Κινδυνεύουν οι θαλάσσιες χελώνες; – Τρίτος θάνατος στον Δ. Θερμαϊκού και πάνω από 900 σε όλη την Ελλάδα
Θλιβερό ρεκόρ σημειώνουν ετησίως οι θάνατοι θαλάσσιων χελωνών σε ολόκληρο το μήκος της Ελληνικής ακτογραμμής ενώ μόλις σήμερα Δευτέρα 01/04 βρέθηκε η τρίτη κατά σειρά νεκρή χελώνα στην Περαία στην περιοχή του ΚΑΠΠΑ 2000 – Ο υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης “Αρχελών”, Δημήτρης Φυτίλης, μιλά στο #ethermaikos.
Νεκρή θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε στην παράκτια περιοχή του ΚΑΠΠΑ 2000 σήμερα Δευτέρα 01/04 με τις εικόνες του άτυχου ζώου να σοκάρουν αφού έφερε εκτεταμένα τραύματα σε ολόκληρο το κεφάλι ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες αλιευτικό σκάφος στην εν λόγω περιοχή απλώνει δίχτυα μέχρι και περίπου 100μ. από την ακτή καθημερινά.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι είναι η τρίτη περίπτωση νεκρής θαλάσσιας χελώνας που ξεβράζεται στην ακτή του Δήμου Θερμαϊκού μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη 28/03 βρέθηκε ακόμα μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην περιοχή του ΚΑΠΠΑ 2000 ενώ πριν από δύο εβδομάδες, την Τρίτη 20/03, είχε βρεθεί νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Αγία Τριάδα.
Έναν μεγαλύτερο διάλογο, ωστόσο, ανοίγει το γεγονός ότι τα περιστατικά ξεβρασμένων θαλάσσιων χελωνών εντείνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα αφού τα τελευταία 24ωρα, βρέθηκαν νεκρές σε Χίο, Κέρκυρα, Λάρισα και Τήνο.
Δημήτρης Φυτίλης: «Το είδος δέχεται μία μεγάλη πίεση»
Ο υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών “Αρχελών”, Δημήτρης Φυτίλης μιλά αποκλειστικά στο #ethermaikos για τη μεγάλη πίεση που δέχεται το είδος της θαλάσσιας χελώνας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, τον ανθρώπινο παράγοντα στον θάνατό της αλλά και στη σημασία διατήρησης του είδους.
Συγκεκριμένα για τις αιτίες των αυξημένων θανάτων θα σχολιάσει: «Είναι μία ποικιλία πραγμάτων γιατί σκεφτείτε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφουμε πάνω από 900 νεκρές κατά μήκος όλης της ακτογραμμής της Ελλάδας συν άλλες 60 με 70 τραυματισμένες που έρχονται εδώ στο Κέντρο Διάσωσης, επομένως καταλαβαίνετε το μέγεθος όλου αυτού.
Βρίσκοντας τόσες νεκρές το χρόνο, σημαίνει ότι το είδος δέχεται μία μεγάλη πίεση. Σκεφτείτε ότι ένα με τρία περίπου χελωνάκια στα χίλια (1-3/1000) καταφέρνει να φτάσει στην ενηλικίωση, δηλαδή σε ηλικία αναπαραγωγής. Είναι πάρα πολύ σοβαρή η συνέχιση των δράσεων, δεν πρέπει να σταματήσουμε ούτε την ευαισθητοποίηση ούτε στην ενημέρωση».
Για το ανθρώπινο αποτύπωμα στη ζωή κα κατ’ επέκταση στον θάνατο μίας θαλάσσιας χελώνας, αναφέρει ότι «ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος. Κάποιες φορές μπορείς να βρεις από εσκεμμένο ανθρώπινο χτύπημα. Ο έμμεσος είναι τα αλιευτικά εργαλεία που μπλέκονται οι περισσότερες εξ’ αυτών, κάποιο άλλο περιστατικό μπορεί να είναι η σύγκρουσή της με ταχύπλοα σκάφη, να μπλέκονται σε δίχτυα».
Σύμφωνα με τον κ. Φυτίλη, ένας σοβαρός κίνδυνος για τη διαβίωση μίας θαλάσσιας χελώνας είναι τα ταχύπλοα σκάφη. Όπως θα μας πληροφορήσει, μία θαλάσσια χελώνα έχει πολύ καλή ακοή, έτσι ακούει τα μεγάλα πλοία και μπορεί να τα αποφύγει, κάτι που δεν ισχύει για τα ταχύπλοα και έτσι σημειώνονται πολλές συγκρούσεις.
«Αυτόν τον καιρό βγαίνουν προς τα έξω ίσως για τη διατροφή τους, το ρηχά βέβαια είναι σχετικό. Προσεγγίζουν πάντα τις ακτές και τα βράχια για να φάνε από οστρακοειδή που υπάρχουν εκεί, αχινούς ή και καβούρια, ειδικά η καρέτα – καρέτα. Εκεί είτε μπορεί να μπλέκονται σε δίχτυα είτε σε παραγάδια, όπου έχουμε καταπόσεις αγκιστριών, είτε μετά μπορούν να μπλεχτούν εκεί είτε να μπλέκονται τα πτερύγιά τους», θα σχολιάσει ο κ. Φυτίλης.
Τέλος, θα σχολιάσει τη σημασία προστασίας του είδους ειδικά την περίοδο που διανύουμε , δηλαδή περίοδο αναπαραγωγής για τις θαλάσσιες χελώνες, καθώς επίσης και από τις αρχές του Μαΐου έως και τα τέλη του Οκτωβρίου είναι περίοδος ωοτοκίας.
Για το Κέντρο Διάσωσης “Αρχελών” ο κ. Φυτίλης θα αναφέρει ότι οι πάνω από 500 εκπαιδευμένοι εθελοντές αλλά και οι άνθρωποι του Κέντρου βρίσκονται κάθε καλοκαίρι στις κυριότερες περιοχές ωοτοκίας με σκοπό τη φροντίδα και προστασία των μικρών χελωνών.
Μπορείς να διαβάσεις:
Εθελοντική δενδροφύτευση την Κυριακή 7/4 στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Περαίας