Back
Κοχύλι

Σκληρή «μάχη» με το χρόνο για τη διάσωση του Open Mall – Προχωράει το parking στο «Κοχύλι»

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Στο “παρά πέντε” σώθηκε η ανάπλαση του χώρου «Κοχύλι» με τη Διοίκηση να έχει «σκύψει» πάνω από τα εμπόδια, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις – Το χρονικό και η επόμενη μέρα.

Το έργο των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου – Open Mall αναμένεται να δώσει νέα ταυτότητα στους εμπορικούς δρόμους των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) να έχει ξεκινήσει ένα «ράλι» εργασιών προς την ολοκλήρωση του μεγάλου project.

Parking “Κοχύλι” στα πλαίσια του Open Mall.

Η συμμετοχή του Δήμου Θερμαϊκού στο έργο αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τα τοπικά εμπορικά καταστήματα, αφού η προσδοκία είναι να αλλάξει ριζικά η όψη του κέντρου της Περαίας.

Ωστόσο, η Διοίκηση έχει ξεκινήσει τον δικό της «Μαραθώνιο» με σκοπό να σώσει και να ολοκληρώσει την ανάπλαση το κυριότερο έργο που έχει αναλάβει καθώς εάν χαθεί αυτό, δεν θα δεχθούν πλήγμα μόνο τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και τα ίδια τα ταμεία του Δήμου αφού θα κληθεί να επιστρέψει όλα τα χρήματα που πήρε για την εγκατάσταση υποέργων πίσω, τα οποία κοστολογούνται με πάνω από 1εκ. €.

Ο χώρος του parking σήμερα (02/04/24).

Το ιστορικό του έργου

Ο Δήμος Θερμαϊκού συμμετέχει ως εταίρος του μεγαλύτερου έργου που έχει αναλάβει το ΕΕΘ με 12 υποέργα, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν έργα προμήθειας, όπως οι ζαρντινιέρες και τα καινούργια παγκάκια.

Ανάμεσα σε αυτά τα 12 υποέργα βρίσκεται ένα μοναδικό έργο κατασκευής και αυτό είναι η ανάπλαση του χώρου «Κοχύλι» στην Περαία σε δημοτικό parking, ένα έργο που φαίνεται να περνά από 40 κύματα καθώς έφτασε πολύ κοντά στην απένταξη.

Αυτό που συνέβη είναι ότι η πρόταση που είχε υποβληθεί για την ανάπλαση περιλάμβανε τη δημιουργία αμφιθεάτρου μικρής έκτασης με αποθηκευτικούς χώρους από κάτω στον χώρο «Κοχύλι», με σκοπό τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ όταν δεν θα χρησιμοποιούνταν το αμφιθέατρο ο χώρος θα λειτουργούσε ως δημοτικό parking.

Το σχέδιο της ανάπλασης του χώρου.

Ανάδοχος για την ανάπλαση ορίστηκε έπειτα από διαγωνισμό η εταιρεία ΦΩΤΗΣ Α. ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΩΤΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε, με έκπτωση της τάξεως του 36,16 %. Για την έναρξη των εργασιών, όμως, έπρεπε να εκδοθεί οικονομική άδεια από τον Δήμο, η οποία θα δινόταν στον ανάδοχο.

Λόγω του ότι καθυστέρησε αρκετά η έκδοση της οικονομικής άδειας από τον Δήμο, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στις 14 Μαρτίου 2023 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφασίζει την κοινοποίηση της διάλυσης της σύμβασης, την οποία είχε αιτηθεί σε πρότερο χρόνο ο ανάδοχος. Συγκεκριμένα, στην σύμβαση περιλαμβανόταν ο όρος ότι ο ανάδοχος μπορεί να αιτηθεί τη διάλυση της σύμβασης σε περίπτωση που οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει σε περίοδο άνω των τριών μηνών από την ημέρα υπογραφής της και η υπαιτιότητα βάραινε τον Δήμο.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την κοινοποίηση της διάλυσης της σύμβασης (14/03/23).

Η επ’ αύριο του έργου και τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Αυτό που επιχειρεί σήμερα να κάνει η Τεχνική Υπηρεσία είναι να δημοπρατήσει εκ νέου το έργο της διαλυμένης σύμβασης σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθεί το έργο ώστε να μην κινδυνεύσει η πράξη.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κοιτά με θετική ματιά τις προσπάθειες της διοίκησης, με την επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί», Πάττη Πασχαλίδου, να σχολιάζει στο #ethermaikos ότι «πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, πάμε να κάνουμε μία ανάπλαση γιατί δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που του αρέσει αυτή τη στιγμή ο χώρος που είναι εκεί.

Όταν έχουμε ένα πρόβλημα προσπαθούμε να το επιλύσουμε και να παραδώσουμε στην κοινωνία ένα έργο. Στο ερώτημα πως θα χρησιμοποιηθεί αυτό το έργο, η απάντηση είναι ότι θα βρει τα “βήματά” της η κοινωνία στη συνέχεια».

Από την πλευρά της παράταξης «Θερμαγικός», ο Κωνσταντίνος Κούτουκας μιλά στο #ethermaikos για το έργο της ανάπλασης του χώρου «Κοχύλι» τονίζοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης του έργου, ώστε α ολοκληρωθεί και η πράξη.

«Το έργο αυτό σε κάθε περίπτωση πρέπει να ολοκληρωθεί. Είχε αρκετά προβλήματα, πέρα από τον εργολάβο που το παράτησε λόγω του covid και της αύξησης των τιμών. Χρειάζονταν κάποιες αλλαγές στο σχέδιο. Τώρα βλέπω ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές. Είναι απαραίτητο για ολόκληρη την πράξη και ελπίζω να πάνε όλα καλά».

Μπορείς να διαβάσεις:

Κινδυνεύουν οι θαλάσσιες χελώνες; – Τρίτος θάνατος στον Δ. Θερμαϊκού και πάνω από 900 σε όλη την Ελλάδα

Post a Comment