Back

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Περαίας έμαθαν να φροντίζουν αδέσποτα (ΦΩΤΟ)

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Για πρώτη φορά φιλοζωικά σωματεία της περιοχής μας σε συνεργασία με τον Δήμο Θερμαϊκού και το 1ο Γυμνάσιο Περαίας «έγιναν ένα» για την προάσπιση των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων. Μίλησαν στο #ethermaikos η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ισότητας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μορφούλα Καραγιάννη, ο προϊστάμενος του τμήματος  προάσπισης δημόσιας υγείας και υγιεινής Χρήστος Νάνος και ο Διευθυντής του 1ου Γυμνάσιου Περαίας Κωνσταντίνος Κοκογιάννης.

Μία αισιόδοξη και άκρως ελπιδοφόρα δράση υλοποιήθηκε στον χώρο του 1ου Γυμνασίου Περαίας, με αφορμή την 4η Απριλίου που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Από φέτος, η συγκεκριμένη ημέρα, ορίστηκε ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας κάθε σχολικού έτους.

Μαθητές

Βιωματικές δράσεις από «Veranis K9 Center», «Shepherdland» και «Σείριο»

Το ενδιαφέρον των μαθητών συγκέντρωσαν οι βιωματικές δράσεις στο γήπεδο μπάσκετ του σχολείου και στο αμφιθέατρο εντός της σχολικής μονάδας.

Η εκπαιδεύτρια σκύλων Ιόλη Γεωργούλη της «Veranis K9 Center» και η εκτροφέας γερμανικών ποιμενικών και γαλλικών μπουλντόγκ της «Shepherdland» -εκτροφείο και ξενοδοχείο ζώων – Αναστασία Βορεάδου έδειξαν στους μαθητές πως πρέπει να φροντίζεται ένα ζώο, στην προκειμένη περίπτωση ένας σκύλος. Μίλησαν για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, τη σημασία της στείρωσης αλλά και την εκπαίδευσή τους.

Μαθητές

Ιόλη Γεωργούλη και Αναστασία Βορεάδου. 

Ο ιδιώτης – κτηνίατρος, Ζώης Καρακίτσος, ανέφερε πως στόχος είναι να τονωθεί η ευαισθησία των παιδιών προς τα αδέσποτα. Μέσω της εμπειρίας του επαγγέλματός του μίλησε στα παιδιά για τους κανόνες φροντίδας των αδέσποτων ζώων καθώς και για τη σημασία της υιοθεσίας.

Καλεσμένα ήταν οι δύο φιλοζωικοί σύλλογοι «Ορμή» και «Σείριος». Η υπεύθυνη του τελευταίου Μαρία Μαρκογιαννοπούλου εξήγησε στους μαθητές την ιστορία του φιλοζωικού σωματείου του Δήμου Θερμαϊκού.

Μαθητές

Ο κτηνίατρος Ζώης Καρακίτσος.

Η ιστορία του Bruno: «Ο σκύλος σε αμαξίδιο» που αγαπά τα παιδιά

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η υπεύθυνη σύστησε στα παιδιά τον Bruno, έναν σκύλο ο οποίος έμεινε παράλυτος ύστερα από ατύχημα με ασυνείδητο οδηγό.

Ο Bruno πριν το ατύχημα συνήθιζε να πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο. Ήταν αδέσποτος και κοιμόταν στην περιοχή στάθμευσης του Discount Μarkt στην Περαία, όταν ένας οδηγός που πήγε να ξεπαρκάρει τον χτύπησε με αποτέλεσμα να χάσει τα δύο του πίσω πόδια. Ο «Σείριος» τον περιέθαλψε και με την αγάπη όλων μπόρεσε να περπατήσει ξανά με την βοήθεια μηχανήματος που στερεώθηκε στον κορμό του.

Η αγάπη του για τα παιδιά είναι τέτοια που ακόμα και κατά την ομιλία πήγαινε σε αυτά ανταποκρινόμενος θετικά στα χάδια τους. Η ιστορία του Bruno αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο πως μία ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει πόνο ή χαρά ανάλογα με την περίπτωση.

Μαθητές

Ο Bruno που αγαπά να συνοδεύει τα παιδιά στο σχολείο

Πόσο χρόνο ζει ένα αδέσποτο;

Κατά μέσο όρο ένα αδέσποτο ζει 2 χρόνια, σύμφωνα με την Μ. Μαρκογιαννοπούλου. Οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίζει είναι τα αυτοκίνητα, οι ασθένειες και οι φόλες. “Στον Δήμο μας υπήρχαν πολλά περιστατικά φόλας τα οποία γινόταν και ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές. Σήμερα η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο πολιτισμένη” δήλωσε η Μ. Μαρκογιαννοπούλου.

Μαθητές

Με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ισότητας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μορφούλα Καραγιάννη – πρώην διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Περαίας – επεσήμανε: «Να προχωρήσουμε σε υιοθεσίες. Ο Δήμος εκτός από την ευαισθητοποίηση των μαθητών θέλει να στοχεύσει στην κινητοποίηση όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε γι’ αυτό».

Ο προϊστάμενος του  τμήματος  προάσπισης δημόσιας υγείας και υγιεινής, αρμόδιος και  για την ευζωία των ζώων συντροφιάς του Δήμου Θερμαϊκού Χρήστος Νάνος εξήγησε πως ο στόχος είναι τα παιδιά που είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας να ενημερωθούν για την φιλοζωϊα βιωματικά.

Μαθητές

Μ. Καραγιάννη και Κ. Κοκογιάννης

«Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια κίνηση από τον Δήμο μας. Εύχομαι σήμερα να γίνει η αρχή για να μάθουν τα παιδιά για την φιλοζωϊα. Γιατί, φιλοζωϊα σημαίνει πολιτισμός», τόνισε η υπάλληλος του τμήματος Μίνα Πολυκανδριώτη.

Ο Διευθυντής του 1ου Γυμνάσιου Περαίας Κωνσταντίνος Κοκογιάννης ανέφερε στο #ethermaikos: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς σήμερα με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωϊας που ξεκινά από φέτος. Η αγάπη προς τα ζώα είναι μία εκδήλωση γενικότερης ευαισθησίας και προς τον άνθρωπο, αλλά και προς τους θεσμούς αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων. Σίγουρα τα ζώα είναι ένα μέρος της πραγματικής και ποιοτικής συμβίωσης» και συμπλήρωσε πως «τα αντανακλαστικά που έδειξε ο Δήμος στην πρότασή μας ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως μήτρα για την επανάληψη αντίστοιχων δράσεων σε όλα τα σχολεία».

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν έπαινοι συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές.

Μαθητές

Μαθητές

Μπορείς να διαβάσεις:

Συνάντηση Θ. Τζέκου με το Thermaikos Youth Hub

 

Post a Comment