Back

Αναζητώντας τη χρυσή τομή για την αξιοποίηση του Κάμπινγκ «Αγίας Τριάδας»

Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Ενημερωτική συζήτηση διεξάγεται αυτή την ώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για τους όρους αξιοποίησης του Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπή “Σώστε το Κάμπινγκ”.

Ενημερωτική συζήτηση διεξάγεται αυτή την ώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για τους όρους αξιοποίησης του Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής “Σώστε το Κάμπινγκ” και των κατοίκων της Αγίας Τριάδας.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα μετατράπηκε μέσα σε λίγα λεπτά, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου γεγονός που αποδεικνύει πόσο πολύ απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής, τη Δημοτική Αρχή, τις αντιπολιτεύσεις, τους Προέδρους της τοπικής κοινότητας, νυν και πρώην αλλά και την Επιτροπή «Σώστε το Κάμπινγκ» το θέμα της αξιοποίησης του Κάμπινγκ.

Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της Επιτροπής για σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου

Αίτημα της Επιτροπής «Σώστε το Κάμπινγκ» με πρωτεργάτη τον Σπύρο Κουζινόπουλο, ήταν η σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου για να παρθεί ομόφωνα μια απόφαση ώστε μπει ένα “φρένο” στις εργασίες του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο ο Δήμαρχος, Θ. Τζέκος κάλεσε κατοίκους και μέλη της Επιτροπής σε μια “συζήτηση-ενημέρωση” προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής, η Δημοτική Αρχή αλλά και η Επιτροπή να είναι ικανοποιημένοι.

Παρ ‘όλα αυτά, το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο με τους κατοίκους να ζητούν να πάρουν τον λόγο, τους θεσμικούς να προσπαθούν να βάλουν τάξη και την αντιπολίτευση να ζητά την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι απούσα ήταν η παράταξη “ΘΕΡΜΑγΙΚΟΣ” με επικεφαλής τον Γ. Τσαμασλή.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση-ενημέρωση:

Κύριο αίτημα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού «Σώστε το κάμπινγκ», ήταν η σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο να τεθούν οι όροι αξιοποίησης του Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας προς όφελος των κατοίκων της περιοχής αλλά και τη διασφάλιση του περιβαλλοντικού πλούτου.

Θ. Τζέκος: “Προς όφελος των κατοίκων της περιοχής το Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας”

Ο κ. Τζέκος, ενημέρωσε την ολομέλεια για το ιστορικό του Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και διασφάλισε ότι όλα θα λειτουργήσουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ενώ κάλεσε όσους έχουν την αντίθετη άποψη να την καταθέσουν και να τη συζητήσουν. Ολοκληρώνοντας, έδωσε τον λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και στα μέλη της επιτροπής πρωτοβουλίας πολίτων Θερμαϊκού “Σώστε το Κάμπινγκ”.

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Θεόδωρος Τζέκος κατά την τοποθέτηση του.

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε ότι ο Δήμος θα είναι διαρκώς ενήμερος και θα είναι παρόντες σε όλη τη διαδικασία σύνταξης του Προεδρικού διατάγματος για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λύση προς όφελος των κατοίκων. Ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα πετύχουν την καλύτερη δυνατή λύση, έτσι ώστε αυτό το μέρος να μην είναι άνδρο παραβατικότητας.

Σ. Κουζινόπουλος: «Να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη της ψήφου, με την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρωτεργάτης της Επιτροπής “Σώστε το Κάμπνγκ”, Σπύρος Κουζινόπουλος, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες που σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ ως ένα «έγκλημα κατά του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη».

Για αυτό τον λόγο, εκπροσωπώντας μέλη της Επιτροπής αιτήθηκε εκ νέου την σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου για να «παρθεί μια απόφαση και όχι μια φιλική συζήτηση» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με παρέμβαση της, η Επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί», Πάττη Πασχαλίδου συμφώνησε με τον κ. Κουζινόπουλο ζητώντας με την σειρά της την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου.

Ανταπαντώντας, ο κ. Τζέκος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να αιτηθεί την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου καθώς δεν υπάρχει αντικείμενο απόφασης.

Συγκεκριμένα απάντησε: «Δεν υπάρχει αντικείμενο απόφασης για συγκαλέσω το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα απόφασης τι; Όταν ξανασυζητήθηκε αυτό το θέμα υπήρχε στη διαδικασία αυτή της διαβούλευσης η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου».

Σπύρος Κουζινόπουλος & Χρήστος Ιβάνοβιτς εκ μέρους της πρωτοβουλίας ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Ενάντια στην αξιοποίηση  και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του Δήμου

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Καραμανλής ανέγνωσε ανακοίνωση του Συλλόγου ΟΤΑ του Δήμου Θερμαϊκού με την οποία τάσσεται ενάντια στην αξιοποίηση του Κάμπινγκ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπέρ της αξιοποίησης, ο πρώην Πρόεδρος Αγίας Τριάδας, Η. Μακρής

Τον λόγο, στη συνέχεια πήρε ο πρώην Πρόεδρος Αγίας Τριάδας, Η. Μακρής, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το τοπικό συμβούλιο Αγίας Τριάδας το ζήτημα, τονίζοντας ότι ήταν οι μόνοι που είχαν βγάλει απόφαση στην προηγούμενη διαβούλευση.

«Καταρχήν το κτήμα δεν είναι του Δήμου αλλά του ΤΑΙΠΕΔ… μου θυμίζει “δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα”» ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας έτσι την κατάσταση που επικρατεί. Ο ίδιος μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Κουζινόπουλο, τόνισε ότι «αν ο Δήμος έχει μείνει χωρίς χώρους για αναψυχή, δεν ευθύνεται η Αγία Τριάδα».

Δε δίστασε να ασκήσει κριτική στη χρόνια αναλγησία του Δήμου, να διατηρήσει με κάθε δυνατό τρόπο τα «ερείπια» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το παράδειγμα του ΠΙΚΠΑ λέγοντας: «δεν έκανε κανείς τίποτα να κρατήσει την Πυροσβεστική σχολή».

Στο «έλεος του Θεού» η Αγία Τριάδα

Σημαντικό θέμα που αναδείχθηκε μέσα από την τοποθέτηση του κ. Μακρή είναι πλήρη αδιαφορία για την Αγία Τριάδα από θεσμικούς παράγοντες , μια κοινότητα χωρίς αποχετευτικό, σωστό σύστημα ύδρευσης, οδικό δίκτυο και με σημαντική διάβρωση των ακτών. Για αυτό το λόγο, για τον ίδιο, υπό όρους η Αγία Τριάδα θα είναι σε θέση να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί προς όφελος των κατοίκων.

Ηρακλής Μακρής, πρώην πρόεδρος Αγίας Τριάδας

Κ. Ρομπέση: “Η Αγία Τριάδα να μπει στον τουριστικό χάρτη”

Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αγίας Τριάδας Κωνσταντίνα Ρομπέση, αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης της περιοχής σε όλους τους τομείς υποστηρίζοντας την αξιοποίηση του Κάμπινγκ από το ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι χωρίς υποδομές και θέληση για εξέλιξη οι νέοι θα απομακρυνθούν:

«Περίμενα να ακούσω κάποια πρόταση… είμαι 27 χρονών, από τους συμμαθητές μου δεν έχει μείνει ούτε ένας, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Για εμάς είναι πολύ σημαντική η εύρεση εργασίας… Νιώθω ότι τα νέα παιδιά φεύγουν από την περιοχή και θέλουμε να μπούμε και πάλι στον τουριστικό χάρτη». 

Χ. Ιβάνοβιτς: “Δημοτικό Συμβούλιο για δούμε ποιος συναινεί στο ξεπούλημα”

Απευθυνόμενος, στο Δήμαρχο, κ. Τζέκο, μέλος της Πρωτοβουλίας “Σώστε το Κάμπινγκ”. ο Χ. Ιβάνοβιτς συγκινημένος αλλά ταυτόχρονα αιχμηρός, κάλεσε το Δήμαρχο να προχωρήσει στη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου και να πάρει υπεύθυνα μια θέση στο «ποιος συναινεί στο ξεπούλημα» όπως τόνισε στην τοποθέτηση του. Επίσης. δε δίστασε να σχολιάσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής δίνοντας το παράδειγμα κομμάτων της Κεντρικής Κυβέρνησης,  που «Άλλα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά και άλλα εφαρμόστηκαν στη συνέχεια» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Π. Πασχαλίδου: «Σας καλώ να προχωρήσουμε σε Δημοτικό Συμβούλιο, κ. Δήμαρχε»- «Ήσασταν κατά της τσιμεντοποίησης, τώρα τι άλλαξε;»

Από τη συζήτηση δεν έλειψε και η κριτική από την πλευρά των αντιπολιτεύσεων, με την Επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί», Πάττη Πασχαλίδου, να ζητάει από το Δήμαρχο να αξιοποιηθεί το όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως «όπλο» στη φαρέτρα της Δημοτικής Αρχής. Σχολιάζοντας την στάση ης Δημοτικής Αρχής είπε:

«Προεκλογικά συστρατευτήκατε με το «όχι» στην τσιμεντοποίηση… στο debate με τον κ. Τσαμασλή ήσασταν κατηγορηματικά αντίθετος… και ρωτώ… τι άλλαξε; ». Μεταξύ άλλων, ζήτησε η Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει παραπάνω από 4 στρέμματα και να βρεθεί τρόπος να εξασφαλιστεί στην τοπική κοινωνία, ότι οι κάτοικοι θα ζουν εναρμονισμένα. Έτσι κάλεσε τους θερμικούς παράγοντες να διεκδικήσουν για το καλό του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κανένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να το έχει αγκαλιάσει πρώτα η τοπική κοινωνία.

Απαντώντας στα «πυρά» της Π. Πασχαλίδου, ο κ. Τζέκος είπε:

«Δεν είμαστε στην ίδια θέση αλλά ήμασταν σε ένα στάδιο διαβούλευσης στο οποίο ακούγονται ακρότητες για να διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Κλείνοντας, η συζήτηση βοήθησε σημαντικά όλες τις πλευρές να τοποθετηθούν ωστόσο στο ερώτημα, στο αν θα γίνει κάποιο μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιου με θέμα να δοθεί το πράσινο φως για την αξιοποίηση του Κάμπινγκ από το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα κάποια απάντηση.

Κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού παρακολουθούν τη συζήτηση.

Μπορείς να διαβάσεις:

Συνάντηση Δήμου, Περιφέρειας και Επισιτιστών με «επίκεντρο» τον Τουρισμό 

Post a Comment