Back
Seawatch Lifeguards

Seawatch Lifeguards: Οι “άγρυπνοι” φρουροί των ακτών του Δ. Θερμαϊκού

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των ναυαγοσωστών, ξεκίνησαν τα μπάνια τους οι λουόμενοι στις οργανωμένες παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού – Η Seawatch Lifeguards συστήνεται μέσω του Νίκου Χασάπη στο #ethermaikos.

Seawatch Lifeguards

Συνέντευξη στη Χριστίνα Στεφανίδου – ethermaikos.gr

Ο ρόλος των ναυαγοσωστών είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη της ασφάλειας των λουόμενων σε μια ακτή. Ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που σχεδόν “κολυμπάει” στη θάλασσα της Μεσογείου και το 62% του πληθυσμού δεν γνωρίζει κολύμβηση, η θωράκιση των παραλιών μας με ναυαγοσωστικούς πύργους αποτελεί τη μοναδική «σανίδα σωτηρίας».

Για το Δήμο Θερμαϊκού, το ρόλο αυτό έχει αναλάβει η εταιρία Seawatch Lifeguards του Νίκου Χασάπη, ο οποίος μιλώντας στο #ethermaikos, τονίζει: Αντικείμενο μας είναι η ναυαγοσωστική κάλυψη, ουσιαστικά η παροχή γρήγορης και άμεσης βοήθειας προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το σοβαρό πρόβλημα των πνιγμών και ταυτόχρονα η εκπαίδευση των ανθρώπων που θα εργαστούν αργότερα σε εμάς αλλά και η μετάδοση της γνώσης πρώτων βοηθειών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πληθυσμό, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια όλων μας.

Ο ιδρυτής και διευθυντής της εταιρίας, εξηγεί τον ρόλο ενός ναυαγοσώστη, τις ευθύνες που τον ακολουθούν αλλά και την ικανοποίηση που σου δίνει η έγκαιρη ανταπόκριση σε ένα περιστατικό. Ενώ, με αφορμή τα νέα κρούσματα πνιγμού που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, δίνει συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση και υπενθυμίζει ότι πρέπει πάντοτε να υπακούμε στις υποδείξεις του ναυαγοσώστη.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο του ναυαγοσώστη σε μια παραλία. Γιατί είναι απαραίτητη η παρουσία του;

Ο ρόλος του ναυαγοσώστη είναι πολλαπλός. Ο πιο σημαντικός λόγος ύπαρξης ενός ναυαγοσώστη στην παραλία είναι φυσικά η πρόληψη κάποιου θλιβερού περιστατικού. Βρίσκεται εκεί για να υποδείξει στους λουόμενους πότε είναι ασφαλές να μπαίνουν στη θάλασσα, κάτι που ορίζεται από τις τρεις σημαίες που έχει στη διάθεσή του, την πράσινη, την κίτρινη και την κόκκινη. Η πράσινη σημαίνει ότι η θάλασσα είναι ασφαλής για κολύμπι, η κίτρινη εφιστά την προσοχή των λουόμενων για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν και η κόκκινη υποδεικνύει ότι η θάλασσα κρίνεται ακατάλληλη για κολύμπι. Η ύπαρξη κόκκινης σημαίας είναι σπάνιο φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες, συνήθως σηκώνεται μετά από υπόδειξη του Λιμενικού Σώματος, όταν για παράδειγμα υπάρχουν επικίνδυνα ρεύματα ή ψάρια στην ακτή. Ο ναυαγοσώστης φυσικά δεν είναι εκτελεστική αρχή, δεν έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύσει σε κάποιον την είσοδο στη θάλασσα, καλό είναι όμως να υπάρχει ατομική υπευθυνότητα και να υπακούμε στις προτροπές του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά μας.

Τι χρειάζεται για να μπορεί να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει;

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να ακολουθήσει κάποιος αυτό το επάγγελμα. Χρειάζεται να γνωρίζει κολύμπι σε ένα πολύ βασικό επίπεδο. Από το σημείο αυτό αναλαμβάνουμε εμείς και δίνουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να διδαχθεί κάποιος κολύμβηση και πρώτες βοήθειες. Η βασική εκπαίδευση διαρκεί 40 εκπαιδευτικές ώρες. Εάν στο διάστημα αυτό, εξακολουθεί κάποιος να μην διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια, βοηθάμε με περισσότερες ώρες και πιο εντατικά μαθήματα.

Θέλετε να μας πείτε λίγο περισσότερα πράγματα για την εκπαίδευση που περνάει κάποιος για να ενταχθεί στο δυναμικό της Seawatch Lifeguards;

Η εφαρμοστέα ύλη ορίζεται από τον νόμο, όπως και οι ώρες που ανέφερα προηγουμένως. Μετά το πέρας της βασικής εκπαίδευσης σε πρώτες βοήθειες και κολύμβηση, πρέπει ο εκπαιδευόμενος να βγάλει κάποιους ”χρόνους”, όπως τα 400 μέτρα ελεύθερη κολύμβηση σε λιγότερο από 10 λεπτά και να γνωρίζει πως τελείται η ΚΑΡΠΑ, η πνιγμονή κ.ο.κ. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι καταρτιζόμενοι διδάσκονται και προπονούνται πάνω σε αυτά που χρειάζονται για την χορήγηση πιστοποίησης.

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας και τη δίμηνη κάλυψη που παρέχετε στο Δήμο Θερμαϊκού, ποια είναι η γενική εικόνα της περιοχής μας όσον αφορά τα περιστατικά πνιγμών; Είναι συχνά εκείνα που χρήζουν της συνδρομής σας;

Είναι σημαντικό να γίνει αρχικά μια διάκριση, ως πνιγμός καταγράφεται κάθε τι συμβαίνει μέσα στη θάλασσα, παρ’ όλα αυτά οι 9 στους 10 θάνατοι οφείλονται σε παθολογικά αίτια και συνήθως πρόκειται για ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία, που παθαίνουν εμφράγματα. Στο Δήμο Θερμαϊκού είναι δυστυχώς πολύ συχνά τα περιστατικά και αυτό κατ’ εμέ οφείλεται στην πολύ μεγάλη χιλιομετρική απόσταση των παραλιών και τον αριθμό των λουόμενων. Ιδίως αυτό το σαββατοκύριακο, πέρασαν από τον Δήμο πάνω από 200.000 λουόμενοι. Από την 1η Ιουνίου που αναλάβαμε την εποπτεία στις ακτές του δήμου έχουν σημειωθεί 7 περιστατικά πνιγμών, όλα αποδόθηκαν μετέπειτα σε παθολογικά αίτια και όλα σημειώθηκαν εκτός ορίων και εκτός ωραρίου ναυαγοσώστη – κάτι που επίσης αξίζει να επισημάνουμε. Το γεγονός, επίσης, ότι η απόσταση της ακτογραμμής είναι πολύ μεγάλη, δεν βοηθάει το έργο μας – όλη η Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα και Επανομή, βρέχονται από θάλασσα. Όταν όλη αυτή η απόσταση «πλημυρίζει» από κόσμο, καταλαβαίνετε τις δυσκολίες. Φυσικά ναυαγοσώστες δεν μπορούν να υπάρχουν σε όλες τις παραλίες, υπάρχουν σε εκείνες που έχουν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες, αλλά δυστυχώς ο όγκος των περιστατικών είναι πολύ μεγάλος.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να ελαχιστοποιηθούν περιστατικά όπως αυτά, σύμφωνα με εντολή του Λιμενικού Σώματος, από την Πέμπτη 20/07 στις παραλίες της Επανομής και της Αγίας Τριάδας, θα υπάρξει διεύρυνση του ισχύοντος ωραρίου (σ.σ. 10:00-18:00) από τις 10:00 μέχρι 20:00.

Ποια ηλικιακή ομάδα αφορούν συνήθως τα περισσότερα περιστατικά πνιγμών;

Τα συνηθέστερα περιστατικά αφορούν ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία, με πρότερα προβλήματα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε, να παρατηρήσουμε και να δώσουμε συμβουλές. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να κάθονται πάρα πολλές ώρες κάτω από την ήλιο -ειδικά τις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος-, οι καλύτερες ώρες είναι νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Ακόμη θα πρέπει να επιλέγουν οπωσδήποτε παραλίες που έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη, ειδικά εάν γνωρίζουν ότι έχουν προβλήματα υγείας -πριν από μερικές ημέρες, μια ηλικιωμένη κυρία στους Ν. Επιβάτες που κινδύνεψε, βρισκόταν 500 μέτρα μακριά από τον ναυαγοσωστικό πύργο. Ο χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας, ειδικά όταν υπάρχουν καρδιακά προβλήματα, όσο πιο γρήγορα φτάσει σε εμάς ο ναυαγοσώστης τόσο καλύτερα. Ένα άλλο θλιβερό στατιστικό, μας λέει ότι πολύ συχνά είναι και τα περιστατικά σε πολύ μικρά παιδιά, κάτω των 8 ετών. Εδώ ισχύουν άλλα πράγματα προφανώς, την πλήρη ευθύνη έχει ο γονιός, ο οποίος θα πρέπει να έχει το παιδί σε απόσταση το πολύ ενός χεριού. Ο πνιγμός στο παιδί είναι βουβός και μπορεί να πνιγεί μέσα σε ενάμισι λεπτό χωρίς καν να το καταλάβεις. Από την ελληνική κοινωνία λείπει η κολυμβητική παιδεία, έχουμε μεγάλο καλοκαίρι και πολύ μεγάλη ακτογραμμή, γι’ αυτό τα παιδιά μας θα πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να γνωρίζουν το υγρό στοιχείο και να είναι εξοικειωμένα με αυτό.

Με αφορμή αυτό, δυσχεραίνει το έργο σας το γεγονός ότι παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 7.500 χλμ ακτογραμμής άνω του 50% των Ελλήνων δεν γνωρίζει κολύμπι;

Δεν γνωρίζω αυτό το στατιστικό. Είναι γεγονός πως ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων δεν γνωρίζει κολύμπι, υπάρχει όμως ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νομίζουν ότι γνωρίζουν και υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Η θάλασσα είναι πολύ όμορφη, εάν όμως δεν συμπεριφέρεσαι με ασφάλεια μέσα σε αυτή, μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνη. Το έργο μας γίνεται δυσκολότερο όταν κάποιος υπερεκτιμά τις δυνατότητες του, βάζοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα προχθές στην Επανομή, όταν ταυτόχρονα -και από τους δυο πύργους- βγήκαν τα σκάφη για να μαζέψουν δυο άτομα, μια γυναίκα που είχε φτάσει με το SUP ανάμεσα Επανομή – Ηράκλεια και έναν κύριο με το κανό, ακριβώς την ίδια ώρα. Αν δηλαδή, υπήρχε εκείνη τη στιγμή και ένα τρίτο περιστατικό, οι ναυαγοσώστες δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Ολοκληρώνοντας θέλετε να μας δώσετε ορισμένες συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση;

Το παν είναι να μάθουμε το νερό από πολύ μικροί, για να μην το φοβόμαστε μεγάλοι. Οι γονείς θα πρέπει από πολύ νωρίς να φροντίσουν έτσι ώστε τα παιδιά τους να αποκτήσουν κολυμβητική παιδεία, να γνωρίσουν και να δυναμώσουν στο νερό. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να έχουμε γνώση των δυνατοτήτων μας, να μην υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας. Εάν δεν γνωρίζουμε κολύμπι, δεν ανοιγόμαστε στα βαθιά. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, με το ποιες παραλίες επιλέγουν για το μπάνιο τους, τι ώρες επιλέγουν να πάνε και πόσες ώρες θα καθίσουν κάτω από τον ήλιο.

Μπορείς να διαβάσεις:

«Συμμετέχω Θερμαϊκός»: Αυτοί είναι οι ”πρώτοι” 66 του Θ. Τζέκου

Post a Comment