Back

Ο Κ. Μητσοτάκης συζήτησε με 5 γυναίκες για τη θέση τους στην Ελληνική κοινωνία

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πέντε γυναίκες όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και μίλησαν με τον Κ. Μητσοτάκη για το ρόλο των γυναικών ως εργαζόμενες, ως ελεύθερες επαγγελματίες αλλά και ως μητέρες.

Με αφορμή την ημέρα μνήμης των αγώνων του Φεμινιστικού Κινήματος και τον καθορισμό της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φιλοξένησε στο Μέγαρο Μαξίμου πέντε γυναίκες, είτε εργαζόμενες είτε μητέρες, είτε και τα δύο, με σκοπό να μιλήσουν εκείνες για τη θέση της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία αλλά και για τις προσδοκίες από τις Κυβερνητικές Πολιτικές.

Οι κυρίες που επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μαξίμου είναι Μαυρόχη Καρμέλα, δικηγόρος στον Πειραιά, μέλος της ΜΚΟ WISTA Hellas που προωθεί την ισότητα των φύλων και μητέρα ενός παιδιού, η Ιουλία Αναστασίου, με μεταπτυχιακό στην πληροφορική, εργαζόμενη σε φαρμακοβιομηχανία και μητέρα δύο παιδιών, η Γαρυφαλλία Παπαρά, συνταξιούχος του Υπουργείου Οικονομικών, μητέρα τριών παιδιών, η Ιωάννα Λαψάνη, πολιτικός μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρεία και η Αργυρώ Κουτσουράδη από τη Χίο με μεταπτυχιακό στη γεωπονία, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Myrovolos Organics και μητέρα ενός παιδιού.

Ξεκινώντας την κουβέντα ο Πρωθυπουργός ανάφερε: «Σκεφτήκαμε με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας να κάνουμε μία συζήτηση για να μας μεταφέρετε εσείς τις δικές σας εμπειρίες και να αξιολογήσετε τις δημόσιες πολιτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει για τα ζητήματα που σας αφορούν».

Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης έθιξε το θέμα της στήριξης των οικογενειών για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και ιδιαιτέρως την καθιέρωση του επιδόματος γέννησης, εστίασε στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την ενίσχυση νέων ζευγαριών προκειμένου να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία, στην αύξηση των vouchers για παιδικούς σταθμούς και στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και διαβεβαίωσε ότι «καθώς η οικονομία αναπτύσσεται μας επιτρέπει να επενδύουμε περισσότερο και στην παιδεία και στην υγεία».

Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα του «MeToo», ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών, και τονίστηκε ότι δεν αφορά μόνο την εργασία αλλά και άλλους χώρους όπως την εκπαίδευση.

«Το γεγονός ότι αυτά συζητήθηκαν ανοιχτά, ότι πια έχουμε μια πολιτική για τα ζητήματα των παρενοχλήσεων, ότι έχουμε πια και για τα πιο βαριά περιστατικά μια γραμμή καταγγελίας, ότι έχουμε πολιτικές όπως το panic button που υπό προϋποθέσεις μπορούν να σώσουν ζωές από τα βαριά περιστατικά κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών, είναι μία πρόοδος. Δεν είμαστε ακόμα εκεί που πρέπει να είμαστε αλλά νομίζω ότι έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μπορείς να διαβάσεις:

Παραλίγο «νέα Τέμπη» – Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση δύο τρένων ένα χρόνο μετά την τραγωδία

Post a Comment