Back
Δήμου

Στην αντεπίθεση ο Κ. Κούτουκας για τα περί “νοικοκυρέματος” του Δήμου

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τέσσερις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Διοίκηση και αντιπολίτευση, διασταυρώνουν και πάλι τα «διαδικτυακά» τους ξίφη, αυτή τη φορά…με φόντο την καθαριότητα – Η θέση της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες με καταγγελίες κατά της σημερινής δημοτικής αρχής για ζημιά στα ταμεία, μηχανορραφίες και σκοπιμότητες στο πεδίο της καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού και τη Διοίκηση να περνά στην αντεπίθεση απαντώντας με έγγραφα και επιστρέφοντας τα βέλη.

Συγκεκριμένα, το κλίμα πυροδότησε μια δημοσίευση της δημοτικής παράταξης «Όλοι Μαζί» με επικεφαλής τον Γιάννη Μαυρομάτη, μέσω της οποίας άσκησε δριμεία κριτική κατά της διοίκησης για ”ασύδοτες” σπατάλες και ανεκμετάλλευτο εξοπλισμό. Λίγες μέρες αργότερα ήρθε η απάντηση από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Κωνσταντίνο Κούτουκα, ο οποίος επέλεξε επίσης να απαντήσει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό, υποστηρίζοντας ότι επί δημαρχίας κ. Μαυρομάτη «μόνο σε έναν εργολάβο και έναν αποχιονισμό, του 2017, πληρώθηκαν 50.440 ευρώ!» ενώ «δεν έκανε τους διαγωνισμούς που είχε υποχρέωση» υπαινισσόμενος ανικανότητα ή σκοπιμότητα.

«Όλοι Μαζί»: Σκανδαλώδεις χειρισμοί στην καθαριότητα

Σκληρή κριτική στην διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού εξαπέλυσε ο συνδυασμός «Όλοι Μαζί» μέσα από πρόσφατη δημοσίευσή του στα κοινωνικά δίκτυα. Εκεί, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την προσπάθεια του Δημάρχου να «κρύψει» τα υπάρχοντα οχήματα του στόλου της καθαριότητας, μετατρέποντας έτσι το εργοτάξιο της Ν. Μηχανιώνας σε «νεκροταφείο» ασυντήρητων απορριμματοφόρων και όλα αυτά «ώστε να μπορεί ανενόχλητος να υπογράφει συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ με εργολάβους». Ενώ εξήγησε ότι αυτό αποτελεί σκάνδαλο, καθώς πρόκειται για οχήματα που με την κατάλληλη συντήρηση «μπορούν να βγουν ξανά στους δρόμους».

Ακόμη, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ”ασύδοτες σπατάλες”, αφού λίγο πριν τις εκλογές «ετοιμάζει μια νέα σύμβαση ύψους 728.624 ευρώ με εργολάβους, για να νοικιάσει μηχανήματα μαζί με τους οδηγούς και τους χειριστές τους, για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας, που θα μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και στην καθαριότητα».

Τέλος, στηλίτευσε τη σημερινή διοίκηση για την υπογραφή συμβάσεων με διπλάσια κόστη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επίσης, όσο κι αν θέλει ο κύριος Δήμαρχος να το αποκρύπτει για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας, η σύμβαση διάρκειας δύο χρόνων που είχαμε υπογράψει εμείς με ιδιώτη, το Μάιο του 2019 για την καθαριότητα, είχε κόστος 1,2 εκ. ευρώ ανά έτος. Ταυτόχρονα, με τη νέα σύμβαση που αυτός υπέγραψε από το 2021 έως σήμερα, κατάφερε να διπλασιάσει το κόστος καθαριότητας, στα 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο».

Ολοκληρώνοντας τη δημοσίευσή του, τονίζει: «Εμείς ”τρέξαμε” την προκήρυξης 3Κ για το προσωπικό καθαριότητας και σήμερα νοικιάζει οδηγούς και χειριστές από τους εργολάβους».

Κ. Κούτουκας: «Ο Δήμαρχος θωρακίζει τον Δήμο, όχι μόνο απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αλλά και απέναντι στην παραπληροφόρηση»

Η διοίκηση του δήμου, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης μέσω του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Κωνσταντίνου Κούτουκα, τονίζει:

Πριν λίγες ημέρες κατηγορήθηκε ο Δήμαρχος, διότι προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για τα επόμενα έτη για τη μίσθωση μηχανημάτων για την πολιτική προστασία του Δήμου (αποχιονισμοί, φωτιές, πλημμύρες και λοιπές φυσικές καταστροφές).

Φανταστείτε στον Δήμο μας να συμβεί το οποιοδήποτε ακραίο φυσικό φαινόμενο και να μην έχει τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό και τους ανάλογους χειριστές, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να αποκαταστήσει τα πράγματα.

Βλέπουν ”οσμή σκανδάλου” στον διαγωνισμό που διενεργείται και ”σκανδαλώδη ενοικίαση υπαλλήλων” λες και τα μηχανήματα (αλατιέρες, γκρέιντερ, φορτωτές, διαβολάκια, φορτηγά, jcb) εργάζονται χωρίς τους χειριστές τους!

Δείτε λοιπόν στα συνημμένα έγγραφα που δημοσιεύω «ποια ήταν τα έργα και οι ημέρες τους»:

Στη χιονόπτωση της 9ης Ιανουαρίου 2017 με προφορική εντολή και με απευθείας ανάθεση (ποιου άραγε;) και όχι με διαγωνισμό όπως είχαν υποχρέωση, ανέθεσαν, όπως ο ίδιος ο εργολάβος αναφέρει στην αγωγή του, τη ρίψη αλατόνερου στους δρόμους του Δήμου.

Η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία αρνήθηκε την πληρωμή διότι η ανάθεση δεν ήταν νόμιμη.

Η δαπάνη όμως που υποχρεώθηκε να πληρώσει ο Δήμος με δικαστική απόφαση, για τα δύο βοθροφόρα του εργολάβου που έριχναν νερό στους δρόμους, έφτασε στο ποσό των 50.440 ευρώ! (φωτογραφία δικαστικής απόφασης και ένταλμα πληρωμής).

Γνωρίζεται πόσες αγωγές υποβλήθηκαν στο Δήμο και πόσες δικαστικές αποφάσεις θα εκδοθούν σε βάρος του, από τους εργολάβους που κάλεσαν λόγω της χιονόπτωσης, πόσα μηχανήματα εργάστηκαν εκείνες τις ημέρες; Ουδείς γνωρίζει, αφού έως και σήμερα ο Δήμος παραλαμβάνει αγωγές!

Μόνο σε ένα εργολάβο και μόνο σε ένα αποχιονισμό, του 2017, πληρώθηκαν 50.440 ευρώ! Πόσα θα κληθεί ο Δήμος να πληρώσει σε όλους;

Όπως θα διαπιστώσετε στα έγγραφα που δημοσιεύω και τα οποία δεν είναι όλα, θα δείτε ότι την ίδια πρακτική ακολουθούσαν και στην χιονόπτωση στις 9/1/2017 και στη χιονόπτωση στις 4/1/2019!

Δεν έκαναν τους διαγωνισμούς που είχαν υποχρέωση, από ανικανότητα ή από σκοπιμότητα;

Όποια και να είναι η απάντηση, αποτελούν παρελθόν για τον τόπο!

Έτσι φίλες και φίλοι ήταν ο Δήμος την προηγούμενη πενταετία στην οικονομική του διαχείριση (ομοιάζει με την διαχείριση που έκαναν στα σκουπίδια) και κάποιοι έτσι τον ονειρεύονται για την επόμενη.

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής, με την στρατηγική του θωρακίζει τον Δήμο, όχι μόνο απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αλλά και απέναντι σε όλους αυτούς που με τα ψεύδη και τις πράξεις τους παραπληροφορούν τους δημότες.

«Συμμετέχω Θερμαϊκός»: Σιγή ιχθύος για την καθαριότητα

Από την άλλη, μια «σφιχτή» αντιπολιτευτική τακτική φαίνεται να ακολουθεί για το συγκεκριμένο θέμα η δημοτική παράταξη «Συμμετέχω Θερμαϊκός», αφού μέχρι στιγμής ο επικεφαλής της, Θεόδωρος Τζέκος, δεν έχει πάρει θέση για την καθαριότητα του δήμου. Μέλλει να δούμε εάν ο κ. Τζέκος θα τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και ποια θα είναι η θέση του.

Μπορείς να διαβάσεις:

Δ. Θερμαϊκού: Διαχρονικά «ηττημένος» στο στοίχημα του μπλε κάδου

Post a Comment