Back

Ο δυναμικός κλάδος της εστίασης & οι ΜμΕ δεν είναι… αποπαίδι της οικονομίας

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά
Αρβανιτίδης

Άρθρο του Γιώργου Αρβανιτίδη, Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ακούμε από την έναρξη της πανδημίας τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης που κατά τη διάρκειά της έχασε περίπου το 30% του τζίρου του ενώ προσπάθησε να προσαρμοστεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα στα νέα δεδομένα.

Τα δε μέτρα που η Κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες της εστίασης, ήταν ανεπαρκή, πολύ λίγα και βέβαια χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Έτσι, οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και οι οποίες συντηρούν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας δεν βρήκαν την στήριξη που χρειάζονταν.

Την ίδια ώρα όλοι γνωρίζουμε το σημαντικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου κλάδου στην ελληνική οικονομία καθώς ο κύκλος του περιλαμβάνει δραστηριότητες που ξεκινούν από τη διατροφική αλυσίδα και την αγροτική παραγωγή έως τη διασκέδαση και τον τουρισμό. Κι ενώ θα έπρεπε ο στόχος να είναι η μεταξέλιξή του σε ενάρετο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης, εκείνος περιέρχεται με ταχείς ρυθμούς σε έναν φαύλο κύκλο υποβάθμισης και ανακύκλωσης προβλημάτων και παθογενειών. Σήμερα και με όλες τις αστοχίες και ελλείψεις της κυβερνητικής πολιτικής, σε ένα ασταθές οικονομικά και ενεργειακά περιβάλλον, είναι απόλυτη ανάγκη να αναλύσουμε και να καταλήξουμε σε μέτρα ξεχωριστά για κάθε παράγοντα που επιδρά στην διαμόρφωση των μεγεθών του επισιτισμού, δίνοντας έμφαση στο ενεργειακό κόστος, το κόστος των πρώτων υλών και των μισθωμάτων, τις συνθήκες εργασίας, την ανάπτυξη του τουρισμού, τις κοινωνικές και πολιτιστικές συνήθειες αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

ΕστίασηΑντ’ αυτού, με την πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα, οι επαγγελματίες εστίασης μόνοι τους αναζητούν τους τρόπους για να περιορίσουν το αυξημένο λειτουργικό τους κόστος ώστε να επιβιώσουν. Και βέβαια, η Κυβέρνηση με ευκολία χρησιμοποιεί την «καραμέλα» της οικονομίας κλίμακας δηλαδή τις συνενώσεις και στην ουσία «το ξεπούλημα των επιχειρήσεων», ενώ «παραμένει απαθής μπροστά στις τακτικές των τραπεζών». Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όχι μόνο στηρίζουμε τα αιτήματα του κλάδου για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και για την άμεση ένταξή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά λέμε δυναμικό ΟΧΙ στο «Ο Σώσον εαυτόν Σωθείτω» στο οποίο έχει καταδικάσει η Κυβέρνηση ολόκληρο τον κλάδο.

Η Σοσιαλδημοκρατεία έχει εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις και η λύση δεν μπορεί να είναι τύπου: Κλείστε ή Συνεννοηθείτε για να αντεπεξέλθετε στον ανταγωνισμό. Ο δυναμικός κλάδος της εστίασης όπως και το σύνολο των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι ένα…αποπαίδι της οικονομίας

ΑΥΤΟΝ τον ΚΥΚΛΟ οφείλουν τόσο η πολιτεία όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία να τον εξελίξουν σε ένα ΕΝΑΡΕΤΟ ΚΥΚΛΟΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ…..

Και να αποφύγουν να μετατραπεί σε έναν ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ και ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ προβλημάτων και παθογενειών.

Να βρεθεί δηλαδή ο ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ του ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, όπως πολύ εύστοχα είναι και ο τίτλος του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ σας.

Και για να βρεθεί ο ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ πρέπει να δούμε, να αναλύσουμε και να καταλήξουμε σε μέτρα, ξεχωριστά για ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ που επιδρά στην διαμόρφωση των μεγεθών του επισιτισμού.

Μπορείς να διαβάσεις:

UPD: Ξανά «ξήλωσαν» το ΚΑΠΠΑ 2000 (Βίντεο)

 

Post a Comment