Back
Kinitopiisis Agroton

Ρεπορτάζ: Μετά τον «αποκλεισμό» των αγροτών…τα μπλόκα (Ήχος)

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Με μια περιεκτική επιστολή οι παραγωγοί Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αποτύπωσαν «μια σειρά πολύ σοβαρών εμποδίων»- Η πορεία από την συνάντηση με τους αρμόδιους μέχρι τα μπλόκα.

Με την επιστολή που συνυπογράφουν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ακτημόνων Βασιλικών, ο Συνεταιρισμός Βασιλικών, και οι Συνεταιρισμοί Επανομής και Σχολαρίου, ζητήθηκε από το υπουργείο και τους αρμόδιους βουλευτές συνάντηση για να τεθούν επί τάπητος τα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού χώρου.

Οι παραγωγοί Ανατολικής Θεσσαλονίκης ξεκινούν την επιστολή κάνοντας λόγω για μια “επί σειρά ετών επιδεινούμενη οικονομική κρίση”, η οποία ξεκίνησε από την περίοδο της πανδημίας, την οποία διαδέχτηκε η ενεργειακή κρίση, ακολούθησαν οι επιπτώσεις από την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, και ολοκληρώθηκε με την εκτόξευση του πληθωρισμού και των τιμών.

 

Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης: «Χιλιάδες τόνοι κηπευτικών πετιούνται»

Στη συνέχεια αναφέρονται συγκεκριμένα στις επιπτώσεις που είχαν όλα τα παραπάνω σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως τα νωπά κηπευτικά και επιτραπέζια σταφύλια, τα οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης χιλιάδες τόνοι μένουν αδιάθετοι και πετιούνται, ενώ ένα μέρος τους που τελικά διατίθεται, οι τιμές τους δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Ιδιαίτερα οι ερυθρές ποικιλίες από τα οινοποιήσιμα σταφύλια όταν ένα μέρος τους απορροφάτε από τα μεγάλα οινοποιία αυτό γίνεται με τιμές εξευτελιστικές».

 

Παραγωγοί αποκλεισμένοι από τα επιδόματα

Οι παραγωγοί της περιοχής απαριθμούν, επίσης, αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του αποκλεισμού τους από τις άδειες καλλιέργειας και τα επιδόματα.
Συγκεκριμένα, αναφέρονται στην έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων, που έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές με συνεχείς βροχοπτώσεις να καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους, με τον ΕΛΓΑ να μην τους αποζημιώνει, καθώς «οι συνέπειες αυτού του καιρικού φαινομένου δεν αναγνωρίζονται ως καταστροφή».

«Σε αυτές τις συνθήκες», ολοκληρώνουν «χιλιάδες παραγωγοί βλέπουμε το εισόδημά μας να εκμηδενίζεται, αφού την ίδια στιγμή τα έξοδα που καλούμαστε να πληρώσουμε για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε εκτινάσσονται».

Οι επικείμενες συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία

Την Κυριακή (05/02) και μετά τη δέσμευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τα αιτήματα των παραγωγών, το υπουργείο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των αγροτών και προγραμματίστηκε η συνάντηση.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν από την πλευρά των παραγωγών ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), Ρίζος Μαρούδας, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, είπε χαρακτηριστικά «ότι η δύναμή και η αποτελεσματικότητα του αγώνα του συλλόγου κρίνεται από την συμμετοχή όλων των αγροτών». Ο κ. Μαρούδας, κάλεσε τους αγρότες -εν όψει και της επικείμενης συνάντησης του Συλλόγου με τους υπουργούς οικονομικών ενέργειας, και ανάπτυξης- να δυναμώσουν τα μπλόκα ώστε να αυξηθεί η πίεση και να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και μέλος της γραμματείας της ΠΕΜ, Στέλιος Τσικρίτσης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του τόνισε πως οι ίδιοι ως εκπρόσωποι του αγώνα των παραγωγών, «δεν θα επιτρέψουν αδικίες μεταξύ των συναδέλφων τους, γι’ αυτό και θα διεκδικήσουν την οικονομική ενίσχυση όλων των καλλιεργειών». Τέλος, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του κάλεσε και αυτός την ενίσχυση των μπλόκων για την μεγιστοποίηση της πίεσης.

Σημειώνεται ότι μέσα στην εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΕΜ με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Από την έκβαση αυτής της συνάντησης θα κριθεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

 

«Είμαστε στον δρόμο εδώ και δυο εβδομάδες»

Λίγο πριν τη συνάντηση της ΠΕΜ με κλιμάκιο των υπουργείων, το #ethermaikos επικοινώνησε με τον κ. Μαρούδα Ρίζο, προκειμένου να ενημερωθούμε για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Ο κ. Μαρούδας σχολιάζει: «Αυτή τη στιγμή είμαστε τόσο μέσα σε ορισμένες καλλιέργειες, που δεν υπάρχουν τα χρήματα για αγορές φαρμάκων και λιπασμάτων».

Στην ερώτηση μας για το τι θα πυροδοτήσει τις κινητοποιήσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά «Είμαστε στο δρόμο εδώ και δυο εβδομάδες, είναι η Τρίτη εβδομάδα τώρα, αυτά τα οξυμένα προβλήματα μας ανάγκασαν να κινητοποιηθούμε, θέλουμε κάτω από την όποια πίεση μπορούμε να ασκήσουμε με τα μπλόκα και με τα τρακτέρ στους δρόμους, να υπάρξει η ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων μας».

Ακούστε ολόκληρη τη δήλωσή του εδώ.

 

Για δυνατές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αγρότες της Επανομής

Σε επικοινωνία του #ethermaikos με τον υπεύθυνο της συντονιστικής επιτροπής κινητοποιήσεων της Επανομής, Γρηγόρη Στύλο, μας ενημέρωσε ότι «οι αγρότες της Επανομής είναι έτοιμοι για δυνατές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν λάβουμε μια πρώτη απάντηση στα αιτήματά μας, που δεν διαφέρουν από τα αιτήματα του ΑΣΑΘ», καθώς όπως αναφέρει «τα αιτήματα είναι κοινά για όλους».

Μπορείς να διαβάσεις:

Συμπαραστάτης του Δημότη: Ο Θ. Τζίνας στο #ethermaikos

Post a Comment