Back
Κοροβίνης

Θωμάς Κοροβίνης: Ένας «συγγραφέας του κόσμου που ταξιδεύει στο Μέγαρο»

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Την Τετάρτη 15/11 στις 19:00, ο Θωμάς Κοροβίνης θα βρεθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Συγγραφείς του Κόσμου που ταξιδεύουν στο Μέγαρο» – Είσοδος ελεύθερη.

Η πολύ πετυχημένη σειρά εκδηλώσεων «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο» θα συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά, με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης να φιλοξενεί την Τετάρτη 15/11 στις 19:00 τον συντοπίτη μας Θωμά Κοροβίνη, έναν καταξιωμένο συγγραφέα, συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή λαϊκών τραγουδιών που «υμνεί» τη Ρωμιοσύνη. Δίπλα στον κ. Κοροβίνη θα βρεθούν οι Φώτης Μπενλίσοϊ και Γιώργος Κατσάνος από τις Εκδόσεις ΙΣΤΟΣ.

Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλησμόνητες συζητήσεις.

Φωτογραφία του Πάρι Ταβιτιάν για την Lifo.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννιέται στις 6 Οκτωβρίου του 1953 στη Νέα Μηχανιώνα, κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο χώρο της Φιλολογίας στη Μέση Εκπαίδευση ενώ γρήγορα τον κερδίζει ο καλλιτεχνικός χώρος όπου μέχρι σήμερα διαγράφει μία μακρά και πετυχημένη πορεία. Από το 1988 έως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της.

Έχει εκδώσει 37 τίτλους βιβλίων με διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, δοκίμια, εθνογραφικές μελέτες και ανθολογίες να είναι μερικά μόνο από τα είδη που έχει στο ιστορικό του. Η Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολη, ο μικρασιατικός πολιτισμός, το λαϊκό τραγούδι και οι πολιτιστικές σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων είναι οι κεντρικοί άξονες του προσανατολισμού και της έρευνάς του. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί (1995), το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (Ο γύρος του θανάτου, 2011) και το λογοτεχνικό βραβείο “Νίκος Θέμελης”(’55, 2015).
Η καλλιτεχνική του φύση συνυπάρχει με την αιχμηρή πολιτική του άποψη την οποία δεν διστάζει στιγμή να εκφράσει ενώ άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων στην Εφημερίδα Έθνος, την Lifo και την Parallaxi.

Φωτογραφία του Πάρι Ταβιτιάν για την Lifo.

Μικρές κουβέντες με τον Θωμά Κοροβίνη

Ο Θωμάς Κοροβίνης, ένας καλλιτέχνης «με φρόνημα που δεν κάθεται φρόνιμα», ένας ποιητής των «αιχμάλωτων λαών» μιλά στο #ethermaikos για την πορεία του αλλά και για την παρουσία του στο Μέγαρο Μουσικής σε μία σύντομη συζήτηση.

Πως βιώνετε εσείς την τόσο μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει το έργο σας;

Θα σας πω πως το βιώνω. Αυτό που απολαμβάνω στη Θεσσαλονίκη και μερικώς στην Κωνσταντινούπολη, στους κύκλους της ομογένειας κυρίως και σε κάποιους Τούρκων και Κούρδων, που ξέρουν τη δουλειά μου και την ιδιοσυγκρασία της δουλειάς και της προσφοράς μου, είναι η αγάπη του κόσμου. Αυτό το απολαμβάνω και το καυχιέμαι.

Η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου. Αυτό που αισθάνομαι ότι ένας άνθρωπος χωρίς στα στοχεύει στην καριέρα, στην επίδειξη ή σε εμπορικούς στόχους, όπως συμβαίνει τώρα που μας έχουν φλομώσει οι γύρω μας, έχει μία μακροχρόνια προσφορά και βοηθάει και την πόλη να πάει ένα βήμα πάνω. Αυτό γίνεται σε επίπεδο λαού και ανθρώπων που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Όταν λέω λαού εννοώ τους συμπολίτες μας και σίγουρα όχι τους θεσμούς. Αν και το Μέγαρο Μουσικής είναι θεσμός δεν έχει σημασία. Έχει αξία να γίνει εκεί εφόσον ενδιαφέρονται οι άνθρωποι.

Τι θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής στις 15/11;

Η συζήτηση που αντιλαμβάνομαι ότι θα γίνει θα αφορά την εκδοτική δραστηριότητα από το παρελθόν μέχρι σήμερα με επίκεντρο τις μέρες μας, για τις εκδόσεις ΙΣΤΟΣ. Ο δικός μου ρόλος αφορά τις Ελληνοτουρκικές εκδόσεις, τι έγινε με την Κωνσταντινούπολη, για τον Ελληνισμό και τη Ρωμιοσύνη γενικότερα.

Έχω πολύχρονη, πολλαπλή και πολυεπίπεδη εμπειρία από την Κωνσταντινούπολη, είμαι έτοιμος να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση και αν προκύψει, μέχρι εκεί που γνωρίζω φυσικά. Άλλοι έρχονται περίεργοι, άλλοι έχουν πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα, άλλοι βλέπουν την Πόλη ως την ιστορική πρωτεύουσα και άλλοι ως τις χαμένες πατρίδες τους.

Η δουλειά μου είναι πολυσχιδής και πολλών χρόνων. Αν και δεν είμαι εξειδικευμένος, ανθρωπογνωστικά είμαι πολύ προχωρημένος. Ξέρω τι ήταν η Πόλη και τι είναι σήμερα. Ξέρω όλο αυτό το χαρμάνι των λαών και τον πολιτισμό της.

Κύριε Κοροβίνη, κατάγεστε και ο ίδιος από τον Δ. Θερμαϊκού. Θεωρείτε ότι η προσφορά σας έχει αναγνωριστεί επαρκώς από τους συντοπίτες σας;

Δεν περιμένω καταξίωση από τον τόπο καταγωγής μου. Δεν είμαι από αυτούς τους ανθρώπους. Εδώ η ίδια η Θεσσαλονίκη δεν ενδιαφέρεται για τα παιδιά της ενώ αγκαλιάζει οτιδήποτε Αθηναϊκό. Υπάρχει μία αδιαφορία για κάθε τι ντόπιο. Η Θεσσαλονίκη είναι ταλεντομάνα, δεν υστερεί σε κανέναν τομέα πολιτισμού και δεν αξίζει να έχει τέτοια αντιμετώπιση στα παιδιά της.

Φωτογραφία του Πάρι Ταβιτιάν για την Lifo.

Είστε ένας άνθρωπος που ισορροπείτε ανάμεσα στον Ελληνικό και στον Τουρκικό πολιτισμό. Πως βλέπετε τις σχέσεις των δύο χωρών σήμερα;

Οι σχέσεις των δύο λαών έχει εξομαλυνθεί σε επίπεδο κοινωνίας ειδικά μέσα από την επικοινωνία στα νησιά. Ο Θεοδωράκης, ο Λιβανελί, η Φαραντούρη, η συγχωρεμένη η Διδώ, οι μεταφράσεις μυθιστορημάτων όπως τα «Ματωμένα Χώματα» ή και οι μεταφράσεις ποιημάτων δημιούργησαν ένα αμοιβαίο αυξομειούμενο ενδιαφέρον άλλοτε από εδώ και άλλοτε από εκεί.

Κύριε Κοροβίνη, ποια είναι η προσδοκία σας για τις δύο γείτονες χώρες;

Η προσδοκία μου δεν μπορεί να γίνει απόλυτα σε καμιά περιοχή του κόσμου. Η ειρήνη. Είναι παλιοί λογαριασμοί αλλά μέσα στη χοάνη του πολέμου εμείς θα έπρεπε να τα είχαμε βρει. Οι δύο λαοί βρίσκονται ακόμα «αιχμάλωτοι» διπλωματικών σκαμπανεβασμάτων της πολιτικής γιατί οι εξοπλισμοί, ο επεκτατισμός της Τουρκίας, η δική μας έλλειψη διπλωματίας και η έλλειψη ανάγκης να βρεθούν οι λαοί πιο κοντά, αφήνει τα πράγματα στεγανά και με πάρα πολύ μεγάλα κενά, τα οποία, ωστόσο, τα καλύπτει ο ίδιος ο λαός και ο πολιτισμός. Τα κράτη έχουν καταντήσει εχθροί των λαών. Πρεσβεύουν ίδια συμφέροντα τα οποία όμως είναι ενάντια στα συμφέροντα των λαών. Μας ενδιαφέρει εμάς να πουλάμε όπλα και να σκοτώνονται τα παιδιά μας; Όχι. Αλλά το κράτος θα το κάνει! Εκεί υπάρχει η διάσταση.

*Οι φωτογραφίες είναι του Πάρι Ταβιτιάν για την Lifo.

Μπορείς να διαβάσεις:

Το κτήμα Γεροβασιλείου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού – 21 επισκέψιμα οινοποιεία

Post a Comment