Back
Σαραφίδης

Σ. Σαραφίδης: «Όσο υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα στο Δ. Θερμαϊκού δεν θα έχουμε ανεργία»

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 11 λεπτά

Ο Στέλιος Σαραφίδης, επιχειρηματίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Δ. Θερμαϊκού, μιλά στο #ethermaikos μεταξύ άλλων για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας – «μάγος», την άρνηση των νέων να δουλέψουν σε συγκεκριμένους τομείς, την «απομόνωση» του Δ. Θερμαϊκού αλλά και το νέο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής.

Συνέντευξη στη Σοφίας Πρώιου, δημοσιογράφος – ethermaikos.gr

Κύριε Σαραφίδη, οδεύουμε προς το τέλος του 2023. Θέλω να μου κάνετε τη δική σας αποτίμηση του έργου τόσο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Δ. Θερμαϊκού, όσο και του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος.

Κοιτάξτε, εδώ ευτυχώς στις περιοχές μας δεν είχαμε κάποιες σημαντικές καταστροφές. Ήμασταν από τους τυχερούς στην Ελλάδα έως τώρα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αργότερα γιατί ήδη υπάρχει μία ένταση όσο αφορά την κλιματική αλλαγή. Αφήνω πίσω το κλίμα.

Αυτό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμείς ως σύνδεσμοι είναι ότι βρισκόμαστε σε μία περιοχή ανατολικά της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι λίγο απομονωμένη από την αγορά και έχουμε ρίξει εκεί το βάρος. Τι θέλω να πω και εξηγώ: Προσπαθούμε με συναντήσεις μας, να καταλάβει η Περιφέρεια ότι πρέπει και εμείς κάνοντας κάποιους δρόμους, κεντρικούς άξονες, μεγάλους άξονες ούτως ώστε να μας δώσει κι εμάς την ευκαιρία να μπούμε στην αγορά.

Έχουμε δίπλα μας τα εμπορικά και όσο αφορά το εμπορικό κομμάτι του Δ. Θερμαϊκού υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε όταν είναι ένα τέταρτο. Οι επαφές μας είναι με γνώμονα την πίεση, ότι δηλαδή “πρέπει να μας βάλετε κι εμάς στο παιχνίδι”. Δεν ξέρω αν θα το καταφέρουμε αυτό το πράγμα αλλά ως εκπροσώπηση, εμείς πρέπει να φέρουμε τη φωνή του επαγγελματία.

Υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες παθογένειες, κάποιες ατροφίες της ντόπιας επιχειρηματικότητας και αν ναι, πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Ο επιχειρηματίας πάντα χρειάζεται βοήθεια. Λέγεται επιχειρηματίας γιατί στην ουσία παίρνει το ρίσκο για να κάνει μία δική του επιχείρηση. Αυτό το ρίσκο όμως όταν δεν είναι σε μία περιοχή απομονωμένη και λέγεται Δ. Θερμαϊκού, χρειάζεται βοήθεια. Και τι εννοώ: Ο Δήμος πρέπει να δώσει βάση στο τουριστικό κομμάτι. Όταν λέω τουριστικό κομμάτι δεν εννοώ του τουρισμού καθεαυτού, δηλαδή απλά να πούμε ότι «είμαστε τουριστικοί» αλλά πρέπει να δώσει τη σημασία που χρειάζεται για να κάνει το Δ. Θερμαϊκού τουριστικό προορισμό. Τώρα μπορεί να μπλέκω το Δήμο με τους επιχειρηματίες αλλά αυτά είναι αλληλένδετα.

Όσο καλή προσπάθεια και αν κάνει ένας επιχειρηματίας, αν δεν έχει κόσμο στην περιοχή του δεν θα μπορέσει να δουλέψει καλά. Οπότε τι γίνεται; Ένας επιχειρηματίας πρέπει να έχει πολύ καλές παροχές, να είναι αξιοπρεπές το προϊόν που θα παρέχει στον πελάτη αλλά αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Όπως έχω πει και σε άλλες συνεντεύξεις μου, τι θα ήταν η Μύκονος χωρίς την εστίαση; Θα ήταν Μήλος. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι αλληλένδετα. Γι’ αυτό και πρέπει ο Δήμος να κάνει συνεχείς διαβουλεύσεις με τα όργανα και τους συνδέσμους της περιοχής, για να ακούει τα προβλήματα και να δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.

Μιλήσατε για τον τουρισμό. Θεωρείτε ότι είναι ένα πρόβλημα το γεγονός ότι ο Δ. Θερμαϊκού δέχεται τουρίστες μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

Είμαστε σε ένα καλό στάδιο της αρχής. Μπορούμε να καλύψουμε και χειμερινούς μήνες, γιατί τα καταλύματα δεν είναι όλα κλειστά. Μας λείπουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες θα μας δώσουν τον πνεύμονα ζωής στον τουρισμό.

Γίνονται προσπάθειες από επιχειρηματίες στην περιοχή μας, κυρίως στην εστίαση, θα πω. Όλο αυτό επηρεάζεται από το ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη. Να σηκώσουμε τουρισμό τον χειμώνα είναι λίγο δύσκολο γιατί βρισκόμαστε παραλιακά. Θεωρώ ότι το μεγάλο ζήτημα είναι να δώσουμε προσοχή στους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά για να γίνει όλο αυτό πρέπει να φέρουμε στην περιοχή μας μεγάλες επενδύσεις όπως είναι το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας που βγαίνει τώρα σε πλειστηριασμό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Αν γίνει αυτό εδώ, θα φέρει 2.000 άτομα την εβδομάδα και αυτοί θα αρχίσουν να δίνουν βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις. Το ίδιο θα είναι και το Thess INTEC αν ολοκληρωθεί, θα είναι κάτι παράλληλο, το οποίο θα δώσει ένα boost στην περιοχή μας. Θέλει πάντως νέες επενδύσεις. Θέλουμε επενδυτές στο Δ. Θερμαϊκού και πιστεύω ότι έχουμε την περιοχή, η οποία μπορεί να συνδυάσει και θερινό τουρισμό και χειμερινό τουρισμό γιατί η απόδραση από τη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ εύκολη. Οπότε η θέση μας είναι προνομιακή. Απλά πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Μιας και αναφέρατε το Thess INTEC, θεωρείτε ότι θα ενισχυθεί η τοπική αγορά ή εν τέλει θα προστεθεί ακόμα ένας μεγάλος ανταγωνιστής;

Όχι, δεν θα προστεθεί ανταγωνισμός. Όχι. Δεν γίνεται σε μία περιοχή να μη δε θες νέο εισόδημα στην περιοχή σου, όσο ανταγωνιστικό και αν είναι αυτό. Άσχετα από το ότι εμείς εκπροσωπούμε τους πάντες, ο κόσμος που θα κυκλοφορήσει και το συνάλλαγμα που θα περάσει από όλους τους κλάδους, θα επιστρέψει στο Δ. Θερμαϊκού. Αυτό είναι το ζητούμενο: το εισόδημα να κάνει ανακύκλωση μέσα στο Δήμο μας.

Σε πρώτη φάση μπορεί να επηρεάσει λίγο κάποιες επιχειρήσεις αλλά σε δεύτερη φάση θα πάρουν περισσότερα από ό, τι φαντάζονται.

Κύριε Σαραφίδη, βρεθήκατε καλεσμένος του Κωνσταντίνου Καλαμίδα όπου και μιλήσατε για μερικά ζητήματα τα οποία θα ήθελα να τα δούμε και μαζί από μία διαφορετική σκοπιά. Αρχικά κάνατε λόγο για το Βιοτεχνικό Πάρκο της Μηχανιώνας, όπου εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι βιομηχανίες της περιοχής. Η ερώτησή μου είναι αν έχει θέσει κάποιους στόχους ο Σύνδεσμος για την εξέλιξη και ενδεχομένως την επέκταση του Πάρκου.

Έχοντας ένα βιοτεχνικό πάρκο σε μία περιοχή, αυτό αποτελεί από μόνο του έναν πόλο έλξης μίας επιχείρησης, η οποία μπορεί να θέλει να επενδύσει στην περιοχή σου, γιατί αν δεν είχατε τι να ερχόταν να επενδύσει; Δεν θα έχει τον χώρο να επενδύσει. Από την άλλη, όσο αναφορά το Δ. Θερμαϊκού είναι χωροταξικά σωστό να πηγαίνουν όλοι σε ένα σημείο για να κάνουν την επένδυσή τους όσο αναφορά τα κτήρια και να μην γεμίσουμε παντού κτήρια και βιομηχανίες.

Όμως, από την άλλη, ο Δήμος πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα, μία σοβαρότητα που δεν έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν γίνεται να υπάρχει χαρακτηρισμένο βιοτεχνικό πάρκο και σε αυτό το σημείο να μην υπάρχει ρεύμα, αποχετευτικό, νερό και δρόμοι παντού.

Αυτή τη στιγμή όλα τα εργοστάσια που είμαστε εκεί έχουμε κάνει μόνοι μας προσπάθειες. Δηλαδή μόνοι μας πληρώσαμε για να φέρουμε το ρεύμα στην περιοχή, μόνοι μας πληρώσαμε για να ρίξουμε άσφαλτο να πηγαίνουμε στα εργοστάσιά μας και όλοι έχουν κάνει μία προσπάθεια μόνοι τους.

Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα. Ίσως κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν έχει αναπτυχθεί το πάρκο όσο θα θέλαμε. Δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή και συν τοις άλλοις εκεί δεν θα έρθει μία μικρή επιχείρηση, θα έρθει μία μεγάλη ή αν έρθει μία μικρή αργότερα θα γίνει μεγάλη αλλά θα χρειαστεί βοήθεια.

Άρα όλα είναι καλά για τον επιχειρηματία; Ένας επιχειρηματίας καλείται να είναι ο «μάγος» των προβλημάτων του γιατί κάθε μέρα θα βρει ένα πρόβλημα μπροστά του το οποίο θα πρέπει να το λύσει.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα η Καλαμαριά ή η Θέρμη που αναπτύσσονται ταχύτερα από τον Δ. Θερμαϊκού και αν ναι, που εντοπίζεται εσείς τους λόγους που «φρενάρουν» την εξέλιξη του Δήμου μας; Κύριε Σαραφίδη, τι βλέπετε εκεί που δεν βλέπετε εδώ;

Υπάρχουν. Το πολεοδομικό τους σχέδιο σε συνδυασμό με την αυξημένη ανοικοδόμηση οδηγεί σε ταχύτερη ανάπτυξη. Όταν περισσότεροι κάτοικοι έρχονται να μείνουν σε μία συγκεκριμένη περιοχή αυτό θα συμπαρασύρει και την εστίαση και τις επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται.

Σε εμάς, στο δ. Θερμαϊκού, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ενταχθεί διάφορα πολεοδομικά κομμάτια, τα οποία δεν έχουν τελειώσει ποτέ. Δεν έχει γίνει ποτέ η οριστική τακτοποίηση για να μπορέσουν να χτιστούν οικοδομές. Αν δείτε σε ολόκληρο το δήμο Θερμαϊκού δεν χτίζεται ούτε μία οικοδομή. Άρα έχουμε να παλέψουμε με τους ήδη υπάρχοντες κατοίκους και να εξυπηρετήσουμε αυτούς. Για να το κλείσω, η πολυκοσμία φέρνει και την ανάπτυξη.

Ως άνθρωπος που δραστηριοποιείστε και στον Σύλλογο Επιχειρηματιών Ελλάδος, τι θεωρείτε ότι λείπει από το Ελληνικό «Επιχειρείν»;

Θεωρώ ότι η βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Απασχολείται πάνω από 350.000 κόσμος στην εστίαση το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλη πρόκληση το εργατικό δυναμικό.

Δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην έχουν το αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις είτε να μην έχουν τις παροχές που χρειάζεται, είτε να μην είναι τόσο καλές ή να υστερούν στο να ανοίξουν ακόμα. Το όραμά μας για την Ελλάδα είναι η μεγάλη Ελλάδα, η δημιουργία ενός δυνατού Ελληνικού brand στον τουρισμό, που όπως βλέπω αρχίζει και υλοποιείται. Φαντάζομαι ήταν το όνειρο κάθε Έλληνα για τη χώρα του γιατί πρέπει πάντα να ποντάρεις σε κάτι που έχεις.

Υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις και αυτό δεν ξέρουμε πως μπορεί να καλυφθεί. Άκουσα χθες τον Υπουργό, τον κύριο Γεωργιάδη να λέει ότι θα φέρουν κάποιο κόσμο απ’ έξω για εργάτες.

Είναι όμως καλή λύση να έρθουν εργατικά χέρια από το εξωτερικό; Με αυτόν τον τρόπο δεν ενισχύεται η εγχώρια ανεργία αλλά και η λογική του «φτηνού» εργατικού χεριού, κύριε Σαραφίδη;

Κοιτάξτε, οι νέοι πλέον δεν θέλουν να κάνουν τις βαριές δουλειές, δεν θέλουν να πάνε στο χωράφι, δεν θέλουν να πάνε στη βιομηχανία. Δεν θα επηρεάσει, όμως, την ανεργία αυτό γιατί υπάρχουν πάρα πολλές δουλειές έξω, υπάρχει τεράστια ζήτηση για απορρόφηση ατόμων και εκεί είναι το πρόβλημα ότι δε βρίσκουν. Άρα ή κάποιοι δεν θέλουν να δουλέψουν σε κάποιους κλάδους και υπάρχει έλλειψη ή δεν υπάρχει ο κόσμος για να καλύψει τις θέσεις αυτές.

Θεωρείτε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς ίσως να ελκύανε περισσότερους σε αυτούς τους τομείς;

Εγώ δεν αντιλέω. Αυτός που αξίζει τα χρήματά του, είτε έπαιρνε λίγα είτε έπαιρνε πολλά, αν αυτή η επιχείρηση είναι διορατική και εκτιμήσει τα προσόντα αυτού που έχει θα του δώσει και μεγαλύτερο μισθό. Δεν κάνει ο μισθός την καταλληλότητα του υπαλλήλου. Ήταν πολύ χαμηλός ο κατώτερος, ο οποίος σίγουρα δεν ήταν αξιοπρεπής. Εμείς δεν είμαστε υπέρ των χαμηλών εργατικών. Εμείς είμαστε υπέρ των υψηλών εργατικών αλλά της καταλληλότητας.

Να πάρει το μισθό που χρειάζεται αλλά να αποδώσει κιόλας. Συν τοις άλλοις, ο υψηλός μισθός προσθέτει τζίρο στην αγορά. Ήδη λίγο που ανεβήκανε οι μισθοί με αυτήν την αύξηση που έδωσε η κυβέρνηση είδαμε μία αύξηση και στην κατανάλωση.

Ένα σχόλιο για το νέο φορολογικό σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής;

Είναι κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σωστό. Εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας στον Υπουργό, σε πανελλαδικό επίπεδο και λειτουργούμε κυρίως συμβουλευτικά, δηλαδή λέμε πως θα μπορούσε να γίνει πιο δίκαιο, πιο σωστό και εν τέλει να γίνει και υποφερτό. Δηλαδή να το αντέξει η αγορά. Να μην κάνουμε κάτι οριζόντιο που θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις και μετά εφόσον τις κλείσουμε, μετά από δύο τρία χρόνια να πούμε δεν ήταν σωστό και το ξανά παίρνουμε πίσω, γιατί κάτι τέτοια γίνονται στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, τι περιλαμβάνεται στην ατζέντα και των δύο Συνδέσμων για το 2024;

Γίνεται μία πλατφόρμα εργασίας που θα είναι για όλο το δ. Θερμαϊκού οπότε όταν κάποιος ψάχνει για δουλειά αντί να κινείται δυτικά θα μπορεί να μπαίνει σε αυτήν την πλατφόρμα και να βλέπει τις αγγελίες που θα έχουν ήδη δημοσιεύσει οι επιχειρήσεις και θα υπάρχει αμοιβαία ανταπόκριση. Οπότε αν κάποιος είναι στην Επανομή θα μπορεί να ξέρει εύκολα και γρήγορα αν χρειάζονται άτομα σε ένα μαγαζί στην Περαία.

Κύριε Σαραφίδη, ένα τελευταίο σχόλιο;

Πρέπει ο νέος μας δήμαρχος να δώσει την απαιτούμενη προσοχή στις επιχειρήσεις του Δ. Θερμαϊκού γιατί οι επιχειρήσεις και οι ζωές των ανθρώπων δεν είναι παιχνιδάκι να παίζουμε με αυτές. Μία υγιής επιχείρηση μπορεί να δώσει ζωή στην περιοχή μας και δίνει δουλειά σε πολύ κόσμο τοπικό που είναι πολύ σημαντικό να μην χρειάζεται να φεύγει εκτός δήμου για να δουλέψει. Άρα είναι καλό να αγκαλιάσουμε του επιχειρηματίες της περιοχής μας, να τους ακούσουμε και να τους βοηθήσουμε. Όσο υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα στο Δ. Θερμαϊκού δεν θα έχουμε ανεργία.

Μπορείς να διαβάσεις:

The Outsiders: Ένα «παράθυρο» στην αθέατη πλευρά της κοινωνίας

 

 

 

Post a Comment