Back
ομόφυλων ζευγαριών

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τα «όχι» και οι αποχές

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το τελικό crash test έναντι του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να περάσει σήμερα η κυβέρνηση, ενόψει της ψήφισης του πολυθρύλητου νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής – Η «αριθμητική» της ψηφοφορίας.

Γρίφο για τρία κόμματα αποτελεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ. Επί της αρχής, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά έχουν δηλώσει πως θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ωστόσο στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων υπάρχουν αναταραχές, διαφοροποιήσεις και ζυμώσεις που θα φανούν το βράδυ κατά την ψηφοφορία και θα διαμορφώσουν το πολιτικό κλίμα των επόμενων ημερών.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αισιόδοξο για την εικόνα που θα παρουσιάσει εν τέλει η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, καθώς εκτιμάται πως οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο θα υπερβούν τους 100, με τους τελευταίους υπολογισμούς να ανεβάζουν τον εν λόγω αριθμό ακόμα και στους 110.

Το βλέμμα στραμμένο στην παρέμβαση Σαμαρά

Αναπόφευκτα τα βλέμματα του Μεγάρου Μαξίμου στρέφονται στον Αντώνη Σαμαρά και στο κατά πόσο θα αρκεστεί κατά την ομιλία του στην κριτική επί του νομοσχεδίου ή θα έχει ευρύτερες αιχμές για την κυβερνητική πολιτική. Συνολικά, πάντως, από τους 95 βουλευτές που δήλωσαν πως θέλουν να μιλήσουν, οι 28 είναι από τη Ν.Δ., ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει πως τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές που έχουν δηλώσει κατά –Φωτεινή Αραμπατζή, Χαράλαμπος Αθανασίου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αννα Καραμανλή– έχουν ζητήσει να πάρουν τον λόγο.

Τι θα κάνει η κεντροαριστερά

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον στρέφεται και στα άλλα κόμματα, καθώς το νομοσχέδιο προκαλεί μετασεισμούς και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι λίγο θολά, με γνώστες των ισορροπιών να λένε πως δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις.

Στο επίκεντρο αναπόφευκτα βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης, με το ενδεχόμενο να απόσχει να είναι ανοικτό. Αλλά δεν είναι ο μόνος, καθώς υπάρχουν ακόμη 3-4 βουλευτές που είναι «επίφοβοι». Η κ. Λινού, για παράδειγμα, έχει καταθέσει τροπολογία γιατί έχει ενστάσεις.

Περισσότερες αποχές αναμένεται να έχει το ΠΑΣΟΚ, με τις πληροφορίες να λένε πως οι βουλευτές που δεν θα δώσουν το «παρών» στην ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσουν τους 10, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου τέθηκε το θέμα, συνολικά 15 από τους 32 βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις. Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια να πεισθούν κάποιοι από αυτούς, με τις πληροφορίες να λένε πως αυτοί που θα απόσχουν θα είναι τελικά γύρω στους 10, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι βουλευτές της περιφέρειας, όπως ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς.

Αν η αποχή 10 και πλέον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιωθεί στη σημερινή ψηφοφορία, σίγουρα θα αποτελέσει βασικό επιχείρημα της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα για το ποιο κόμμα τελικά είναι αυτό που μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό και να αφομοιώνει τάσεις της εποχής. Η στόχευση, άλλωστε, του Μαξίμου έως τις ευρωεκλογές έχει γίνει σαφής, με την κατάληψη του πολιτικού Κέντρου να αποτελεί τον βασικό στόχο.

Μπορείς να διαβάσεις:

Το μπλόκο Επανομής «βάζει μπρος» για Αθήνα – Στύλος: «Νομίζουν ότι έδωσαν λύση» (Ηχητικό)

Post a Comment