Back
Παιδικός Καρκίνος

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Η μέρα που υποκλινόμαστε στους μικρούς ήρωες

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου η σημερινή, 15η Φεβρουαρίου – αφιερωμένη στα παιδιά που νοσούν, σ΄ αυτά που έχουν αποθεραπευτεί αλλά και σ΄ αυτά που έχουν χάσει την μάχη.

Μία μέρα η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας είναι η σημερινή, καθώς η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, ο οποίος αποτελεί και την δεύτερη αιτία θανάτου στις μικρές ηλικίες μετά τα ατυχήματα. Ωστόσο, ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο στατιστικό αφορά στο ότι 8 στα 10 παιδιά που έχουν καρκίνο, αναρρώνουν.

Ο παιδικός καρκίνος διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων, καθώς αυτός δεν μπορεί να προβλεφθεί από τους γονείς ή τους παιδιάτρους. Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπιστεί κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο. Συστήνεται ωστόσο, να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε πυρετούς που επιμένουν, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα.

Παρόλο που δεν υπάρχει πρόληψη, με την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή ιατρική φροντίδα, τα περισσότερα παιδιά μετά από θεραπείες βγαίνουν «νικητές».

Η παιδικός και εφηβικός καρκίνος σε αριθμούς

Κάθε τρία λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο, κυρίως λευχαιμία ενώ στην Ευρώπη κάθε μέρα 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο. Ακόμα, στην Ευρώπη υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), πως 300.000- 500.000 ενήλικες έχουν νοσήσει από καρκίνο στην παιδική τους ηλικία και έχουν ιαθεί.

Μόνο 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα

Από τα 250.000 παιδιά που νοσούν κάθε χρόνο μόνο 20% μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα. Με το 80% από αυτά να προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πως μπορείς να βοηθήσεις: Γίνε δότης μυελού των οστών

Εάν είσαι μεταξύ 18-40 χρονών, με καλή κατάσταση υγείας, μπορείς και εσύ εύκολα να γίνεις δότης μυελού των οστών και να βοηθήσεις τα παιδιά που έχουν ανάγκη να βρουν συμβατό δότη. Με μία πολύ απλή, εύκολη και γρήγορη διαδικασία μπορείς να βοηθήσεις στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να γραφτεί στο μητρώο εθελοντών δοτών μυελού των οστών, διαθέτοντας μόνο πέντε λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο τους.

Μπορείς να διαβάσεις:

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τα «όχι» και οι αποχές

Post a Comment