Back
Βέλος

Στον ΟΛΘ βρήκε προσωρινό καταφύγιο το πληγωμένο «Βέλος» – Που και πως θα επισκευαστεί

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σε ασφαλές σημείο, στην προβλήτα 2 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, βρήκε προσωρινό καταφύγιο, το ιστορικό Αντιτορπιλικό «Βέλος», το οποίο «λαβώθηκε» το πρωί του Σαββάτου από τα μανιασμένα κύματα στη Νέα Παραλία.

Εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο εμπορικό τμήμα, πλαγιοδέτησε με τη συνδρομή δύο ρυμουλκών το απόγευμα της Κυριακής, το πλωτό Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα «Βέλος», όπου αναμένεται να γίνει περαιτέρω επιθεώρηση του πλοίου ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Με εμφανείς τις ζημιές από την κακοκαιρία των προηγούμενων ωρών, το πληγωμένο σκάφος, το οποίο αποτελεί ζωντανή ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και του αντιδικτατορικού αγώνα, έχει υποστεί ρήγμα στην πρύμνη, καθώς προσέκρουσε λόγω του θυελλώδους Βαρδάρη και του έντονου κυματισμού σε δέστρες στη Νέα Παραλία, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, όπου είχε αγκυροβολήσει.

@captaindimitriss #viralvideo #viraltiktok #tuglife #fyp #myoffice #thessaloniki #captain #tugmaster #myview #hellas🇬🇷tiktok #warship ♬ Ομορφομάνα Θεσσαλονίκη – ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΠΙΟΥ

Εξαιτίας των διαδοχικών προσκρούσεων στο κρηπίδωμα, το πλοίο υπέστη μεγάλο ρήγμα και κινδύνευσε ακόμη και να βυθιστεί.

Χθες, έγιναν εργασίες απάντλησης των υδάτων που είχαν εισρεύσει στο εσωτερικό του ιστορικού πλοίου, ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξει συνολική αποτίμηση της πληγής στο σκαρί του ιστορικού αντιτορπιλικού, αλλά και να ληφθούν οι αποφάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, το πού θα γίνουν αυτές, αλλά και για το μέλλον του πλοίου, καθώς είναι άγνωστο αν θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη ή αν θα επιστρέψει οριστικά στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στο Παλαιό Φάληρο, όπου είναι η επίσημη έδρα του.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το «Βέλος» έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές στην πρύμνη του, καθώς προσέκρουσε -λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν- στις δέστρες της προβλήτας όπου βρισκόταν (από το 2019), για να το επισκέπτεται το κοινό.

Κατά πληροφορίες, το κόστος επισκευής του Βέλους αναμένεται να αναλάβει ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία, έτσι κι αλλιώς, καλύπτει τα έξοδα συντήρησής του.

Από την πρόσκρουση, το πλοίο υπέστη μεγάλο ρήγμα από το οποίο «έβαλε» νερά και κινδύνευσε να βυθιστεί. Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν, ήταν και ο λόγος για τον οποίο η διαδικασία μεταφοράς του στον ΟΛΘ (μπροστά από τον επιβατικό σταθμό “Μακεδονία”, εκεί όπου δένουν τα εμπορικά πλοία) από τα δύο ρυμουλκά καθυστέρησε τόσο πολύ.

Οι Αρχές έκριναν ότι έπρεπε πρώτα να σταθεροποιηθεί το πλοίο και να προστατευθεί από ενδεχόμενες νέες φθορές και κατόπιν να ολοκληρωθεί η απάντληση υδάτων από το εσωτερικό του πλοίου ώστε να «ταξιδέψει» -με τη βοήθεια των ρυμουλκών, καθώς δεν διαθέτει προωστικό σκεύος- στον επόμενο σταθμό του.

Μπορείς να διαβάσεις:

Ένοχος σε βαθμό κακουργήματος ο Στάθης Παναγιωτόπουλος – Πενταετής κάθειρξη για τα ροζ βίντεο

Post a Comment