Back
Πινακίδες εισόδου/ εξόδου πόλεων

Ρωτώντας πας στο Δήμο Θερμαϊκού; (Φωτορεπορτάζ)

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι ελλείψεις στις πινακίδες προς τον ενιαίο Δ.Θερμαϊκού καθώς και εισόδου/εξόδου πόλεων αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Ποιοι είναι οι αρμόδιοι φορείς και τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα;

Ρωτώντας (την Google) πας στην πόλη

Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι δίπλα στο αεροδρόμιο Μακέδονία, έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον Θερμαικό κόλπο και είναι εξαιρετικά κοντά σε οδικούς κόμβους προς και από την Χαλκδική, κάνοντας τον έτσι έναν δήμο με μοναδικά “τουριστικά” οδικά χαρακτηριστικά.  Οι πινακίδες – σημάνσεις για τη προσέγγιση του ωστόσο δεν αποτελούν εργαλεία αφού αυτές έχουν μείνει ακόμα σε προ Καλλικράτη εποχές. Επανομή & Νέα Μηχανιώνα είναι οι μοναδικές δημοτικές κοινότητες οι οποίες διαθέτουν αναφορές σε πινακίδες κυκλοφορίας. Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριαδα δεν υπάρχουν πουθενά.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των smartphones μπορεί οι πινακίδες να μοιάζουν άχρηστες πληροφορίες, ωστόσο έχουν την ικανότητα να επαληθεύουν την πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όρια μεταξύ Δημοτικών κοινοτήτων & διαμερισμάτων

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι πινακίδες εισόδου/εξόδου πόλεων, χρησιμεύουν στην πληροφόρηση των μετακινούμενων σχετικά με το ποια είναι τα όρια μίας συγκεκριμένης περιοχής.

Είναι σημαντική η ύπαρξη πινακίδων εισόδου/ εξόδου πόλεων όχι απλώς γιατί αναφέρεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Κυρίως, γιατί βοηθάει τους οδηγούς να μην αποσπούν την προσοχή τους με το gps προσπαθώντας να βρουν την σωστή πορεία για τον επιθυμητό προορισμό. Εξάλλου, η ενασχόληση με το κινητό την ώρα της οδήγησης, είναι μία από τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» του 2011  επανακαθορίστηκαν τα όρια των Δήμων. Θεωρητικά, θα έπρεπε να υπάρχει τέτοιου είδους πινακίδα στην είσοδο και έξοδο ενός Δήμου, όπως και στην είσοδο και έξοδο κάθε δημοτικής κοινότητας.

Πινακίδες εισόδου/εξόδου πόλεων

Δεδομένου ότι ο Δήμος Θερμαϊκού αποτελείται από τρεις Δημοτικές Ενότητες και συνολικά οχτώ Δημοτικές Κοινότητες, γίνεται κατανοητό ότι τέτοιου τύπου πινακίδες διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες, οι οποίοι θέλουν να μετακινηθούν εντός των ορίων του Δήμου μας.

Ενώ, λοιπόν, σκοπός τους είναι να ενημερώνουν και να βοηθούν την μετακίνηση προς τον Δήμο και εντός αυτού, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον Δ. Θερμαϊκού καθώς είναι εμφανής η έλλειψή τους. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν πινακίδες εισόδου/εξόδου πόλεων ούτε στην είσοδο του Δ. Θερμαϊκού ούτε και μεταξύ των ορίων όλων των δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο, η εγκατάσταση και η συντήρησή τους ανήκει σε ξεχωριστό – κατά περίπτωση – φορέα. Αυτή η πραγματικότητα, όμως, δυσχεραίνει την επίλυση του προβλήματος;

Αρμοδιότητες

Το #ethermaikos επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Θερμαϊκού, Σπύρο Μαυρικάκη. Μας πληροφόρησε ότι η εγκατάσταση πινακίδων εισόδου/ εξόδου πόλεων δεν εμπίπτουν καθαρά στις αρμοδιότητες της Διοίκησης του Δήμου. Αναφέρει ότι οι πινακίδες εισόδου/εξόδου πόλεων είναι μέρος των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε υπεύθυνου του οδικού δικτύου για το οποίο ενδιαφερόμαστε. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση πινακίδας εισόδου/εξόδου πόλης στην περιφερειακή οδό, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτηματικά διεγείρει ο βαθμός συνεργασίας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας με την αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και ποιες είναι οι προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος.

«Ο Δ. Θερμαϊκού στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με την περιφέρεια, έχει αποστείλει τις ελλείψεις πινακίδων εισόδου/εξόδου πόλεων στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας ώστε να τοποθετηθούν νέες πινακίδες επί της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας αλλά και επί της επαρχιακής οδού Πλαγιαρίου- Θεσσαλονίκης. Εκτός των επαρχιακών οδών βρίσκονται δύο κοινότητες, Μεσημερίου και Αγγελοχωρίου. Τις πινακίδες σ’ αυτές τις κοινότητες θα τις τοποθετήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Θερμαϊκού», σχολίασε στο #ethermaikos ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Χρήστος Βογιατζής.

Ολοκλήρωσε λέγοντας: «Η τοποθέτηση των πινακίδων θα αναβαθμίσει την πληροφόρηση των δημοτών και των επισκεπτών του Δήμου μας».

Μπορείς να διαβάσεις:

Έρευνα: Πολιτιστικό Κέντρο Δ.Θερμαϊκού. Από τους 18 μήνες στην…αιωνιότητα!

 

Post a Comment