Back
Ναρκομανείς Ανώνυμοι

Ναρκομανείς Ανώνυμοι: Ζητούν χώρο για συγκεντρώσεις στον Δήμο Θερμαϊκού

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Έναν χώρο ζητά για τις συναντήσεις της η «Ομάδα Ναρκομανών Ανωνύμων Περαίας» στον Δήμο Θερμαϊκού. Ωστόσο, εδώ και τρεις μήνες δεν έχει βρεθεί, γεγονός που έχει πολλές ερμηνείες.

Η Ομάδα Ναρκομανών Ανώνυμων της Περαίας λειτουργεί από τις 4 Ιουλίου 2021. Μέχρι και σήμερα, πραγματοποιεί υπαίθριες συγκεντρώσεις ανάρρωσης στο κιόσκι κοντά στο ΚΕΠ της Δημοτικής Ενότητας Θερμαϊκού. «Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βρεθεί ένας ασφαλής και αξιόπιστος χώρος για τη στέγαση της Ομάδας», δηλώνει ο Νίκος, μέλος της Ομάδας ΝΑ Περαίας. Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, δεν είναι δυνατή η εκπλήρωση του πρωταρχικού της σκοπού, να παρέχει, δηλαδή, ένα ασφαλές περιβάλλον σε ναρκομανείς που αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους.

Γιατί στον Δήμο Θερμαϊκού;

Ο λόγος που ζητάνε χώρο στον Δήμο Θερμαϊκού είναι ότι δεν υπήρχε ομάδα στην περιοχή. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αυτή τη στιγμή έντεκα ομάδες. Για παράδειγμα, υπάρχουν ομάδες στην Καλαμαριά, στη Γιαννιτσών, στην Τούμπα, στις Σαράντα Εκκλησιές, στο Κορδελιό, στην Άνω Πόλη, στο κτίριο της Περιφέρειας.

Η Ομάδα ΝΑ της Περαίας έχει και άτομα που κατοικούν στον Δήμο Θερμαϊκού. «Αυτό είναι και το σκεπτικό. Όπου ανοίγει, δηλαδή, μια ομάδα, το πιο πιθανό είναι ότι θα στηρίξουνε και κάποια μέλη από εδώ από Θεσσαλονίκη. Αλλά το θέμα είναι να υπάρξει μία λύση για τα άτομα που ζουν εκεί», δηλώνει ο Νίκος.

Τι ειπώθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο;

Αρχικά, η Ομάδα δεν ζήτησε χώρο κατευθείαν όταν ήρθε στους Νέους Επιβάτες. «Θέλαμε πρώτα να σταθεροποιηθεί η ομάδα, να υπάρξει ένας κορμός μελών που στηρίζουνε από την αρχή», αναφέρει ο Νίκος. Γι’ αυτό και πριν από δυόμιση μήνες επισκέφθηκαν μέλη τον Δήμαρχο και ζήτησαν χώρο. Από τότε το θέμα πήγε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταπήδησε στο Τοπικό Συμβούλιο Ν. Επιβατών για να επιστρέψει ξανά στο Δ.Σ. Ήταν ένα από τα θέματα εκτός διάταξης στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2023.

Ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ήταν υπέρ στο να βρεθεί χώρος και να παραχωρηθεί στην Ομάδα. Ωστόσο, ακούστηκε και η πρόταση να παρευρίσκεται κάποιος ειδικός (π.χ. ψυχολόγος) ή ιερωμένος στις συγκεντρώσεις τους.

Η Ομάδα διαβεβαιώνει ότι δε ζήτησαν ούτε ζητάνε ποτέ διανυκτέρευση, όπως ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Δεν έχουμε ιδιόκτητους χώρους, δεν παρέχουμε δομές φιλοξενίας. Δε ζητάμε καμία διανυκτέρευση. Αυτό που ζητάμε είναι δύο με δυόμιση ώρες μέσα στην εβδομάδα έναν χώρο», επισημαίνει ο Νίκος.

Σε άλλες Ομάδες ΝΑ έχουν παραχωρηθεί δημοτικοί χώροι

Οι υπηρεσίες της Ομάδας ΝΑ στεγάζονται σε δημοτικό χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Άλλη Ομάδα στεγάζεται στην αίθουσα που συνεδριάζει η Περιφέρεια. Πριν από ένα μήνα, έγινε δημοτικό συμβούλιο στον Δήμο Κορδελιού για να παραχωρηθεί εκ νέου η δημοτική αίθουσα που τους παραχωρείται εδώ και 4 χρόνια.

Δεδομένου ότι η αυτοσυντήρηση είναι βασική αρχή της λειτουργίας της Ομάδας, συνηθίζουν να συμφωνούν με τον εκάστοτε φορέα που τους φιλοξενεί σε ένα ενοίκιο. Αυτό μπορεί να είναι είτε χρηματικό ποσό, είτε μερίδιο από λογαριασμούς – βάσει της χρήσης που κάνουν – είτε συμβολικά με ένα αντίτιμο του ενοικίου σε ενημερωτικά φυλλάδια για τους ΝΑ. Αυτά συνήθως τοποθετούνται σε εγκαταστάσεις του φορέα με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την ανάδειξη της συνεργασίας.

Λίγα λόγια για τους Ναρκομανείς Ανώνυμους

Οι ΝΑ είναι εθελοντικές ομάδες αλληλοβοήθειας. Είναι ένα πρόγραμμα πλήρους αποχής από όλα τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ. Το πρόγραμμά εστιάζει στον εθισμό και στη διαδικασία ανάρρωσης απ’ αυτόν. Δεν υπάρχει σύνδεση με κανέναν άλλο οργανισμό και δεν έχουν έξοδα εγγραφής ή συνδρομές.

Οποιοσδήποτε μπορεί να ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα. Δηλαδή, το μήνυμα είναι ένα και ξεκάθαρο: «Οποιοσδήποτε ναρκομανής μπορεί να σταματήσει την χρήση, να χάσει την επιθυμία για χρήση και να βρει έναν καινούριο τρόπο ζωής».

Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι ξεκίνησαν στις Η.Π.Α. το 1953. Είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος οργανισμός του είδους στον κόσμο. Στην Ελλάδα Ομάδες ΝΑ λειτουργούν σε 18 πόλεις, της ηπειρωτικής καθώς και της νησιωτικής επικράτειας, με περισσότερες από 120 συγκεντρώσεις εβδομαδιαίως.

Οι Ομάδες ΝΑ βοηθούν ναρκομανείς να αναρρώνουν από τον εθισμό. Αυτό το καταφέρνουν βελτιώνοντας την ζωή τους σε διαφόρους τομείς (οικογένεια, εργασία, κοινωνικές συναναστροφές, εκπαίδευση, μόρφωση).

Μπορείς να διαβάσεις:

Απογραφή 2021: Αύξηση στους δημότες, μείωση στον μόνιμο πληθυσμό του Δ. Θερμαϊκού (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Δημοτικό Συμβούλιο: Μετά τις ευχές ήρθαν οι «αερομαχίες»

 

Post a Comment