Back
Πολιτιστικό Κέντρο Δ.Θερμαϊκού

Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Θερμαϊκού: Από τους 18 μήνες στην…αιωνιότητα!

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ένας ορθογώνιος σκελετός από μπετόν στέκεται εδώ και 13 χρόνια το Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Θερμαϊκού σε μια από τις κεντρικότερες οδούς της Περαίας, σφραγίζοντας το σημείο με μια αίσθηση εγκατάλειψης.

Κάθε δήμος έχει κτίρια που ξεκίνησαν φιλόδοξα, για να γίνουν δημόσια τοπόσημα και όμως παραμένουν δεκαετίες εγκαταλειμμένα. Το κτίριο “αγκάθι” για τον Δήμο Θερμαϊκού είναι το ημιτελές κτίριο που μετά από 4 Δημάρχους και 5 διαφορετικές διοικήσεις, ρημάζει επί της συμβολής των οδών Αμπελοκήπων και Ιωνίας, στην Κάτω Περαία, στο οποίο σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1340/98 Ο.Α. προβλέπονταν η στέγαση του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Θερμαϊκού. Μια μελέτη που έμεινε στα συρτάρια και “πάγωσε” στα μπετά, ενώ -λόγω της θέσης του- έχει γίνει βραχνάς στη δημοτική κοινότητα της Περαίας.

Timeline

Η ιστορία του

Η περιπέτεια ξεκινάει το 2004, οπότε και η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού ξεκινά τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, με το σύστημα της αντιπαροχής. Η απόφαση, δηλαδή, προέβλεπε την προσφορά ενός άλλου οικοπέδου -ιδιοκτησίας του Δήμου- στον κατασκευαστή, ως αντάλλαγμα για την αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου. Μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου για την υπογραφή της σύμβασης και την παραίτηση του πρώτου ανάδοχου, ο δεύτερος συμμετέχων στον διαγωνισμό ανέλαβε την αποπεράτωση του έργου.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία προέκυψαν προβλήματα, τα οποία δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Προβλήματα συνεννόησης, κωλυσιεργίας από την μεριά του αναδόχου και ολιγωρίας από την μεριά της διοίκησης, κατέστησαν το έργο “γεφύρι της Άρτας”.

Η αρχική προθεσμία για την υλοποίηση του έργου ήταν 18 μήνες και ως καταλυτική ημερομηνία παράδοσης ορίστηκε η 15η Ιανουαρίου 2012. Πέντε ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας κατατέθηκε αίτηση της αναδόχου εταιρίας, για παράταση εργασιών διάρκειας ενός έτους. Η έγκριση, ωστόσο, προέβλεπε την παράταση μόνο κατά 9 μήνες, με νέα ημερομηνία περαίωσης του έργου την 15η Οκτωβρίου 2012. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ακολούθησαν άλλες τρεις παρατάσεις!

Λίγο πριν την εκπνοή της καταλυτικής ημερομηνίας παράδοσης του έργου και αφού οι υπενθυμίσεις για επιτακτική ανάγκη επίσπευσης των υπολειπόμενων εργασιών έπεσαν στο κενό, η εργολαβία κατέληξε στις δικαστικές αίθουσες με αντίδικους τον δήμο και τον ανάδοχο, ο οποίος κρίθηκε έκπτωτος το 2014. Το ποσό της εγγύησης, ωστόσο, είχε ήδη πιστωθεί στο λογαριασμό του δεύτερου και ενώ η Ο. Ε. εισηγήθηκε τη διεκδίκηση του ποσού της εγγυητικής επιστολής, η πορεία του ποσού παραμένει άγνωστη. Έκτοτε, καμία προσπάθεια ανακατασκευής του έργου δεν απέδωσε καρπούς.

Ήταν η τελευταία τετραετία που έμεινε έτσι (;)

Το #ethermaikos επικοινώνησε με την Πρόεδρο του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., Ζωή Ζαχαριάδου, προκειμένου να ενημερωθεί για το αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την αποπεράτωση του έργου, η ίδια όμως δεν μπόρεσε να “βοηθήσει” αφού όπως τόνισε «δεν έχει προς το παρόν κάποια ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα».

Από την άλλη, ο νυν Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοίκησης, Κωνσταντίνος Κούτουκας, μιλώντας στην εκπομπή ευρυγώνιος και τον Κωνσταντίνο Καλαμίδα, εμφανίστηκε προβληματισμένος αλλά αισιόδοξος για την επόμενη τετραετία, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο έργο έχει θέση στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της διοίκησης για την επόμενη τετραετία.

«Είναι μια δύσκολη διαδικασία. Δεν ξέρω πως θα το ξεμπλοκάρουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σταματημένοι και ελπίζουμε αυτό να προχωρήσει στην επόμενη τετραετία της δημοτικής αρχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δια στόματος του Δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή -σε πρόσφατη συνέντευξή του- τονίστηκε ότι η αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου, που «έχει μείνει πίσω λόγο χρόνου», δεν αποτελούσε εξ’ αρχής προτεραιότητα της σημερινής διοίκησης. Ο λόγος είναι ότι το έργο αυτό είναι μπλοκαρισμένο από την πάλαι ποτέ διοίκηση -σημερινή αντιπολίτευση- η οποία δεν προτίθεται να το “ξεκολλήσει”.

Μπορείς να διαβάσεις:

Το Σάββατο η διάλυση της Βουλής

Descriptive alt text

Post a Comment