Σημαντικά οφέλη σε Δήμο και κατοίκους θα φέρει το φωτοβολταϊκό πάρκο
Οικονομικές ελαφρύνσεις θα έχουν οι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου σε Περαία και Επανομή.
Ποιο είναι το όφελος που θα έχει ο Δήμος και οι ίδιοι οι δημότες;
Η συνολική παραγωγή ρεύματος αυτού του προγράμματος υπολογίζεται γύρω στα 2 MW. Το δε συνολικό όφελος της ΔΕΥΑ – και κατ’ επέκταση του Δήμου Θερμαϊκού – θα είναι της τάξεως του 1.000.000 ευρώ τον χρόνο. Ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Θ., μιλώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει στους δημότες, ανέφερε: «Οπωσδήποτε δε θα δουν αύξηση. Μόλις όμως ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών και δούμε ότι μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τη τιμή του νερού, θα το κάνουμε».
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν να βρεθεί μία έκταση 50 στρεμμάτων στον Δήμο. Όπως επεσήμανε ο κ. Βογιατζής «δεν βρέθηκε τέτοια έκταση, οπότε αναγκαστήκαμε να συμπυκνώσουμε τέσσερα αγροτεμάχια σε Περαία και Επανομή». Πρόκειται για εκτάσεις που συμφωνούν με τις προδιαγραφές της ΡΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ.
Πότε αναμένεται η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου;
Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος, ωστόσο ο κ. Βογιατζής σημείωσε πως «τεύχη δημοπράτησης υπάρχουν, η μελέτη έχει ωριμάσει, απλά διαδικαστικά είναι τα θέματα».
Αντιρρήσεις και αμφιβολίες
Ωστόσο, ενστάσεις για το έργο πρόβαλλε η αντιπολίτευση στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτές αφορούν τη γεωγραφική θέση των εκτάσεων, καθώς βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και στο αεροδρόμιο, γεγονός που τις καθιστά ακατάλληλες.
Ο κ. Βογιατζής, απαντώντας στις αντιρρήσεις αυτές, έκανε λόγο για αναξιοποίητες εκτάσεις, που δεν αποτελούν μέρος της παραλίας. Για το ζήτημα του αεροδρομίου, οι τεχνικοί της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. έχουν προσκομίσει εμπεριστατωμένη μελέτη, στην οποία αποκλείονται τυχόν προβλήματα στη λειτουργία του. «Δεν το θεωρώ απαραίτητο να αιτηθούμε άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά εάν χρειάζεται θα τη διεκδικήσουμε».
Στόχος η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου
Τέλος, να γίνει ενεργειακά αυτόνομος ο Δήμος Θερμαϊκού έχει ως σκοπό η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. με την ένταξη του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το πάρκο φωτοβολταϊκών, αλλά και η βελτίωση των αντλιοστασίων, θα χρηματοδοτηθούν με 4.961.298,88 ευρώ.
Μπορείς να διαβάσεις:
Τοπ. Συμβούλιο Περαίας: Τρεις προτάσεις που βελτιώνουν εικόνα & τουρισμό
ΕΡΕΥΝΑ: Πως θα κινηθεί η αγορά ακινήτων στον Δήμο Θερμαϊκού το 2023