Πισίνες: Τόπος χαράς ή υδάτινος εφιάλτης; – Τι λένε οι ναυαγοσώστες
«Ο παιδικός πνιγμός είναι ”βουβός” και διαρκεί λιγότερο από 1’» λέει στο #ethermaikos, ο διευθυντής της εταιρίας που έχει αναλάβει τη ναυαγοσωστική κάλυψη του Δ. Θερμαϊκού.
Ο πρόσφατος πνιγμός μιας 10χρονης σε πισίνα ξενοδοχείου στη Ν. Μάκρη την ίδια ώρα που ένα 4χρονο αγόρι και ένα ανήλικο κορίτσι από τη Ρωσία πνίγονταν σε κολυμβητικές δεξαμενές καταλυμάτων στην Κύπρο, φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στις πισίνες των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, τόσο από την πλευρά των ξενοδόχων, όσο και από την πλευρά των επισκεπτών.
Δέκα παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν από πνιγμό
Αίσθηση προκαλούν οι αριθμοί των θανάτων από πνιγμό παγκοσμίως, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 90 δευτερόλεπτα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους δέκα παιδία από πνιγμό κατά μέσο όρο. Μάλιστα το 30% των περιστατικών σημειώνεται σε πισίνες.
”Κίνδυνος θάνατος” οι χωρίς προστασία πισίνες
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι πολύ συχνά δεν τηρείται από επιχειρηματίες και επισκέπτες το ωράριο λειτουργίας της πισίνας.
Οι πινακίδες ασφαλείας στον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας είναι απαραίτητες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, για την αποφυγή ατυχημάτων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της παροχής των καταλυμάτων, σε μία περιοχή όπου ο επισκέπτης είναι πιο ευάλωτος, όπως αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά με τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα πνιγμών σε πισίνες ξενοδοχείων στην Αθήνα, την Αγ. Νάπα και την Πάφο.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο #ethermaikos, ο ιδρυτής και διευθυντής της Seawatch Lifeguards, που έχει αναλάβει τη ναυαγοσωστική κάλυψη των οργανωμένων παραλιών του Δ. Θερμαϊκού, τα ξενοδοχεία υποχρεούνται βάσει νόμου να έχουν ταμπέλα στην οποία αναγράφεται το ωράριο λειτουργίας της πισίνας.
Ταυτόχρονα, μετά τη λήξη του ωραρίου η επιχείρηση καλείται να προχωράει σε περίφραξη του χώρου έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των πελατών της, με τον κ. Χασάπη να υπογραμμίζει ότι «πρέπει πάση θησεία αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πέσει κανένας μέσα έστω και κατά λάθος».
Ο παιδικός πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός!
Ένα σημαντικό στοιχείο που αναφέρει ο κ. Χασάπης, είναι ότι ο παιδικός πνιγμός είναι ”βουβός” και λιγότερο από ένα λεπτό είναι αρκετό για να πνιγεί ένα παιδί. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει πάντα επιτήρηση και «οι αρμοδιότητες του ναυαγοσώστη πρέπει να περιορίζονται στη ναυαγοσωστική κάλυψη, ώστε να διασφαλίζεται η ακώλυτη προσοχή του στην πισίνα και τους λουόμενους περιμετρικά αυτής».
Στη συνέχεια, ο κ. Χασάπης αναφερόμενος στην έλλειψη κολυμβητικής παιδείας στην Ελλάδα, τόνισε: «Έχουμε μεγάλο καλοκαίρι και πολύ μεγάλη ακτογραμμή, γι’ αυτό τα παιδιά μας θα πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να γνωρίζουν το υγρό στοιχείο και να είναι εξοικειωμένα με αυτό».
Ενώ, «επιτακτική ανάγκη» αποτελεί για τον ίδιο το «να φροντίζουν οι γονείς ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν από πολύ μικρά το νερό, να δυναμώσουν μέσα σε αυτό και να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και όχι σε φουσκωτά μπρατσάκια, ”μακαρόνια” κλπ. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να επιπλέουν και να κολυμπούν στο νερό».
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία ορίζεται ότι όλες οι κολυμβητικές δεξαμενές ανεξαρτήτως βάθους, είναι υποχρεωμένες να έχουν επόπτη ασφαλείας, δηλαδή ναυαγοσώστη πισίνας καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ο οποίος πρέπει να κατέχει και γνώσεις διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών. Εάν η λειτουργία τους παρατείνεται πέραν του 8ωρου πρέπει να προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών πισίνας. Η πισίνα πρέπει να “κλείνει” και να απαγορεύεται η είσοδος ανθρώπων πέραν του ωραρίου.
Επίσης κάθε πισίνα πρέπει, σύμφωνα με την νομοθεσία να διαθέτει και τον απαραίτητο εξοπλισμό: Δυο μεγάλα κυκλικά σωσίβια με εσωτερική διάμετρο τουλάχιστον 40 εκατ. και πλαστικό σχοινί που να επιπλέει στο νερό καθώς και λαβίδα ή χούφτα διάσωσης και φαρμακείο πισίνας.
«Εννοείται πως αν συμβεί κάποιο ατύχημα και βρεθούν σε κάποιο ενδεχόμενο έλεγχο ελλείψεις ή παραβάσεις, ο ναυαγοσώστης αντιμετωπίζει και ο ίδιος ποινικές ευθύνες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι ναυαγοσώστες και το επισημαίνουμε σε όλους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους» υπογραμμίζει ο κ. Χασάπης, όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος και τις ευθύνες του ναυαγοσώστη.
Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση σε θάλασσα και πισίνα
- Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό
- Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κλπ) ως υποκατάστατα της επίβλεψης. Ο παιδικός πνιγμός είναι σιωπηλός και διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.
- Φροντίστε τα παιδιά από μικρή ηλικία να αποκτήσουν κολυμβητική παιδεία, ώστε να μάθουν να επιπλέουν στο νερό και να μην στηρίζονται αποκλειστικά στα φουσκωτά μπρατσάκια ή τα «μακαρόνια».
- Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας μέσα στο νερό. Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία.
- Κολύμβηση πρωινές ή απογευματινές ώρες, αποκλειστικά σε λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσωστική φύλαξη.
Μπορείς να διαβάσεις:
Το ερασιτεχνικό θέατρο δίνει ραντεβού…στο Δ. Θερμαϊκού με ρεκόρ συμμετοχών