Back

Δ. Θερμαϊκού: Διαχρονικά «ηττημένος» στο στοίχημα του μπλε κάδου

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

«Μετεξεταστέος» ο Δ. Θερμαϊκού στο μάθημα της οικολογικής συνείδησης τα τελευταία οχτώ χρόνια με τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε κάδων να παραμένουν σταθερά «κάτω από την βάση» σε σχέση με τα απορρίμματα που παράγει – Η κατάσταση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη αποτυπωμένη στην έρευνα του #ethermaikos.

Την στιγμή που η κλιματική κρίση στέκεται «στο κατώφλι» μας, ο μπλε κάδος δεν έχει γίνει μέρος της ζωής του Δ. Θερμαϊκού. Σε βάθος μίας οχταετίας, παρατηρείται μία συστηματική αυξομείωση στις επιδόσεις του. Όπως προκύπτει, μπορεί να ανακυκλωθεί μόνο ένας μικρός αριθμός από τα απορρίμματα που καταλήγουν στους μπλε κάδους.

«Η ανακύκλωση είναι μία μεγάλη βεντάλια» θα σχολιάσει αργότερα στο #ethermaikos ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης. Ωστόσο, ο μπλε κάδος μπήκε στις ζωές μας το 2003 και αποτελεί πρόβλημα το ότι δεν έχουμε καταφέρει να εξοικειωθούμε με την χρήση του.

Πρώτος… από το τέλος!

Η «Ανατολική Α.Ε» δημοσιεύει κάθε χρόνο τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα απορρίμματα που καταλήγουν στους μπλε κάδους των δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Για το 2022, ο Δ. Θερμαϊκού καταλαμβάνει την τελευταία θέση με μόλις 5% ανακυκλώσιμων υλικών. «Πρωταθλητής» ήταν ο Δ. Καλαμαριάς, με τους Δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης να ακολουθούν.

Στο ίδιο έργο θεατές γίναμε, καθώς παρόμοια ήταν η κατάσταση και τα προηγούμενα χρόνια. Ο Δ. Θερμαϊκού μένει συστηματικά πίσω στην «κούρσα» της ανακύκλωσης. Ακόμα και τις χρονιές που ενδεχομένως κάποιοι από τους υπόλοιπους δήμους είχαν πτωτική πορεία, για παράδειγμα το 2020, η διαφορά ήταν ελάχιστη.

Ένας «νευρωτικός βηματισμός»

Ακόμα και όταν αυξάνεται η παραγωγή απορριμμάτων στο Δ. Θερμαϊκού, τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε κάδων μένουν σταθερά σε χαμηλές ποσότητες. Η απόλυτη αποτυχία ήρθε το 2016 με μόλις 2% ανακύκλωσης.

Από το 2015 έως και το 2022 παρατηρήθηκαν έντονες αυξομειώσεις στα ποσοστά ανακυκλώσιμων υλικών στο Δ. Θερμαϊκού, τα οποία αν συγκριθούν με τα παραγόμενα απορρίμματα, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον απογοητευτικό.

Για παράδειγμα ενώ την διετία 2018-2019, τα ανακυκλώσιμα υλικά είχαν ξεπεράσει το 8%, το 2020 ξανά κυλάμε στο 6.5%. Παρομοίως, το 2021 ο Δήμος καταφέρνει να κάνει το καλύτερο ποσοστό της οχταετίας, με την ανακύκλωση να φτάνει το 10,8% . Δυστυχώς, την επόμενη χρονιά (2022) βλέπουμε μία κατακόρυφη πτώση της τάξης του 5,5%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «νευρωτικού βηματισμού» της πόλης προς την συμβίωση με τον μπλε κάδο, είναι ότι το 2022 ο Δ. Θερμαϊκού παρήγαγε τα διπλάσια απορρίμματα από αυτά του 2021, τα ανακυκλώσιμα υλικά παρέμειναν στα ίδια ποσά και τις δύο χρονιές.

Η μεγάλη εικόνα

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, Χρήστος Τζίνας, σχολιάζει στο #ethermaikos: «Δεν είναι μόνο οι μπλε κάδοι. Στον Δήμο Θερμαϊκού έχουμε γκρι κάδους για τις άδειες μπαταρίες, κίτρινους κάδους για τα απόβλητα φωτιστικών & λαμπτήρων, τους μωβ κάδους για τα ρούχα, καθώς και κάδους για έντυπα χαρτιά.

Πρέπει να πούμε ότι ο δήμος μας είναι δεύτερος στην Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη στην ανακύκλωση ηλεκτρικών μηχανών, τρίτος στην Κεντρική Μακεδονία στην ανακύκλωση ογκωδών υλικών και από τους πρώτους στην ανακύκλωση ρούχων».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Ανατολική Α.Ε», Ιάκωβος Σαρηγιάννης θα σχολιάσει: «Δεν είναι ούτε ανησυχητική ούτε κακή η κατάσταση του Δήμου Θερμαϊκού.

Συγκριτικά με άλλους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης, τα πάει μια χαρά. Επίσης, σε σύγκριση με τους άλλους τρεις δήμους που εξυπηρετούμε εμείς, θα δείτε ότι τα ποσά του Δ. Θερμαϊκού δεν είναι πολύ μικρότερα από του αμέσως προηγούμενου».

Η πορεία της έρευνας

Αφετηρία της έρευνας του #ethermaikos αποτέλεσε η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ανατολική» για τα ανακυκλώσιμα υλικά που έφτασαν στο κέντρο διαλογής της Θέρμης, στην οποία ο Δ. Θερμαϊκού «κατέκτησε» την τελευταία θέση.

Για την εν λόγω έρευνα το #ethermaikos μελέτησε μεμονωμένα τα απορρίμματα που παράγουν οι Δήμοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Δήμοι Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης & Θερμαϊκού) καθώς και πόσα από αυτά ανακυκλώνει. Τα στοιχεία αντλήθηκαν μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων, του Φορέα Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τις εκθέσεις εισερχόμενων ανακυκλώσιμων υλικών στο κέντρο διαλογής από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ανατολική».

Μπορείς να διαβάσεις:

Μια δεύτερη ευκαιρία…το Εσπερινό ΕΠΑΛ στην Επανομή

 

Post a Comment