Back
Τουρκία

Τουρκία: Μάχη μέχρι τέλους ο Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Στο τέλος έφτασε μία γεμάτη εντάσεις και ταραχή προεκλογική εκστρατεία, για τις εκλογές στην Τουρκία, με τα δύο “στρατόπεδα” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να δίνουν μάχη μέχρι το τέλος.

Στη Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε μέχρι τελικής “πτώσης” τις επιθέσεις τόσο κατά της αντιπολίτευσης, όσο και της Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε κατά την περιοδεία του στην Κωνσταντινούπολη: «Πρέπει να πέσουμε από την εξουσία, αυτή την εντολή έχει δώσει ο Μπάιντεν, αυτό το ξέρω, το ξέρει όλος ο λαός. Τώρα, αύριο, σημαίνει ότι στις κάλπες θα δώσουμε απάντηση και στον Μπάιντεν», Παρ’ όλα αυτά, υποσχέθηκε πως σε περίπτωση ήττας, θα παραδώσει ειρηνικά την εξουσίας και υπογράμμισε: «Εμείς ανεβήκαμε στην εξουσία με δημοκρατικά μέσα, με την υποστήριξη του λαού μας. Εάν το έθνος μας αποφασίσει διαφορετικά, θα κάνουμε ό,τι επιβάλλει η δημοκρατία. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε!»

Παράλληλα προσπάθησε να “κινήσει” εθνικιστικά αισθήματα των πολιτών, αφού κατηγόρησε ότι σε περίπτωση που κερδίσει η αντιπολίτευση στις εκλογές στην Τουρκία θα προδώσει τα εθνικά συμφέροντα.

«Σε όλα τα θέμα εθνικής ασφάλειας της χώρας μας στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στο ΝΑΤΟ στα οποία εμείς έχουμε σταθεί όρθιοι, εκείνοι θα σηκώνουν τη σημαία της παράδοσης».

Επιπλέον, υπενθύμισε στον λαό ότι απελευθέρωσε την Τουρκία από την “κηδεμονία” τη Δύσης και πως κατάφερε να σταματήσει απόπειρες πραξικοπήματος. Σε απάντηση στους ισχυρισμούς του Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι εμπλέκεται, και πως οι Τούρκοι πολίτες είναι οι υπεύθυνοι του αποτελέσματος. Για τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου, επικεντρώθηκε στα προβλήματα που “μετράνε” χρόνια, όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ηρεμία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες.

Ο ίδιος, δήλωσε: «Κανείς δεν θέλει πόλεμο. Γιατί πολεμούσαμε τότε; Γιατί στο παρελθόν προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας. Η σημερινή ατμόσφαιρα είναι αρκετά θετική. Μετά τον σεισμό. Το να διατηρηθεί αυτό ανέπαφο κατά τη διάρκεια των εκλογών είναι ένα σημαντικό μήνυμα, κάτι καλό. Για να είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση πρέπει να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα».

Από την άλλη μεριά, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έκανε μία κίνηση σεβασμού, αφήνοντας ένα μπουκέτο με γαρύφαλλα στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, μαζί με αμέτρητους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στους νέους πολίτες της Τουρκίας είπε:  «Αν μπορούσε να σε δει αγαπητή νεολαία, θα έλεγε να έχεις μέσα σου τη δύναμη, την υπομονή και το πάθος να φτάσεις στα αστέρια για να αλλάξεις τον κόσμο», ενώ κάλεσε να τον λαό να ψηφίσει με ελεύθερη βούληση, όχι υποκινούμενοι από απειλές. Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Να μην είστε μαζί με τα κομματικά στελέχη, να είστε στο πλευρό του κράτους, της δικαιοσύνης και του νόμου».

Ο υποψήφιος της εθνικής συμμαχίας χαρακτήρισε τρομακτικές τις υπόνοιες για πραξικόπημα αν νικήσει τις εκλογές της Τουρκίας η αντιπολίτευση, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πήρε πίσω τις κατηγορίες κατά της Μόσχα για την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Social Media & Πολιτικές Διαφημίσεις

Post a Comment