Back
Χαραλαμπάκη

«Μαθήματα Γλώσσας» από τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου, το Κτήμα Γεροβασιλείου φιλοξενεί τον Ακαδημαϊκό, Ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει, φιλοξενεί τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, Ακαδημαϊκό, Ομότιμο καθηγητή γλωσσολογία του ΕΚΠΑ, ο οποίος, τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 20:00, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας».

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί η εξελικτική πορεία της ελληνικής γλώσσας και τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της κυρίως στο λεξιλογικό επίπεδο. Έμφαση θα δοθεί στη σημερινή νεοελληνική γλώσσα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των πολύγλωσσων και πολυπολιτισμικών κοινωνιών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη ενώ στο πλαίσιο της διάλεξης, το Μουσείο Οίνου θα είναι επισκέψιμο από τις 19:00-20:00.

Ποιος είναι ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

ΧαραλαμπάκηΠτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Χαϊδελβέργης. Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας με τη διδακτορική διατριβή: “Φθάνω. Συμβολή στη ελληνική λεξικογραφία”. Υπηρέτησε ως ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών και ως καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σήμερα κατέχει τη θέση του καθηγητή Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατέχει μεγάλο ερευνητικό έργο με άξονες την αρχαία και τη νέα ελληνική διαλεκτολογία και την ηλεκτρονική λεξικογραφία, τη σχέση γλώσσας και λογοτεχνίας και τη γλώσσα της εκπαίδευσης, με έμφαση στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της υψηλής τεχνολογίας. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ντακότας των Η.Π.Α., του Reading και του Cambridge της Αγγλίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος έργων, 280 συνολικά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν μελέτες και βιβλία σχετικά με τη Γλώσσα, τη σχέση Γλώσσας και Εκπαίδευσης, τη διδακτική της νεοελληνικής, τη Λογοτεχνία και το ύφος. Έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας υψηλές θέσεις σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς της χώρας μας και εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αθήνας, της Κύπρου και της Θράκης. Έχει δώσει, επίσης, σειρά διαλέξεων με θέματα της ειδικότητας του σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 150 ελληνικά και διεθνή συνέδρια και είναι μέλος πολλών, ελληνικών και ξένων, επιστημονικών εταιρειών.

Μπορείς να διαβάσεις:

«2 ½ Φόνοι & 1 Μπουλντόγκ»: Μια θεότρελη κωμωδία στη Νέα Μηχανιώνα!

Post a Comment