Back

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Αργεντινή, το στέμμα στον Messi-a της

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πανάξια στην κορυφή του κόσμου η “αλμπισελέστε”, με “βασιλιά” τον μάγο Λιονέλ Μέσι, το απόλυτο ίνδαλμα που πήρε από το χέρι τους Αργεντίνους και με δυο γκολ στον τελικό (και ένα εύστοχο πέναλτι) τους οδήγησε στο “χάπι εντ” και στη… Γη της Επαγγελίας, 36 χρόνια μετά.

Στιγμές κορύφωσης για την Αργεντινή, μπροστά σε 50.000 εκστασιασμένους οπαδούς της, με τον Μέσι στον θρόνο βαδίζοντας προς το “σβήσιμο” της μεγάλης καριέρας του, ως την απόλυτη ολοκλήρωση, το σημείο αναφοράς και το “κερασάκι” στην τούρτα των όσων πέτυχε (ήταν ο,τι πολυτιμότερο απουσίαζε από το παλμαρέ και την προσωπική του τροπαιοθήκη), μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό, που μετά το 2-2 σε κανονική διάρκεια και το

3-3 στην παράταση, το επικό ματς (που δεν ήθελε κανείς να… τελειώσει) κρίθηκε στα πέναλτι με 4-2 υπέρ των Λατινοαμερικάνων. Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ο μεγαλύτερος τελικός όλων των εποχών.

Ο Εμπαπέ και… όλοι τους

Οι επιδόσεις του Κιλιάν Εμπαπέ, που πέτυχε χατ τρικ (τα δυο γκολ με πέναλτι) και… χόρεψε μόνος του την ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι (πρώτο χατ τρικ σε τελικό από το 1966, του Άγγλου Τζεφ Χαρστ), δεν αρκούσαν τελικά για τους “τρικολόρ”, με τον συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν και αντίπαλό του στο μεγάλο τελικό να του παίρνει τη δόξα και το βαρύτιμο τρόπαιο.

Καταλύτης ο Ε. Μαρτίνες, θύμισε… Ολλανδία

Η έκβαση του ματς ξύπνησε… εφιάλτες και “φαντάσματα” του ματς με την Ολλανδία, όταν το 2-0 έγινε 2-2 και μετά το 3-2…3-3, με τον Εμιλιάνο Μαρτίνες πάντως να είναι “κέρβερος” και με απίστευτη απόκρουση στην παράταση (με τον Κόλο Μουανί), αλλά και με μια επέμβαση στη “ρουλέτα” των πέναλτι (απέναντι στον Κομάν).

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ το πάλεψε μέχρις εσχάτως, αλλά η Αργεντινή είχε την ψυχή, το πάθος, τη θέληση, το πείσμα και την αποφασιστικότητα.

Όπως και την ψυχραιμία. Η ηγετική προσωπικότητα του Μέσι “έλαμψε”, δικαιώθηκε και απόλυτα φυσιολογικά αποθεώθηκε, μπαίνοντας πιο δυναμικά στο πάνθεον, με τους κορυφαίους όλων των εποχών, όπου ήδη δικαιωματικά ανήκε. Πλέον και με μεγαλύτερα… πειστήρια, περισσότερα “τυπικά προσόντα”. Το “βουλοκέρι” που του διέφευγε. Μέσι “εστεμμένος”, περνά στην αιωνιότητα, “ορκισμένος” να μην γυρνούσε από το Κατάρ χωρίς τον μεγάλο τίτλο.

Aποστολή εξετελέσθη, με τον πιο “γλυκό” των τρόπων και την αξία του νικημένου να δίνει δόξα στο νικητή (προηγούμενοι κάτοχοι οι Γάλλοι, που παρέδωσαν τα σκήπτρα).

Ο “χορός” των γκολ

Στο 23΄ ο Ντι Μαρία, άκρως επιδραστικός όσο έπαιξε (με κερδισμένο πέναλτι και γκολ), κέρδισε πέναλτι, στο οποίο ευστόχησε ο Μέσι για το 1-0 εν μέσω αποθέωσης. Στο 36΄ ήρθε το 2-0 για την ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι, με πλασέ του Άνχελ Ντι Μαρία από αριστερά, μετά από μπαλιά του Μακ Άλιστερ στην πλάτη της άμυνας.

Ακολούθως, άρχισε η αντεπίθεση των “πετεινών”. Στο 79΄ ο Κόλο Μουανί κέρδισε πέναλτι από τον Οταμέντι και ο Εμπαπέ ευστόχησε από την άσπρη βούλα για το 2-1. Ο Γάλλος φορ “χτύπησε” ξανά δυο λεπτά μετά (81΄), με εκπληκτικό τελείωμα, “εκτελώντας” με βολέ στην κίνηση τον Μαρτίνες, για το 2-2, μετά από ασίστ του Τουράμ και ο τελικός βάδιζε στην κόψη του ξυραφιού.

“Ροντέο” η παράταση

Οι έντονες συγκινήσεις συνεχίστηκαν και στην παράταση. Στο 109΄ ο Μέσι με το δεύτερο γκολ του στον τελικό έβαλε ξανά την Αργεντινή σε θέση οδηγού, με το 3-2 και διώχνοντας τα… σύννεφα, που όμως επέστρεψαν με το 3-3 του Εμπαπέ, με το χατ τρικ του 24χρονου σταρ των “τρικολόρ”, με το δεύτερο χτύπημα πέναλτι, σε χέρι του Μοντιέλ. Εντέλει, ο “λευκός καπνός” θα έβγαινε στη “ρώσικη ρουλέτα”, με τις διαφορές των περίπου ισοδύναμων ομάδων να λύνονται στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Η διαδικασία των πέναλτι

Εμπαπέ 0-1, Μέσι 1-1, Κομάν, αποκρούει ο Μαρτίνες, Ντιμπάλα 2-1, Τσουαμενί, άουτ, Παρέδες 3-1, Κόλο Μουανί 3-2, Μοντιέλ 4-2 και… πρωταθλήτρια κόσμου η Αργεντινή

Πρώτος σκόρερ του τουρνουά ο Εμπαπέ, τρία βραβεία η Αργεντινή

Το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης πήρε δικαιολογημένα ο Λιονέλ Μέσι (7 γκολ), καλύτερος τερματοφύλακας αναδείχτηκε ο επίσης Αργεντινός Εμιλιάνο Μαρτίνες και κορυφαίος νεαρός ο συμπατριώτης τους, Έντσο Φερνάντες.

Πρώτος σκόρερ του τουρνουά αναδείχτηκε με 8 γκολ ο Γάλλος Κιλιάν Εμπαπέ, που παρέλαβε το βραβείο σκυθρωπός, χωρίς διάθεση για χαμόγελα.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ε. Μαρτίνες, Ταλιαφίκο (121′ Ντιμπάλα), Οταμέντι, Ρομέρο,

Μολίνα (91′ Μοντιέλ), Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Ντε Πολ (102′ Παρέδες),

Ντι Μαρία (64′ Ακούνια), Άλβαρες (102΄ Λ. Μαρτίνες), Μέσι.

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Ερναντέζ (71′ Καμαβινγκά), Ουπαμεκανό, Βαράν (113′

Κονατέ), Κουντέ, Τσουαμενί, Ραμπιό (95′ Φοφανά), Γκριεζμάν (71′ Κομάν),

Εμπαπέ, Ντεμπελέ (41′ Κόλο Μουανί), Ζιρού (41′ Τουράμ).

Post a Comment