Back
Ζερβουδάκης

Ο Δ. Ζερβουδάκης μιλά στο #ethermaikos για τον σάλο που προκλήθηκε με φόντο το Σπίτι του Φύλακα

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Στη “μάχη” της αγάπης για την τέχνη και του αγώνα για επιβίωση κανείς δεν είναι νικητής – Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, μιλά στο #ethermaikos για την αναστολή των μουσικών εκδηλώσεων στο Σπίτι του Φύλακα, τις παθογένειες του επαγγέλματος και τον ρόλο του Εργασιακού Σωματείου.

Ένα χρόνο μετά το νέο ξεκίνημα των δράσεων στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, κάτοικοι, επισκέπτες αλλά και οι ίδιοι καλλιτέχνες “αγκάλιασαν” τόσο το τοπίο του Σπιτιού όσο και τις πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες είχαν τεράστια αποδοχή από τον κόσμο του Δήμου Θερμαϊκού ενώ μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να έχει πολύ μεγάλη απήχηση στους φίλους των τεχνών.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, από σήμερα οι μουσικές εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στο Σπίτι του Φύλακα αναστέλλονται μετά από επιστολή του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ) προς τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η «ανασφάλιστη εργασία δυστυχώς μαστίζει πλέον τον κλάδο σε ευρύτατη διάσταση» ενώ παρακάτω γίνεται λόγος για «συνθήκη τρόμου η οποία οδηγεί δεκάδες μουσικούς στην αναξιοπρέπεια της απώλειας ασφαλιστικής ικανότητας».

Το αίτημα του Συλλόγου φέρεται να είναι η τήρηση του νόμου, δηλαδή η ασφάλιση των μουσικών ως εργαζόμενοι καθώς και να αποδίδονται τα αναλογούντα πνευματικά δικαιώματα στους συλλογικούς φορείς διαχείρισής τους ανεξαιρέτως για όλες τις εκδηλώσεις για τις οποίες αυτά προκύπτουν.

Αποτέλεσμα της επιστολής αυτής ήταν η αναστολή όλων των μουσικών εκδηλώσεων ενώ η αντιμαχία μεταξύ του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου, Ευάγγελου Μίχου, με τον πρόεδρο του ΣΜΒΕ και γνωστό καλλιτέχνη, Δημήτρη Ζερβουδάκη, “μεταφέρθηκε” στην ομάδα του Σπιτιού του Φύλακα στο Facebook.

Δ. Ζερβουδάκης: «Λοιδορούμαι προσωπικά. Είναι δημοκρατία αυτό;»

Ο πρόεδρος του ΣΜΒΕ, Δημήτρης Ζερβουδάκης, μίλησε στο #ethermaikos για την περίπτωση του Σπιτιού του Φύλακα της Αλυκής αλλά και για εκείνες τις “παθογένειες” του επαγγέλματος που πολλές φορές αποτελεί αντικείμενο παρεξήγησης, αφού για πολλούς καλλιτέχνες είναι μέσο βιοπορισμού.

«Εξαιρετική προσπάθεια» θα χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής ενώ θα θελήσει να ξεκαθαρίσει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να τη σταματήσουμε» για να συνεχίσει λέγοντας: «Αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα για όλο αυτό το πράγμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να κάνω πίσω. Ειδάλλως θα πρέπει να παραιτηθώ από το πόστο στο οποίο με έχουν εκλέξει οι οικογένειες των μουσικών, που με έχουν ψηφίσει. Τώρα πρέπει να παραιτηθώ αν κάνω πίσω. Τώρα. Να πάω να δηλώσω την παραίτησή μου λόγω ανικανότητος».

Ο κ. Ζερβουδάκης μίλησε για το καθεστώς ασφάλισης των επαγγελματιών μουσικών, τις προϋποθέσεις για εθελοντικές δράσεις αλλά και όλα εκείνα τα κακώς κείμενα που οδηγούν πολλούς επαγγελματίες μουσικούς στην ανέχεια.

Ακούστε ολόκληρη τη δήλωση του Δημήτρη Ζερβουδάκη στο #ethermaikos εδώ:

Θύελλα αντιδράσεων

Η ανάρτηση του κ. Μίχου μέσα από την οποία ενημέρωσε τους ακολούθους του Σπιτιού για την αναστολή των μουσικών εκδηλώσεων προκάλεσε κύμα υποστήριξης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής, ενώ στο “στόχαστρο” βρέθηκε ο Σύλλογος Μουσικών αλλά και προσωπικά ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Ευθύς εξαρχής τέθηκε επί τάπητος το ερώτημα αν η παρουσία μουσικών στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής θεωρείται εργασία ή εθελοντισμός, από τη στιγμή που έχουν λάβει γνώση ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος δεν παράγει έσοδα, παρόλη τη διάθεση του κουτιού για συμβολικούς σκοπούς ενώ μέρος στη συζήτηση έλαβαν και μουσικοί που έχουν παραβρεθεί στο Σπίτι.

Μπορείς να διαβάσεις:

Αναζητώντας τη χρυσή τομή για την αξιοποίηση του Κάμπινγκ «Αγίας Τριάδας»

Post a Comment