Back
Thess INTEC

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates αναλαμβάνει το Thess INTEC

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Στις παραμονές της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για την έναρξη εργασιών για το Thess INTEC, έγινε γνωστή η ταυτότητα του γραφείου που αναλαμβάνει το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς.

Στο γραφείο Makridis Associates ανατέθηκε το αρχιτεκτονικό σχέδιο τριών μεγάλων project, που σκοπό έχουν να αλλάξουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, και ο λόγος για το Thess INTEC, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης καθώς και ο Άξονας Δ. Γούναρη και η Πλατεία Φαναριωτών.

Στόχοι και προσδοκίες για το Thess INTEC

Η προσδοκία για το project που αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για τον Δ. Θερμαϊκού, είναι να μπουν «μπουλντόζες» την άνοιξη του 2024 ενώ το καλοκαίρι του 2025 να έχουν ήδη χτιστεί τα πρώτα κτήρια. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να χτιστούν 110.000 τετραγωνικά μέτρα που θα στεγάσουν ισραηλινές και διεθνείς εταιρείες, θερμοκοιτίδες, τοπικές επιχειρήσεις και start-up.

Το γραφείο Makridis Associates ανέλαβε και αυτόν τον ρόλο, θέτοντας πέντε βασικούς στόχους για τη δημιουργία του: ευελιξία και προσαρμοστικότητα – σύνδεση με την τοπική κοινότητα – βιώσιμη ανάπτυξη – καινοτόμο περιβάλλον – ζωντανοί χώροι συνεργασίας και κοινωνικοποίησης καθώς και πρόγραμμα μεικτών χρήσεων.

«Κεντρικός άξονας ήταν η δημιουργία ενός συστήματος ευέλικτων χώρων που έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματίζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και απαιτήσεις. Προκειμένου να προωθηθεί η άνθηση ιδεών και η καινοτομία, οι εργαζόμενοι μπορούν να δραστηριοποιούνται σε έναν νέο τύπο μη προγραμματισμένων χώρων εργαστηρίων και γραφείων, στους οποίους μπορούν να ορίζουν τους δικούς τους κανόνες και μεθόδους συνεργασίας. Τα κτίρια θα χρησιμεύουν ως πλαίσιο για τη δημιουργική διαδικασία, προσφέροντας χώρους διαφορετικού μεγέθους και αναλογίας, ανάμεσα στους οποίους οι χρήστες καλούνται να μετακινούνται ελεύθερα. Εσωτερικά, δημιουργούνται αίθρια που εξασφαλίζουν τον φυσικό φωτισμό όλων των χώρων, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα άμεσης, προγραμματισμένης ή τυχαίας επικοινωνίας εργαζόμενων του ίδιου ή διαφορετικών κλάδων για την ανταλλαγή απόψεων και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών», σημειώνουν οι αρχιτέκτονες.

Επειδή, όμως, για το γραφείο Makridis Associates η αρχιτεκτονική δεν είναι θέμα συγκεκριμένης αισθητικής ή μορφής αλλά έχει να κάνει με την ενσωμάτωση στον τόπο και την προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες, ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

«Η ανάγκη διασφάλισης της μέγιστης ανθεκτικότητας της έκτασης έναντι μιας πιθανής μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας οδήγησε σε τοπογραφικές προσαρμογές, και πιο συγκεκριμένα στη δημιουργία ενός κοίλου, κεντρικού στοιχείου λίμνης και ενός πάρκου μετατοπισμένου στο πίσω μέρος της τοποθεσίας, γύρω από τα οποία αναπτύσσονται αμφιθεατρικά οι κτιριακοί όγκοι. Με τη δημιουργία της λίμνης επιτυγχάνεται όχι μόνο ένα οικονομικό σύστημα φυσικής αποστράγγισης αλλά και ένα ορόσημο, ισχυρό σημείο αναφοράς στο Thess Intec», προσθέτουν.

Εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) καθώς σε αυτήν δεν συμπεριλαμβάνονταν μέτρα προστασίας για τον υγρότοπο, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως «παράκτιο έλος Περαίας».

Στην συνέχεια, συντάχθηκε συμπληρωματική Στρατηγική Μελέτη και πλέον το μόνο που απομένει είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα δώσει «το πράσινο φως» για την έναρξη εργασιών ανέγερσης του κτηριακού συγκροτήματος.

Ποιο είναι το γραφείο Makridis Associates

Η Makridis Associates είναι μια εταιρεία που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στην αρχιτεκτονική, την αστική και εσωτερική διακόσμηση, τον σχεδιασμό, τη διαχείριση έργων και την κατασκευή. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με την Τράπεζα Πειραιώς, τη Χ.Α.Ν.Θ, το Κολέγιο «Ανατόλια», τη ΔΕΘ HELEXPO, την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, την Interamerican και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

*Με πληροφορίες από την έντυπη Lifo.

Μπορείς να διαβάσεις:

Στον αέρα από σήμερα ο διαγωνισμός για 30.000 ”έξυπνα” υδρόμετρα

Post a Comment