Back
Υγεία

Α. Τσίπρας για δημόσια Υγεία: «Κάποια πράγματα δεν ξεπουλιούνται»

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Στον Άγιο Δημήτριο στην Αθήνα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, όπου μαζί με συνεργάτες και μέλη του κόμματος παρουσίασαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Υγεία.

«Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ξεκίνησε την ομιλία του υπό βροχή στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα. Εκεί βρέθηκε με συνεργάτες και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ώστε να παρουσιάσουν το πρόγραμμα του κόμματος για την Υγεία.

Μεταξύ άλλων, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Υγεία καθώς και τις στρατηγικές προτεραιότητες του κόμματός του για το ΕΣΥ. Επιπλέον, Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της δικής του διακυβέρνησης, όπως την κατάργηση του πεντάευρω για δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος Γιατρών Νοσοκομείου Λήμνου και Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΟΕΝΓΕ, Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, Αθηνά Λινού, ο νοσηλευτής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Δημήτρης Τζιάλλας, καθώς και ο καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ και υποψήφιος βουλευτής Επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Τσάκρης.

Τα 12 σημεία του προγράμματος

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν:

1. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος (επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, των ΝΠΔΔ, των ΣΟΧ σε καθαριότητα- φύλαξη- σίτιση κ.λπ.)

2. Νέες δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Κανένας κάτοικος της χώρας χωρίς εγγυημένη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών (ΠΦΥ-οικογενειακός γιατρός, κατ’ οίκον και κοινοτική φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, ψυχική υγεία, ογκολογική φροντίδα, στοματική υγεία, ιατρική εργασίας, γηριατρική φροντίδα, ανακουφιστική φροντίδα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.λπ.)

3. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό́ αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις, στήριξη της επιστημονικής έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας ΕΣΥ και πανεπιστημίων.

4. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ), τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και, επικουρικά, με την αξιοποίηση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Δικτύωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας με επίκεντρο την κοινότητα και τη στροφή στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας.

6. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ). Αποκατάσταση και αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

7. Δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, μέσα από τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά (εργαστηριακές εξετάσεις, φυσικοθεραπεία-αποκατάσταση, οδοντιατρική φροντίδα, «αποκλειστικές νοσοκόμες», ειδική αγωγή κ.λπ.), είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ.

8. Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών/τμημάτων αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας.

9. Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας – υγειονομικό ισοδύναμο: Ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες- νησιωτικές περιοχές.

10. Δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση του ΕΣΥ, με διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, εκπροσώπηση των ασθενών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όργανα κοινωνικής διαβούλευσης και δημοκρατικού σχεδιασμού σε κάθε ΥΠΕ, που θα προτάσσουν τις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών υγείας και θα εξασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των πόρων και την κοινωνική ανταποδοτικότητά τους.

11. Θεσμοθέτηση μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των ανισοτήτων στην υγεία.

12. Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας για τη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ, με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΤΕπ.

«Ανατριχιάσαμε με τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού»

«Η ΝΔ αποφάσισε να μην αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για το ΕΣΥ, ενώ σε όλη την Ευρώπη άρθηκαν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να αντιμετωπιστεί η πανδημική κρίση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Ελλάδα ήταν τελικώς η χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς απωλειών αναλογικώς με τον πληθυσμό της σε όλη την Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στο σχέδιο της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία. Ένα σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του τη προηγούμενη τετραετία, γιατί η πανδημία ανέστειλε την υλοποίησή του, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υλοποιηθεί αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, είπε πως μέρος αυτού του “νεοφιλελεύθερου” σχεδίου υπέρ των ιδιωτικών δομών φανέρωσε άθελά του ο Σπύρος Πνευματικός με δηλώσεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κι αυτό αφορά τη μετατροπή των νοσοκομείων της χώρας σε ΝΠΙΔ, το κλείσιμο δημόσιων δομών, την περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, ακόμα και τη διαλογή ασθενών.
«Μόλις σήμερα Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης, αντί να ζητήσει συγγνώμη για την σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, μας ξεφούρνισε πως θα επιλύσει δήθεν το πρόβλημα του ΕΚΑΒ με μισθωμένα ιδιωτικά ελικόπτερα από το εξωτερικό. Να ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ: Πρώτα απαξιώνουμε και μετά αρχίζουμε να μοιράζουμε εργολαβίες».

Φωτογραφία εξωφύλλου CNN Greece

ΠΗΓΗ

Μπορείς να διαβάσεις:

Αυλαία για Πανελλαδικές σήμερα για τα ΓΕΛ

Post a Comment