Back
Πετρίδης

Π. Πετρίδης: «Δεν διεκδικούν μαζί μας οι δήμαρχοι»

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δ. Θερμαϊκού, Πέτρος Πετρίδης, μιλά στο #ethermaikos για το εργατικό κίνημα, τις ελλείψεις των εργαζομένων του Δήμου καθώς και το μεγάλο παράπονο από τις διοικήσεις, οι οποίες «λένε ότι ενδιαφέρονται αλλά δεν «τελειώνουν τα θέματα που καίνε τους εργαζόμενους».

Συνέντευξη στη Σοφία Πρώιου – ethermaikos.gr

Κύριε Πετρίδη, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους εργαζόμενους στον Δ. Θερμαϊκού;

Η εργατική κατάσταση σε όλους τους ΟΤΑ είναι ίδια με αυτή του Δ. Θερμαϊκού. Δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν διαφοροποιούμαστε σε κάτι. Είναι ένας μικρόκοσμος που ίσως παρουσιάζει μόνο κάποιες μικρές διαφορές. Υπάρχει τρομερή υποστελέχωση σε όλους τους ΟΤΑ, η υγιεινή και η ασφάλεια είναι σε δεύτερη μοίρα για πολλές δημοτικές αρχές και την στιγμή που οι αυξήσεις των προϊόντων είναι «τρελές», οι μισθοί μας μειώθηκαν και με τα ενιαία μισθολόγια και με τα μνημόνια. Από τότε δεν έχουμε δει μία αύξηση.

Ο Δ. Θερμαϊκού έχει στον οργανισμό του παραπάνω από 300 θέσεις για μόνιμο προσωπικό και από αυτές είναι στελεχωμένες από μόνιμο προσωπικό οι 110, δηλαδή χοντρικά το 1/3. Μετά έχει και 95 ΙΔΑΧ, δηλαδή είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που απολύονται και δεν υπάρχει άλλο η θέση τους. Τώρα, αν προσθέσουμε 110 και 95 μας κάνει 205. Έχουμε και 130 με προγράμματα της ΔΥΠΑ. Έχει ένα καλό πρόγραμμα που είναι το πλησίον σύνταξης για τους 55 και άνω. Αυτό ήταν πολύ καλό όταν πρωτοβγήκε γιατί κάποιος που προσλαμβανόταν έβγαινε κατευθείαν στην σύνταξη. Τώρα το «τσεκούρεψαν» και το έκαναν 12 και 12 μήνες.

Εφόσον, λοιπόν, οι δήμαρχοι δεν διεκδικούν μαζί μας μόνιμες προσλήψεις, αναγκαζόμαστε να υπερασπιζόμαστε τέτοιες καταστάσεις με ανακύκλωση της ανεργίας, να κάνουμε δικαστήρια για να κερδίζουμε προσωρινές αποφάσεις και ασφαλιστικά μέτρα μπας και παρατείνουν μερικοί άνθρωποι τον εργασιακό τους βίο. Έτσι παρέχουμε στους δημότες τις υπηρεσίες που τους αρμόζουν.

Πόσα μέλη αριθμεί ο σύλλογος αυτήν τη στιγμή;

Αυτήν τη στιγμή έχει 264 μέλη.

Είναι όλα το ίδιο ενεργά;

Αυτό είναι το ζητούμενο. Με το ζόρι συμπληρώνουμε 12-13 άτομα ώστε να έχουμε και αναπληρωματικά γιατί το διοικητικό συμβούλιο είναι εφταμελές. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει και διάδοχος. Ακόμα και σε δύο – τρεις περιπτώσεις που εγώ έκρινα ότι κάποιοι είχαν την κουλτούρα και τον χαρακτήρα για να ανταποκριθούν, μόλις έκαναν μία θητεία σταμάτησαν να παρέχουν. Είναι αξιόλογοι συνάδελφοι, οι οποίοι όμως επέλεξαν να μην ασχοληθούν κι άλλο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Θα είναι αποτυχία για εμένα το να φύγω από την προεδρία του Συλλόγου χωρίς να έχω βρει τη διάδοχη κατάσταση. Εγώ θέλω να υπάρξει ένας καλύτερος από εμένα.

Που αποδίδετε αυτήν την έλλειψη ενδιαφέροντος, κύριε Πετρίδη;

Δυστυχώς, είναι στην κουλτούρα και την παιδεία του Έλληνα. Για να μην επεκταθώ στο τι έγινε στις εθνικές εκλογές. Ψήφησε το συμφέρον του, το ρουσφέτι του και την πάρτη του. Αυτό που απέδειξαν αυτές οι εθνικές εκλογές είναι ότι δεν έχουμε ευρεία κοινωνική άποψη για την κοινωνική αλληλεγγύη ώστε να πηγαίνει ο τόπος μπροστά, τοπικά, η πατρίδα μας και το έθνος μας. Κοιτάμε ο καθένας τη βόλεψή του και το ρουσφέτι του. Αυτό δεν θα μας πάει μπροστά. Τόσα χρόνια ανακυκλώνεται. Τα βλέπετε τώρα με τις φωτιές, τα είδατε με την πανδημία. Πάλι ο δημόσιος τομέας «κράτησε». Οι ιδιώτες της πολυδιαφημιζόμενης υγείας ήταν «κρυμμένοι» στην πανδημία.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του συλλόγου;

Είναι απλό, αρκεί να είναι εργαζόμενος του Δ. Θερμαϊκού και αφού περάσουν δύο μήνες, υποβάλλει μία αίτηση, η οποία εξετάζεται στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο και έτσι γίνεται μέλος του Συλλόγου.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι που συνάπτουν εργασιακές σχέσεις με τον Δήμο μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου;

Δεν μπορούν να γίνουν για τυπικούς λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις με τον ΟΑΕΔ, δηλαδή με τη ΔΥΠΑ.

Σε τι βαθμό συνεργάζεστε με τους δημοτικούς υπαλλήλους κύριε Πετρίδη; Πως αξιολογείτε την συνεργασία σας;

Ερχόμαστε σε επικοινωνία καθημερινά. Σήμερα το πρωί ήρθαν συνάδελφοι και με βρήκαν να μου μιλήσουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην δουλειά. Εγώ πάντα προσπαθώ να είμαι δίκαιος, δηλαδή να μην λειτουργώ πολιτικά. Όταν δω ότι κάτι είναι σωστό και το διεκδικεί ο συνάδελφος τότε έχει την πλήρη στήριξη όλου του ΔΣ.

Θεωρείτε ότι τα αιτήματα του Συλλόγου έχουν εισακουστεί από τις εκάστοτε διοικήσεις ανά τα χρόνια δράσης του Συλλόγου;

Όχι. Έχουμε δυσαρμονία στα βασικά. Το 2017 μετά από πολλούς αγώνες της ΠΟΕ-ΟΤΑ και όλων των εργαζομένων, καταφέραμε σε χρόνια μνημονιακά να εξασφαλίσουμε 8,900 προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα στις υπηρεσίες καθαριότητας. Ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για να εγκρίνει αυτές τις προσλήψεις. Ενώ αρχικά η υπηρεσία ζήτησε 80 άτομα για να στελεχωθεί η υπηρεσία καθαριότητας και να μην έχουμε τον ιδιώτη, η δημοτική αρχή μέσω του διευθυντή της υπηρεσίας ζήτησε μόνο 39. Αν υπήρχαν και αυτοί οι 41, τώρα δεν θα υπήρχε ιδιώτης στο Δ. Θερμαϊκού. Τους θερμοπαρακάλεσα. Τους είπα ότι κάνουν ιστορικό λάθος. Από τότε έχουν να γίνουν προσλήψεις.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν βρέθηκε μία δημοτική αρχή, η οποία θα «μανατζάρει», θα κάνει τον «προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου». Μακάρι να προκύψει στο μέλλον ή να αλλάξουν ρου αυτοί που έχουν περάσει ήδη από τους δημαρχιακούς θώκους.

Ποια είναι η σχέση του Συλλόγου με την νυν διοίκηση του Δήμου, κύριε Πετρίδη;

Με όλες τις διοικήσεις είναι το ίδιο. Μου λένε μεν ναι ότι θέλουν να κάνουν πράγματα για τους εργαζόμενους, όμως δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο που δείχνουν για κάτι που έχουν αυτοί στο μυαλό τους. Εκεί θα πάρουν και θα ξανά πάρουν τηλέφωνο για να δουν που βρίσκεται το θέμα. Στα θέματα των εργαζομένων και σε αυτά που «καίνε» τους εργαζόμενους, δείχνουν ένα ενδιαφέρον αλλά δεν το τελειώνουν. Αυτό είναι το μεγάλο παράπονο από όλες τις δημοτικές αρχές.

Κύριε Πετρίδη, ποιες είναι οι διεκδικήσεις του Συλλόγου σήμερα;

Θέλουμε περισσότερες θέσεις μέσα στον οργανισμό. Στα θέματα που αφορά την ομάδα έργου δεν μας άκουσαν. Μάλιστα έκαναν δύο – τρεις συνεδριάσεις και δεν κάλεσαν τον Σύλλογο γι’ αυτό κι εγώ δεν υπέγραψα πουθενά. Θέλουμε αξιοκρατία. Δηλαδή, να δουλεύει ο καθένας ανάλογα με τα προσόντα του και την ειδικότητά του. Τρίτο είναι τα μέσα ατομικής προστασίας. Ενώ έχουμε γιατρό και τεχνικό ασφαλείας αλλά δεν γίνονται εξετάσεις.

Αν θέλετε να πάμε και σε ειδικότερα θέματα, είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Πιστεύουμε και πιστεύω ότι κοστίζουν στους δημότες πολύ περισσότερο από ότι αν παρέχονταν από δημοτικούς υπαλλήλους. Το θέμα είναι ότι είναι υπερτιμολογημένες. Πληρώνουν οι δημότες μέσω των δημοτικών τελών δυσανάλογα ποσά χωρίς όμως να παίρνουν την ανάλογη ποιότητα. Η ποιότητα των παρεχόμενων από τους ιδιώτες υπηρεσιών είναι χαμηλότερη των προσδοκιών σε σχέση με τα ανταλλάγματα, δηλαδή τα ποσά που παίρνουν για να μας παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Αυτά είναι τα βασικά.

Μπορείς να διαβάσεις:

Ι. Μισαλέμης: «Συνεχίζουμε μαζί σταθερά για το μέλλον του δήμου μας»

 

Post a Comment