Back
χιόνια

Προ των πυλών τα πρώτα χιόνια – Ποια είναι η πρόβλεψη για τον φετινό χειμώνα

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ψυχρή εισβολή με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ήδη από τους πρώτους μήνες του χειμώνα – Το φαινόμενο El Niñο και τα Μερομήνια.

Την τελευταία εβδομάδα του φθινοπώρου φαίνεται ότι διανύουμε με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, βροχοπτώσεις αλλά και τα πρώτα χιόνια να «σκεπάζουν» τη χώρα.

Την στιγμή που για την υπόλοιπη Ελλάδα τα φαινόμενα κακοκαιρίας αναμένεται να εκδηλωθούν ήδη από σήμερα, το ψυχρό κύμα θα φτάσει στο Δ. Θερμαϊκού από το Σάββατο και έπειτα με τον υδράργυρο να πέφτει κάτω από τους 10oC ενώ θα εκδηλωθούν και μεταβλητοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.

Στους τηλεοπτικούς δέκτες της ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» βρέθηκε ο διδάκτωρ μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας, όπου ανέφερε ότι ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι ο πιο ψυχρός μήνας του χειμώνα, ενώ ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται για τον Μάρτιο.

Τα Μερομήνια για τον φετινό χειμώνα προβλέπουν από τις 10 Δεκεμβρίου αρκετό χιόνι, πολύ κρύο και δυνατές βροχές, έναν άστατο Ιανουάριο με πολικό ψύχος και ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο, ενώ ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος.

Τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα προσδίδονται στην ύπαρξη του φαινομένου El Niño, το οποίο τα τελευταία 25 χρόνια προσπαθούν να μελετήσουν εις βάθος οι επιστήμονες καθώς μαζί με το φαινόμενο του Θερμοκηπίου εντείνουν την κλιματική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα.

Τι είναι το El Niño

Το φαινόμενο El Niño είναι επί της ουσίας η αλληλεπίδραση του ωκεανού με την ατμόσφαιρα, αρχικά παρατηρούνταν κυρίως στον δυτικό Ειρηνικό και συγκεκριμένα στις ακτές του Περού και του Εκουαδόρ ενώ κατά τη διάρκεια του φαινομένου τα κλίματα των περιοχών «αντιστρέφονται».

Δηλαδή, στις περιοχές που το σύνηθες κλίμα περιλαμβάνει συχνές βροχοπτώσεις, με την παρουσία του El Niño παρατηρείται βασανιστική ξηρασία ενώ σε περιοχές που το σύνηθες κλίμα δεν περιλαμβάνει έντονες βροχές, το El Niño προκαλεί κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.

Τα τελευταία χρόνια το El Niño συμπεριλαμβάνεται σε συζητήσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος καθώς έχει ταυτιστεί με τις «ψυχρές λίμνες» που παραμένουν για αρκετό καιρό «πάνω» από συγκεκριμένες περιοχές όπου παρατηρούνται χαμηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις άνεμοι, έντονες βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια.

Το αντίστροφο φαινόμενο είναι η La Niña, η οποία συνήθως παρουσιάζεται με την εξασθένιση του «αδερφού» της. Η La Niña είναι ουσιαστικά το αντίθετο τού αδελφού της και συνοδεύεται με μικρότερες του συνήθους επιφανειακές θερμοκρασίες στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό. Αν και τείνει να εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα, ωστόσο επηρεάζει και αυτή το παγκόσμιο καιρικό μοντέλο προκαλώντας αλλαγές αντίθετες του El Niño.

*Πηγή φωτογραφίας εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Στον ΟΛΘ βρήκε προσωρινό καταφύγιο το πληγωμένο «Βέλος» – Που και πως θα επισκευαστεί

Post a Comment