Back
Στήλη μνήμης

«Των εν θαλάσση τελειωθέντων αιωνία η μνήμη»

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και παρουσία της Δημοτικής Αρχής και πλήθους κόσμου έγιναν το πρωί της Κυριακής 02/07 τα αποκαλυπτήρια της στήλης μνήμης, η οποία αφιερώθηκε στην μνήμη των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα.

Το πρωί της Κυριακής 02/07 αμέσως μετά την Κυριακάτικη λειτουργία έγιναν τα αποκαλυπτήρια της στήλης μνήμης που αφιερώθηκε στους ναυτικούς που έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα. Το μνημείο βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Νέα Μηχανιώνα και αποτελεί μία πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ιωσήφ Μισαλέμη. Τον συντονισμό της τελετής ανέλαβε η πρόεδρος του Δ.Η.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ, Ζωή Ζαχαριάδου.

Ήταν λίγο μετά τις 10:30 το πρωί όταν ο κ. Μισαλέμης με τον Δήμαρχο στο πλάι του τράβηξαν το λευκό σεντόνι και ο ήλιος έλαμψε πάνω από το μαύρο μάρμαρο με τα 24 ονόματα χαραγμένα πάνω του.

Στην σεμνή τελετή παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Μισαλέμη στην αποκάλυψη του μνημείου καθώς τράβηξαν μαζί το σεντόνι. Επίσης, στην τελετή έδωσαν το «παρών» αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, δύο αρχηγοί παρατάξεων, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, η πρώην πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Μηχανιώνας, Μελπομένη Βαρσαμόγλου, ο εκπρόσωπος του Α’ Λιμενικού Τμήματος Νέας Μηχανιώνας, Χρήστος Μπαλάσκας, η εκπρόσωπος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πλοιοκτητών και Μηχανοτρατών Νέας Μηχανιώνας «Αγία Παρασκευή, Κλειώ Ψαρού, καθώς και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Νέας Μηχανιώνας, Φάνης Καρύδας. Τις οικογένειες των θανούντων εκπροσώπησε η κα. Ελένη Σβολάκη.

Αφού πήραν τον λόγο ο κ. Μισαλέμης, ο κ. Τσαμασλής, η κα. Βαράμογλου, ο κ. Μπαλάσκας, η κα. Ψαρού, ο κος. Καρύδας και η κα. Σβολάκη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έπειτα προσφέρθηκε κέρασμα στους παραβρισκόμενους.

Ι. Μισαλέμης: «Ποια είναι η διαφορά του στρατιώτη και του ψαρά;»

Μετά το μνημόσυνο που τέλεσε ο πρεσβύτερος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, π. Δημήτριος μαζί με την πρεσβυτέρα, κα. Καλυψώ Καραγεώργου, μπροστά από την στήλη μνήμης, έλαβε τον λόγο ο κ. Μισαλέμης, ο οποίος μίλησε για το πως γεννήθηκε το όραμα αυτό.

«Αυτό το όραμα ξεκίνησε πριν περίπου οχτώ με εννιά χρόνια όταν άκουσα μία δυσάρεστη είδηση για τον χαμό ενός φίλου. Τότε γεννήθηκε η ιδέα και το ερώτημα ποια είναι η διαφορά του στρατιώτη που πέφτει στα σύνορα υπερασπιζόμενος την πατρίδα και του ψαρά, που παλεύει με τη θάλασσα για να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή ζωή για την οικογένειά του;»

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει έναν – έναν όσους βοήθησαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος ξεκινώντας από τον Δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιώργο Τσαμασλή.

Γ. Τσαμασλής: «Οι άνθρωποι που χάθηκαν ήταν ήρωες ήταν μαχόμενοι στη θάλασσα»

Έχουμε άξιους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ξεχνούν και παίρνουν αυτές τις μεγάλες και πραγματικά σπουδαίες πρωτοβουλίες να μας θυμίζουνε όχι μόνο τις ιστορίες της ζωής μας αλλά και τους ήρωες της ζωής μας. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι που χάθηκαν ήταν ήρωες ήταν μαχόμενοι στη θάλασσα προκειμένου να βγάλουνε το ψωμάκι τους και να πάνε στα νοικοκυριά τους, στα σπίτια τους τον άρτον ημών, που σημαίνει ότι από αυτή τη δουλειά κάποιοι γίναν πλοιοκτήτες, κάποιοι γίναν καπετάνιοι, προόδευσε όλη η Μηχανιώνα, όλη η Ελλάδα, όλος ο κόσμος γιατί τρώει από τη θάλασσα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους και όλες εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα. Σας ευχαριστώ. Είμαι κι εγώ ένας από εσάς. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω τον ίδιο καημό, στη θάλασσα, όπως ξέρετε, και ευχαριστιέμαι πραγματικά που η Μηχανιώνα είναι δίπλα σε ένα τοπίο όλο θάλασσα και δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να απολαμβάνει αυτή την ομορφιά της».

Χ. Μπαλάσκας: «Θυμόμαστε τη θησεία τους»

«Έχουμε διπλό καθήκον δίπλα στον Άγιο μας. Πρώτα για να τον ευχαριστήσουμε για την μεσιτεία του ενώπιον του Θεού και την προστασία του στους θαλασσινούς μας και δεύτερο καθήκον μας είναι η μνήμη. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται, ο θάνατος επέρχεται με τη λήθη. Μόνο όταν ξεχαστεί ένας άνθρωπος πεθαίνει. Έτσι, λοιπόν, προέκυψε και η ανάγκη για την αποπεράτωση αυτής της έκφρασης μνήμης, μπροστά στην οποία στεκόμαστε αυτή τη στιγμή. Γνώριμα πρόσωπα ανατέλλουν στην μνήμη μας. Άνθρωποι δικοί μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας την άνιση μάχη με τα κύματα. Θυμόμαστε τη θησεία τους. Δεν δίστασαν ακόμα και αυτό το πολυτιμότατο αγαθό της ζωής να στερηθούν για να εξασφαλίσουν σε εμάς τον άρτο τον επιούσιο. Ας μείνουμε μπροστά σε αυτό το κομμάτι πέτρας, όσο άψυχο και παγερό και αν φαίνεται. Μέσα από αυτό μας μιλούν όλοι αυτοί, συγγενείς και φίλοι. Ας σταθούμε σιωπηλοί και θα τους ακούσουμε να μας ψιθυρίζουν. Ας κρατήσουμε τους ψίθυρους αυτούς παρακαταθήκη για την επόμενη ζωή μας, υποσχόμενοι ότι δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Των εν θαλάσση τελειωθέντων αιωνία η μνήμη».

Ε. Σβολάκη: «Ας είναι η θάλασσα η φωνή μας που φτάνει σε εσάς»

Με δάκρυα στα μάτια και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης εκφώνησε τον λόγο της η κα. Ελένη Σβολάκη, η οποία έχει χάσει τον αδερφό της στην θάλασσα. Στην συνέχεια εξέφρασε και εκείνη με τη σειρά της, τις ευχαριστίες της για την στήλη μνήμης των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα.

«Θα μου επιτρέψετε να κοιτάω τη μανούλα μου για να παίρνω θάρρος. Ανεβάζουμε τη φωνή μας για να φτάσει σε εσάς, στους αξέχαστους ψαράδες που χαθήκατε στην απέραντη θάλασσα. Είστε πάντα στις σκέψεις μας, στις καρδιές μας, και στις αναμνήσεις μας. Εδώ, με αυτή την αναμνηστική πλάκα τιμούμε τη μνήμη σας δίχως να ξεχνάμε τον πόνο που βιώσαμε από την απώλειά σας. Η ψυχή σας παραμένει ζωντανή μαζί μας. Ελπίζω να βρίσκεστε σε έναν ήρεμο και γαλήνιο κόλπο όπου οι ψαράδες ανταμώνουν. Η αγάπη μας για όλους εσάς παραμένει αδιάληπτη και η μνήμη σας θα συντροφεύει πάντα το δρόμο μας. Ας είναι η θάλασσα η φωνή μας που φτάνει σε εσάς».

Μπορείς να διαβάσεις:

Αλλεπάλληλο πέταμα γαντιού από την αντιπολίτευση για τη ΔΕΥΑ Θερμαϊκού

Post a Comment