Back
Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Όσοι δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι έχουν αποχωρήσει, δεν το έχουν κάνει μέχρι στιγμής»

Διάρκεια ανάγνωσης: 10 λεπτά

Οι τριγμοί εντός της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και οι καθημερινές ανακοινώσεις αποχώρησης μελών από το κίνημα προκάλεσαν την απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Τριγμοί» έχουν δημιουργηθεί στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την Πλεύση Ελευθερίας, με αρκετά στελέχη να αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προέκυψαν στις λίστες ενόψει και των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Η επικεφαλής του κόμματος έσπευσε να δώσει απαντήσεις για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από υποψηφίους βουλευτές, οι οποίοι δημοσιοποίησαν τη διαφωνία τους με τις αλλαγές στη σειρά των ψηφοδελτίων.

Η ίδια με μία μακροσκελή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι αλλαγές στις λίστες είχαν ανακοινωθεί και εξηγηθεί από τα τέλη Μαΐου στα μέλη του κόμματος, χωρίς τότε να αντιδράσει ή να διαφωνήσει κανείς».

Παράλληλα, η κα Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από στελέχη ξένα στους αγώνες της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η ανάρτηση

Η επιστολή που έστειλα σήμερα το πρωί στην ομάδα συλλογικής επικοινωνίας των υποψηφίων της Πλεύσης Ελευθερίας στις εκλογές του Μαΐου.

Στο τέλος παραθέτω και τις Αρχές Ελευθερίας, με βάση τις οποίες λειτουργεί το κίνημά μας:

Αγαπημένοι μου,

παρακολουθώ όσα συμβαίνουν αυτές τις ώρες και αντιλαμβάνομαι τι θα γινόταν αν κάποιοι άνθρωποι έμπαιναν στην κοινοβουλευτική ομάδα…

Βλέπω επιθέσεις προσωπικές, όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε ανθρώπους που έχουν στάξει αίμα για την Πλεύση Ελευθερίας, από την πρώτη μέρα. Όλοι τους άνθρωποι επιτυχημένοι στο πεδίο τους, που δίνουν από το «είναι» τους, εδώ και χρόνια για την Πλεύση Ελευθερίας, και ήταν υποψήφιοι ήδη στα πέτρινα χρόνια του 2019, παίρνοντας ο καθένας μόνος του στην πλάτη του από μία εκλογική περιφέρεια, χωρίς πιθανότητα εκλογής. Τέτοιοι άνθρωποι είναι ο Διαμαντής, ο Σπύρος Μπιμπίλας,
ο Χρήστος Αρίδας. Και άλλες και άλλοι που διαφαίνεται ότι θα στοχοποιηθούν. Οι άνθρωποι αυτοί ουδέποτε στη ζωή τους υπήρξαν «βολεμένοι» και «φυτευτοί» για να τους κολλάνε τώρα κάποιοι τη ρετσινιά.

Βλέπω επιθέσεις σε ανθρώπους που δέχθηκαν να είναι υποψήφιοι σε αυτή τη μάχη για να ενισχύσουμε τα ψηφοδέλτιά μας, όπως είχαμε πει.

Ανθρώπους που δίνουν απ’ το κύρος τους και την προσωπικότητά τους για να πάμε καλύτερα και δεν έχει δικαίωμα κανείς να τους σπιλώνει.

Αυτές οι επιθέσεις, η λάσπη, το bullying, οι χαρακτηρισμοί και οι αφορισμοί είναι έξω από τις αρχές και την ηθική μας. Άνθρωποι που έτσι δρουν δεν θα μπορούσαν ποτέ να εκπροσωπούν το κίνημά μας στη Βουλή ούτε και στην κοινωνία.

Άνθρωποι που διατύπωσαν προφορικά και έγγραφα απειλές και εκβιασμούς για να πετύχουν να μπουν πρώτοι στη λίστα δεν θα μπορούσαν να εκπροσωπούν την Πλεύση Ελευθερίας.

Με συγκίνησε και με συγκινεί η στάση των συντριπτικά περισσότερων, που μου δίνει δύναμη κι αισιοδοξία. Στάση ανιδιοτέλειας, καθαρότητας και μάχης, αλληλεγγύης σε όποια θέση κι αν μπήκαν στη λίστα. Γιατί δεν περισσεύουμε…Και η στάση μας αποτελεί το υπόδειγμα.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και να συνοψίσω κάποια πράγματα, που είναι βέβαια γνωστά σε όλους, αλλά καλό είναι να υπενθυμίζονται:

Όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα μας για τις εκλογές του Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις δεν μας ανέφεραν καν. Όσοι ήρθαν κοντά μας για πρώτη φορά προεκλογικά δήλωσαν ότι το κάνουν για να μπει η Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή και για να δώσουν Ζωή στη Βουλή. Ουδείς δήλωσε προσωπική φιλοδοξία και, ευτυχώς, αυτό συνεχίζει να είναι πλειοψηφικό

Η Πλεύση Ελευθερίας δρα με βάση αρχές και κανόνες, οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί από το 2017. Σε αυτούς έχουν κεντρική θέση η ανιδιοτέλεια, η προσφορά και η αλληλεγγύη, για τις οποίες έχω μιλήσει πάντα δημόσια. Και πέραν των λόγων μου, αυτές τις αρχές υπηρετώ με το παράδειγμά μου, σε όλη μου τη ζωή. Πιο κάτω στέλνω και τις αρχές αυτές, για όσες κι όσους δεν βρίσκονται στην Πλεύση Ελευθερίας, αλλά ήρθαν κοντά μας πρόσφατα και τους αγκαλιάσαμε.

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι θα γίνουν νέες λίστες, με αλλαγές και προσθήκες, κάτι που το ζητήσατε και πάρα πολλοί από εσάς, χωρίς κανένας να ζητήσει να μπει πρώτος ή πρώτη. Κανείς δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη ούτε διαμαρτυρήθηκε.

Ως Επικεφαλής έχω το δικαίωμα κ υποχρέωση να δηλώσω 3 Περιφέρειες. Δήλωσα Ά Αθηνών, Β1 Αθηνών και Β´ Θεσσαλονίκης, με βάση τον συνολικό σχεδιασμό. Οι άνθρωποι που μπήκαν 2οι σε αυτές τις Περιφέρειες είναι όλοι άνθρωποι τους οποίους παρακάλεσα προσωπικά να μπουν σε ενδεχόμενες εκλόγιμες θέσεις, αλλά και που κανείς τους δεν διεκδικεί θέση προσωπικά και το έχουν αποδείξει με όλη την πορεία τους.

Μίλησα σε πολλές συνεντεύξεις μου για το πώς θα καταρτισθούν οι λίστες. Ήταν γνωστό. Οι σίγουρα εκλόγιμες θέσεις, εφόσον μπει η Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή ξεκινούν από 8. Περιέγραψα τι κοινοβουλευτική ομάδα θα φτιάξουμε, τι θα κληθεί να κάνει. Κανείς δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη. Ποτέ.

Όλα αυτά ειπώθηκαν και συμφωνήθηκαν και στη συνάντηση που είχαμε όλοι μαζί, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές στο New Hotel, στις 28/5. Τα συμφωνήσαμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως του ότι η ευθύνη για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ανήκει σε εμένα. Τα είπα και εγώ και ο Αλέξανδρος Καζαμίας. Κανείς δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη, ούτε διαμαρτυρήθηκε ούτε κατέθεσε κάποια αντιπρόταση, ώστε να συζητηθεί. Στη συνάντηση αυτή μίλησαν ελεύθερα όλες και όλοι. Όποιος κι όποια δεν μίλησε ήταν γιατί δεν θέλησε. Και κλείσαμε με συμφωνία όλων για το πώς προχωράμε και χαμογελαστές φωτογραφίες.

Όλοι κι όλες όσοι ήταν στη συνάντηση, στην οποία προσκλήθηκαν όλες και όλοι, συμπλήρωσαν έντυπο όπου απαντούσαν στο ερώτημα αν θέλουν να είναι ξανά υποψήφιοι, σε ποιες περιφέρειες και αν προτείνουν άλλους υποψηφίους. Όλοι κι όλες γνώριζαν ότι θα γίνει κεντρικός σχεδιασμός με συνεκτίμηση πολλών παραμέτρων, και των απαντήσεων που δόθηκαν. Κανείς, μέχρι ΚΑΙ την ολοκλήρωση της κατάθεσης του συνδυασμού, δεν εξέφρασε την επιθυμία να μπει πρώτος σε εκλόγιμη θέση και με κανέναν δεν συμφωνήθηκε σειρά κατάταξης.

Τα άτομα που παραπονούνται ή καταγγέλλουν δεν ήταν ποτέ πριν στην Πλεύση Ελευθερίας. Κάποια τα έχω δει 2-3 φορές στη ζωή μου, κάποια καμία. Ήρθαν με συστάσεις άλλων μελών, που ήδη έχουν μετανιώσει πικρά που τους σύστησαν. 2 καταγγέλλουσες δεν είχαν καν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους ούτε εμφανίσθηκαν ποτέ σε οποιαδήποτε δράση, συνέντευξη τύπου, παρουσίαση υποψηφίων, δεν είχαν ποτέ σχέση με την Πλεύση, τη μία δεν γνωρίζω καθόλου και την έτερη έχω δει 2 φορές. Κι όμως βλέπω αναρτήσεις επίθεσης όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε άλλους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη.

Σε αυτή την κοινή συνομιλία έστειλα και γραπτό μήνυμα στις 30/5 για τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτίζονταν οι λίστες, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Και σε αυτό κανένας και καμία δεν αντέλεξε ούτε πρότεινε κάτι διαφορετικό ούτε καν εξέφρασε επιθυμία ή προσδοκία.

Στις συνεντεύξεις μου μίλησα επανειλημμένα για την εσωτερική μας αλληλεγγύη και τον τρόπο που έγινε η προεκλογική εκστρατεία, με τους υποψηφίους να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Λυπάμαι για τις εξαιρέσεις που σήμερα εκδηλώνονται και διαπιστώνω. Όμως οι εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα.

Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι διατεθειμένη να γυρίσω το άλλο μάγουλο για τις απαίσιες εκφράσεις που διατυπώνονται. Σε ό,τι αφορά όμως την Πλεύση Ελευθερίας και τους ανθρώπους που συκοφαντούνται και σπιλώνονται με ψέματα, ύβρεις, συκοφαντίες, χυδαιότητες και υπονοούμενα, θα φροντίσω να υπάρξουν νομικές ενέργειες και νομικές συνέπειες, όπως και για τις απειλές και τους εκβιασμούς.

Ως προς την προσωπική επίθεση που επιχειρείται στον Διαμαντή, με την χυδαία προσπάθεια να εμφανισθεί ως «ευνοημένος σύντροφος», θα ήθελα να πω τα εξής: ο Διαμαντής είναι συνιδρυτής και πρωτεργάτης της Πλεύσης Ελευθερίας. Πρώτα έγινε συνιδρυτής και μετά σύντροφός μου. Έχει λιθαράκι-λιθαράκι χτίσει τις περισσότερες πρωτοβουλίες κι έχει εμπνευστεί μια σειρά από κομβικά πράγματα. Το 2019 σήκωσε μόνος του όλη την προεκλογική καμπάνια και ταυτόχρονα την Ά Αθηνών. Το «Θέλεις Ζωή στη Βουλή», τα σποτάκια, το 10λεπτο, το site μας, το ΟΧΙ στα Ναι τους, η Δικαιοσύνη για Όλους, το freedomtv είναι όλα δικές του εμπνεύσεις, όπως και πάρα πολλά άλλα. Στα οποία αφιερώθηκε, έχοντας μια λαμπρή καριέρα ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Το Μάιο 2023 ήταν σε μεγάλη διεθνή παραγωγή στην Ύδρα και παρ´όλα αυτά συντόνιζε τα κομβικά σημεία της καμπάνιας μας. Αυτό το ξέρουν όλοι όσοι πορευόμαστε μαζί όλα αυτά τα χρόνια, για αυτό και οι περισσότεροι ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να μπει στα ψηφοδέλτια ο Διαμαντής και με ενθάρρυναν να του το προτείνω. Και η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πολύ να τον πείσω. Όπως δυσκολεύτηκα να πείσω όλους όσοι είναι στις πρώτες θέσεις. Και αυτή είναι μια αλάνθαστη συνταγή: στις θέσεις ευθύνης, πρόσωπα που δεν αγαπούν την εξουσία και την καρέκλα. Τους ξέρετε, τις ξέρετε. Και σας καλώ να τους υπερασπιστούμε, με την καρδιά μας.

Για το αν είναι δημοκρατική η Πλεύση Ελευθερίας, χαρακτηριστικό είναι ότι τα άτομα που «καταγγέλλουν», εξακολουθούν να παραμένουν σε αυτή τη λίστα επικοινωνίας. Θα τους παρακαλέσω να αποχωρήσουν πλέον, αφού δεν το έχουν κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή. Δεν θα τους διαγράψει κανείς. Στοιχειώδης αξιοπρέπεια και εντιμότητα επιβάλλει να φύγουν έστω τώρα, αφού άλλωστε έχουν δηλώσει (μόνο) στα ΜΜΕ κ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «αποχωρούν».

Καλώ όλες και όλους να υπερασπιστούμε με το παράδειγμά μας αυτό που είμαστε εμείς. Δεν θα αφήσουμε ούτε να μας παρουσιάζουν ως «μία απ´τα ίδια» ούτε να μας κάνουν μία απ´τα ίδια. Ο καθένας κι η καθεμιά έχει την ευθύνη του. Εμείς δεν πάμε για τις καρέκλες. Εγώ προσωπικά δεν αγάπησα ποτέ την εξουσία και την καρέκλα και τα άφησα χωρίς πρόβλημα. Και ποτέ μου δεν διαπραγματεύθηκα ούτε διεκδίκησα καρέκλες για τον εαυτό μου, ούτε όταν ήμουν πρώτη σε ψήφους σε όλη την Ελλάδα.

Διεκδίκησα και διεκδικώ να μπούμε στη Βουλή με καθαρό τρόπο, για να αλλάξουμε τον κόσμο. Όχι για να βολευτούμε. Η επίθεση αυτή που γίνεται μόνο μας δυναμώνει. Και ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

Στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει και το δίκαιο θα επικρατήσει!

Μέχρι τότε, εμείς θα παλεύουμε!

Με όλη μου την αγάπη και την ευγνωμοσύνη για τον αγώνα μας

Ζωή

ΑΡΧΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

(Ή το Μανιφέστο μας)

Είμαστε ένα κίνημα βασισμένο στη δράση και στην ευθύνη.

Βασιζόμαστε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις, για τη δράση μας και για τη χρηματοδότησή της.

Δρούμε δημόσια, με διαφάνεια και εφαρμόζουμε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στη διαμόρφωση των επιλογών δράσης μας.

Όποιος συμμετέχει στο κίνημά μας αποδέχεται την Ιδρυτική Διακήρυξή μας και δεσμεύεται να δρα σύμφωνα με αυτήν και με τις αρχές ελευθερίας. Δεν υπάρχουν εκτελεστικά όργανα. Όποιος από εμάς παραβιάζει την Ιδρυτική Διακήρυξη ή τις Αρχές Ελευθερίας, θέτει αυτομάτως τον εαυτό του εκτός κινήματος και συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Ο καθένας συμμετέχει στο κίνημά μας ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δεξιότητές του. Η ανάληψη καθηκόντων γίνεται ελεύθερα και εθελοντικά. Όποιος από εμάς αναλαμβάνει καθήκοντα που δεν εκπληρώνει, θέτει αυτομάτως τον εαυτό του εκτός κινήματος και συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Εκτός από τις περιπτώσεις δεδομένης δυσκολίας.

Η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει ιεραρχική δομή. Συγκροτείται με οριζόντιο τρόπο, με Πυρήνες Ελευθερίας.

Ο Κεντρικός Πυρήνας Ελευθερίας, που έδρασε από την πρώτη ημέρα της πρωτοβουλίας για την Ίδρυση της Πλεύσης Ελευθερίας μέχρι σήμερα και αποτελεί την ατμομηχανή της Πλεύσης, έχει την ευθύνη όλων των Πυρήνων, οι οποίοι δρουν υπό την επίβλεψη και την υποστήριξή του, μέχρι το επόμενο στάδιο συγκρότησης της Πλεύσης Ελευθερίας.

Όποιος συμμετέχει στο Κίνημά μας και στους Πυρήνες Ελευθερίας δεσμεύεται να δρα για την υλοποίηση και προώθηση του Σχεδίου Ελευθερίας.

Στο Κίνημά μας δεν έχει θέση κανένα πρόσωπο που έχει στηρίξει τα μνημόνια και το καθεστώς. Κανένα πρόσωπο που διατηρεί σχέση και σύνδεση με το καθεστώς και με τις ολιγαρχίες που το στηρίζουν. Κανένα πρόσωπο που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα και εγκλήματα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Το Κίνημά μας διέπεται από τις αρχές τις αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Η αξιοπρέπεια κάθε μέλους είναι απαραβίαστη. Είναι καθήκον όλων μας η εσωτερική αλληλεγγύη, η υπεράσπιση εκείνου που βάλλεται και η προστασία όλων μας, όταν δίνουμε τη μάχη. Από αυτήν εξαρτάται η επιτυχία της.

Για τη χρηματοδότησή μας στηριζόμαστε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις και στους πολίτες. Δεν δεχόμαστε “δώρα” και χορηγίες. Δημοσιεύουμε τα στοιχεία της χρηματοδότησής μας.
Οι Αρχές Ελευθερίας διέπουν τον τρόπο δράσης και συγκρότησής μας. Πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και να αποτελέσουμε το υπόδειγμα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση αρχών, που συνδέονται με αξίες. Η αποδοχή των Αρχών Ελευθερίας αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής στο Κίνημά μας.

Φωτογραφία εξωφύλλου CNN Greece

ΠΗΓΗ

Μπορείς να διαβάσεις:

16ο Δημοτικό Συμβούλιο – Live στο #ethermaikos

Post a Comment