Back
Νεκροί

UPD: Σύγκρουση Τρένων- IC 62 αμαξοστοιχία θανάτου, 38 Νεκροί

Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Στους 38 ανέρχονται οι νεκροί ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τους 50. Η πορεία των ερευνών, οι ευθύνες που επιρρίπτονται και οι πολιτικοί αρχηγοί στο σημείο της τραγωδίας. Ο Δ. Θερμαϊκού έτοιμος να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.

Σύγκρουση αμαξοστοιχιών

Λίγο μετά τις 23:00μ.μ της Τρίτης 28/03 σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό, στην περιοχή των Τεμπών. Ο λόγος για ένα εμπορικό τρένο με προορισμό από Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα και μία αμαξοστοιχία Inter City 62 της Hellenic Train, που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με περίπου 350 επιβάτες και 20 άτομα προσωπικό.
Ενώ οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 30 τραυματισμένους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον μιλάμε για 38 νεκρούς και 85 τραυματίες εκ των οποίων οι 53 νοσηλεύονται. Οι πληροφορίες μέχρι τώρα αναφέρουν ότι από τους νεκρούς οι 3 ήταν υπάλληλοι του ΟΣΕ ενώ οι περισσότεροι νεκροί ήταν φοιτητές.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου , τόνισε ότι οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στην Θεσσαλονίκη και για αυτούς που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Παράλληλα, στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

Συνθήκες του δυστυχήματος

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το επιβατικό τρένο φεύγοντας από τη Λάρισα έπρεπε να παραμείνει στην άνοδο ωστόσο είχε διακλαδωθεί και βρισκόταν στην κάθοδο προς Αθήνα όπου κινούταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενηδούνιας, ανέφερε στην ΕΡΤ: «Δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα χειροκίνητα, είμαστε στο manual και σε όλο τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ούτε τα φωτοσήματα λειτουργούν, αν λειτουργούσαν οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν εγκαίρως. Οι πληροφορίες δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου. Μας λέει ο σταθμάρχης στην ΑΘήνα θα πάτε μέχρι το Μενίδι, μετά μέχρι την Οινόη, συνολικά αυτό γίνεται 15 φορές από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Στο σημείο έχει διπλή γραμμή, ένα ανεβαίνει, ένα κατεβαίνει, δεν ξέρω γιατί τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή».

Επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις έρευνας και απεγκλωβισμού συνεχίζονται ακόμα και τώρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Αυτά έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού. Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς.

Ταυτόχρονα, ο Ερυθρός Σταυρός αποφάσισε να διεξάγει έκτακτη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. «Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία. Θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι».

Hellenic Train: «Εταιρία με αίσθημα ευθύνης»

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα η Hellenic Train αναφέρει «H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης και η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, διεξάγουν έκτακτη ενημέρωση, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Στα πλαίσια αυτής, ανέφεραν ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στους 38. Παρόλα αυτά υπήρξαν πληροφορίες ότι οι νεκροί ανήλθαν στους 42 χωρίς, ωστόσο, να έχει επιβεβαιωθεί από κάποια αρμόδια αρχή. Παράλληλα 72 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 60 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι 6 σε ΜΕΘ.

Πριν από λίγο συνελήφθη και επισήμως ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια καθώς και για σωματική βλάβη από αμέλεια και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων.

Η ΔΕΣΚ-Σ μιλά για «κροκοδείλια δάκρυα»

Έκταση έχει πάρει η αναδημοσίευση της ανακοίνωσης της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ-Σ) σχετικά με την ασφάλεια της μετακίνησης των τρένων. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση είχε δημοσιευτεί στις 07/02/2023 όταν αναφέρθηκαν δύο ατυχήματα στις Αμαξοστοιχίες 51 και 61. «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις. […] Τα θέματα ασφάλειας πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή. Να βρεθούν στο επίκεντρο των συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς». Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.

Πολιτικοί αρχηγοί στον τόπο της τραγωδίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προχώρησε σε δηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιανόητη τραγωδία. Θρηνούμε κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους. Μοιραζόμαστε την οδύνη όσων έχασαν τους δικούς τους, αν και γνωρίζουμε ότι ο πόνος τους είναι τόσο μεγάλος, ώστε κανένας παρηγορητικός λόγος δεν μπορεί να τον ανακουφίσει. Αγωνιούμε για τους τραυματίες και ευχόμαστε να γίνουν σύντομα καλά. Ευχαριστούμε τα σωστικά συνεργεία και το ιατρικό προσωπικό, που δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων. Είμαστε δίπλα τους».

Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκαν τόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης. Και οι τρεις προχώρησαν σε δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα.

«Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, προς τιμήν των χαμένων ψυχών και των οικογενειών που θρηνούν.

«Αδιανόητο αυτό που συνέβη, η σκέψη μας στους ανθρώπους που έφυγαν άδικα», δήλωσε ο Α. Τσίπρας ενώ παράλληλα, αναβλήθηκε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος.

«Κύμα» αγάπης προς τους παθόντες

Ουρές σχηματίστηκαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι. Εθελοντές αιμοδότες ενώθηκαν δημιουργώντας ένα ανθρώπινο «κύμα» αγάπης.
Την ίδια ώρα έκκληση για αίμα απηύθυνε και ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, όπως και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Τέλος, και ο Δ. Θερμαϊκού δηλώνει προετοιμασμένος να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει και μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία της Παρασκευής 03/03. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – Σαρακοστιανό τραπέζι στο Δ. Θερμαϊκού

Post a Comment