Back
Γιάννης Φέρτης

«Έφυγε» από την ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Ποια ήταν η πλούσια διαδρομή του και πως αγάπησε και αγαπήθηκε από το θέατρο και τον κινηματογράφο – Πως είπε το δικό της αντίο η Finos Film.

Ένας ακούραστος, ταλαντούχος και σπουδαίος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών μετά από μια μακρά πορεία στην μικρή και μεγάλη οθόνη. Ο ίδιος ξεχώρισε με πρωταγωνιστικούς ρόλους  στο θέατρο και στον κινηματογράφο διανύοντας μια καλλιτεχνική διαδρομή 60 χρόνων. Ανάμεσα στις περισσότερες από 30 ταινίες ξεχώρισε στο φιλμ «Ποια είναι η Μαργαρίτα» με την Τζένη Καρέζη.

Γιάννης Φέρτης

Ο Γιάννης Φέρτης με την Τζένη Καρέζη

Ο Γιάννης Φέρτης, γιος κρεοπώλη μαγεύτηκε πολύ γρήγορα από το θέατρο αλλά και το ίδιο το θέατρο φιλοξένησε την υπέροχη φωνή του, το υποκριτικό του ταλέντο και την εντιμότητα.

Γιος μιας τετραμελής οικογένειας που κατέβηκε από την Φθιώτιδα στην Αθήνα και ενώ εργάζονταν στο κρεοπωλείο με όλα τα μέλη της οικογένειας αγάπησε πολύ γρήγορα το θέατρο. Μόλις 14 ετών πήρε μια «γεύση» από την παράσταση με την Άννα Συνοδινού και τον Ντίνο Ηλιόπουλο στο «Ακροπόλ», εκεί αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Μάλιστα δεκαετίες αργότερα όπως δήλωνε δεν μετάνιωσε ποτέ για αυτή την απόφαση.

Ο μικρός τότε Γιάννης, ξέκλεβε ώρες από το κρεοπωλείο για να υπηρετήσει την αγάπη του για το θέατρο ξεκινώντας από τους εξώστες στο Εθνικό και στο Θέατρο Τέχνης παρακολουθώντας παραστάσεις. Αργότερα έδωσε εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με επιτυχία, διανύοντας έτσι την «πόρτα» των μεγάλων ηθοποιών. Πράγματι, απόδειξη ήταν ο πρώτος του ρόλος δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη, στο έργο «Γλυκό πουλί της νιότης».

Μεταξύ των έργων που καταγράφηκαν στην συλλογική μνήμη των θεατρόφιλων και όχι μόνο ήταν «Η επικίνδυνη στροφή» του Τζον Πρίσλεϊ, «Η μικρή μας πόλη» του Θόρτντον Ουάιλντερ, «Ο δικέφαλος αετός» του Ζαν Κοκτώ, «Η μάνα» του Μπέρτολτρ Μπρεχτ κ.α.

Στις αρχές τις δεκαετίας του ’60 η γνωριμία του, με την Ξένια Καλογεροπούλου ήταν καθοριστική όχι μόνο για την προσωπική αλλά και την επαγγελματική του πορεία. Οι δυο τους, παρουσίασαν ως συνθιασάρχες για 10 ολόκληρα χρόνια μια σειρά σπουδαίων παραστάσεων όπως τον «Γλάρο» του Αντον Τσέχοφ αλλά και Όσκαρ Ουάλιντ, και Πιραντέλο και Ίψεν.

Στη συνέχεια τη δεκαετία του ’90 συνεργάστηκε με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, κατά την οποία ερμήνευσε μεγάλους ρόλους σε παραστάσεις όπως ο «Βόυτσεκ» του Μπύχνερ και ο κλασικός «Άμλετ» του πολυαγαπημένου του Σαίξπηρ. Επίσης την ίδια περίοδο εμφανίστηκε και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ενσαρκώνοντας τον Ορέστη, στην «Ορέστεια» του Αισχύλου και στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

Η τελευταία παράσταση του ήταν «Ένας αληθινός καουμπόι», το έργο της Μαρίλια Σαμπέρ Τόρες, που ανέβηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο θέατρο Μικρό Χορν, ‘οπου υποδυόταν, συγκλονιστικά, έναν ηλικιωμένο που έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Γιάννης Φέρτης

Ο Γιάννης Φέρτης το 2019 στο θέατρο Μικρό Χορν, στην τελευταία παράσταση της ζωή του με τίτλο «Ένας αληθινός καουμπόι»

Με το πέρας του χρόνου, η υγεία του Γιάννη Φέρτη κλονίστηκε και ήρθε αντιμέτωπος με την αρρώστια.

Στην μεγάλη οθόνη ο Γιάννης Φέρτης ξεχώρισε με σπουδαίες εμφανίσεις, δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως τον Μάνο Κατράκη, την Τζένη Καρέζη, την Ζωή Λάσκαρη, τον Κώστα Καζάκο, την Ξένια Καλογεροπούλου  σε ταινίες όπως οι «Ποια είναι η Μαργαρίτα» (1961) του Ντίμη Δαδήρα, «Το μπλόκο» (1965) του Άδωνι Κύρου, «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966) του Πάνου Γλυκοφρύδη, «Αυτοί που μίλησαν με το θά¬νατο» (1970) του Γιάννη Δαλιαννίδη, «Αγάπη για πάντα» (1970) του Βασίλη Γεωργιάδη, «Υποβρύχιο Παπανικολής» (1971) του Γιώργου Ζερβουλάκου αλλά και το ερωτικό δράμα «Εκείνο το καλοκαίρι» (1971) του Βασίλη Γεωργιάδη, με πρωταγωνιστές την Έλενα Ναθαναήλ και τον Λάκη Κομνηνό, στην οποία συμμετείχε με έναν διαφορετικό ρόλο, ερμηνεύοντας υπέροχα, μαζί με την Αφροδίτη Μάνου, το τραγούδι «Σαν με κοιτάς». Ξεχώρισε ωστόσο η συμμετοχή του, το 1962 στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ηλέκτρα», στο πλευρό της σπουδαίας Ειρήνης Παπά.

Η επιλογή των έργων ήταν σημαντική για τον ηθοποιό για αυτό τον λόγο και στην τηλεόραση υπήρξε ακόμα πιο επιλεκτικός κατοχυρώνοντας τον τίτλο του πιο γοητευτικού ηθοποιού της εποχής με τον ρόλο του στον «Συμβολαιογράφο» που πρόβαλε η ΕΡΤ ενώ κατά την δεκαετία του ’70 εμφανίστηκε και σε άλλες σειρές της δημόσιας τηλεόρασης όπως οι «Αθάνατες ιστορίες αγάπης», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και «Οι άθλιοι των Αθηνών».

Στην προσωπική του ζωή ξεχώρισε σημαντικές γυναίκες που με την σειρά τους ήταν στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού χώρου, την Ξένια Καλογεροπούλου , την Τάνια Τσανακλίδου με την οποία έμεινε για μια δεκαετία ενώ ακολούθησε η σχέση του με την Μιμή Ντενίση, η οποία οδήγησε σε έναν δεύτερο γάμο, που διήρκεσε από το 1981 έως το 1988. Τέλος, το 2001 παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη με την οποία παρέμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η Finos Film θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του, δημιούργησε ένα αφιερωματικό βίντεο το οποίο και δημοσίευσε σήμερα (15/4) στα προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στη λεζάντα του βίντεο, η Finos Film έγραψε: «Αντίο λέμε σήμερα στον σπουδαίο Γιάννη Φέρτη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Υπηρέτησε με αφοσίωση την υποκριτική τέχνη για πάνω από εξήντα χρόνια και ξεχώρισε για το ήθος και την σεμνότητά του. Η βελούδινη και εκφραστική του φωνή θα μας συντροφεύει πάντα μέσα από τις ταινίες του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Finos Film (@finosfilm_official)

Συλλυπητήρια μηνύματα 

Πληροφορούμενη την απώλεια του Γιάννη Φέρτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη, που μας άφησε σήμερα, γράφει  το τέλος  μιας ολόκληρης  ζωής, αφοσιωμένης στην Τέχνη. Μαθητής του Κάρολου Κουν, ο Γιάννης Φέρτης αναμετρήθηκε με επιτυχία με τα μεγαλύτερα έργα του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου, αλλά και του αρχαίου δράματος, χαρίζοντας μας  μοναδικές ερμηνείες που θα εξακολουθούν να μνημονεύονται, στην ιστορία του θεάτρου, ως υποδειγματικές. Γιατί υπήρξε ένας ερμηνευτής που αξιοποίησε στο έπακρο τις στέρεες σπουδές του, τη συνεργασία του με κορυφαίους θεατρανθρώπους και, πρωτίστως, τα μοναδικά εκφραστικά του μέσα για να αναδειχθεί δίκαια, σε έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Η σκηνική του παρουσία, σεμνή και συνάμα επιβλητική, έθετε πάντοτε μέτρα σύγκρισης. Ποιος, από όσους είχαν την τύχη να τον δουν στο σανίδι, μπορεί πράγματι να ξεχάσει πώς συνδύαζε την υποβλητική φωνή του με την κίνηση και την έκφραση, προσεγγίζοντας, πάντοτε με δέος, το κείμενο;

Τα επιλεκτικά του περάσματα από τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, αλλά και από την αφήγηση, συμπληρώνουν την εικόνα ενός ολοκληρωμένου ερμηνευτή, που ευτύχησε να κερδίσει πανάξια, χάρη στην πορεία του, την προσωπικότητά του αλλά και την άφατη προσήλωσή του, χωρίς εκπτώσεις, στην Τέχνη, τον σεβασμό των ομοτέχνων του, τον θαυμασμό και την αγάπη του κοινού.

Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας προσέφερε. Στη σύζυγό του Μαρίνα Ψάλτη, με την οποία συμπορεύθηκαν στη ζωή και την Τέχνη, την οικογένειά του και τους φίλους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Κ. Μάλαμα : Ο Γιάννης Φέρτης αφήνει το αποτύπωμα του στο θεατρικό σανίδι

Η απώλεια του μεγάλου ηθοποιού Γιάννη Φέρτη γεμίζει με θλίψη τον κόσμο του πολιτισμού. Ο Γιάννης Φέρτης υπηρέτησε με συνέπεια την υποκριτική τέχνη, άφησε το στίγμα του στο ελληνικό θέατρο, στον ελληνικό κινηματογράφο και στην τέχνη συνολικότερα. Ο Γιάννης Φέρτης υπήρξε μεγάλος ηθοποιός, θιασάρχης, δημοφιλής σε πλατιά κοινά και συνεπής υπηρέτης του ελληνικού πολιτισμού για δεκαετίες. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

KKE

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη, κορυφαίο πρωταγωνιστή, για πάνω από 60 χρόνια, σε κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, στην πρόζα και το αρχαίο δράμα. Ερμήνευσε, επίσης, αξέχαστους ρόλους στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.  Ο ηθοποιός με τη σεμνή παρουσία, τη σκληρή δημιουργική δουλειά και την τόσο αναγνωρίσιμη φωνή που δεν έπαψε ποτέ να “καθηλώνει” τον ακροατή του, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο ελληνικό θέατρο.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Μπορείς να διαβάσεις:

«2 ½ Φόνοι & 1 Μπουλντόγκ»: Μια θεότρελη κωμωδία στη Νέα Μηχανιώνα!

Post a Comment