Back
Μακρίδης

Μακρίδης Θ: «Πρέπει να νικήσουμε την καθημερινότητα!»

Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Ο Θανάσης Μακρίδης, Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νέας Μηχανιώνας, μιλά στο #ethermaikos για τις ομορφιές και τις ελλείψεις της περιοχής, τις “σχέσεις” του με το Δ.Σ. & την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές.

Μακρίδης

Συνέντευξη στη Χριστίνα Στεφανίδου – ethermaikos.gr

Ο Θανάσης Μακρίδης είναι ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Ν. Μηχανιώνας, υποψήφιος και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του πρ. Δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη και με ενεργή συμμετοχή από το 1982 στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μηχανιώνας και στο σωματείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Μηχανιώνας.

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές;

Αυτό που ονομάζουμε «τοπική αυτοδιοίκηση» απαιτεί πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο. Σήμερα, βρισκόμαστε στο Δημαρχείο του πρώην Δήμου Ν. Μηχανιώνας και όταν λέμε Δήμος Ν. Μηχανιώνας εννοούμε Ν. Μηχανιώνα, Κερασιά και Αγγελοχώρι. Καταλαβαίνετε πως όσο προσωπικό προσφέρεται για την Ν. Μηχανιώνα από τον σημερινό Δ. Θερμαϊκού, καλείται να καλύψει και τα τρία αυτά χωριά και φυσικά, τα χέρια δεν φτάνουν. Το βάρος πέφτει σε λίγους. Λόγω της φύσεως του επαγγέλματός μου, πολλές φορές καλούμαι, να αποκαταστήσω ο ίδιος βλάβες σε σπίτια πολιτών, πράγμα που δεν με αφήνει να ασχοληθώ με σημαντικότερα προβλήματα. Κυρίως, λοιπόν, για λόγους κόπωσης έχω επιλέξει να μην συμμετέχω στις φετινές δημοτικές εκλογές.

Πως ζείτε τώρα την δημ. κοινότητα της Ν. Μηχανιώνας, πως είναι η καθημερινότητα εκεί;

Ζούμε σε έναν πανέμορφο Δήμο. Η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες οι διοικούντες -δυστυχώς- δεν γνωρίζουν. Καθημερινά, έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους, από τα Βαλκάνια κυρίως, που επενδύουν στην περιοχή μας. Αγοράζουν οικόπεδα, σπίτια, επενδύουν στον τόπο μας. Εγώ αγαπώ πάρα πολύ την Μηχανιώνα, τον τόπο εδώ, προσπαθώ όσο μπορώ ώστε και η παραμικρή βλάβη να αποκατασταθεί. Για αυτό όπως είπα και προηγουμένως, βάζω πολύ προσωπικό κόπο. Δεν είναι αυτή η πραγματική αρμοδιότητα του προέδρου μιας τοπικής κοινότητας. Ο πρόεδρος, ξέρετε, οφείλει να εισηγηθεί τα θέματα που χρίζουν επιμέλειας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε αυτά να προχωρήσουν σε υλοποίηση. Εγώ, όμως, πιστεύω ότι πρέπει πρώτα από όλα να νικήσουμε την καθημερινότητα!

Ποιες είναι οι ελλείψεις που εντοπίζετε στην Ν. Μηχανιώνα;

Θα μιλήσω για προβλήματα που -σαφώς υπάρχουν και στην Ν. Μηχανιώνα- αλλά αφορούν όλο τον Δήμο. Όπως έχω ήδη πει, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια «κατάβαση», κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες, προς τη θάλασσα. Πέρυσι, λοιπόν, παρά την πανδημία και παρά τα περιοριστικά μέτρα, πήγαμε πάρα πολύ καλά σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό. Φέτος, όμως, θα βουλιάξουμε.

Τι πρέπει να κάνει ο Δήμος για να αποφύγει ένα τέτοιο “ναυάγιο”;

Ο Δήμος πρέπει να κλείσει τις τρύπες, να ανάψει τα φώτα, να μαζέψει τα σκουπίδια. Πως όμως θα το καταφέρει αυτό, όταν η διοίκηση του Δήμου βρίσκεται στην άκρη του οικοπέδου που λέγεται Δήμος Θερμαϊκού; Πως τα φορτηγάκια της τεχνικής υπηρεσίας θα μεταφερθούν έγκαιρα στην άλλη άκρη του Δήμου για να επισκευάσουν μια βλάβη που θα προκύψει και παράλληλα θα έχει και την “εποπτεία” των υπόλοιπων 7 τοπικών κοινοτήτων; Θα έπρεπε ανάμεσα στα χωριά, στα «σύνορα» που λέμε, να υπάρχει ένα κλιμάκιο τεχνικής υπηρεσίας. Υπάρχουν ανάγκες στα χωριά. Μικρές ανάγκες που θα πρέπει να μπορούν να επιδιορθώνονται άμεσα. Το τεχνικό σχήμα θα έπρεπε να ήταν πιο ευέλικτο.

Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις/ δράσεις τόνωσης του Παραλιακού Μετώπου της Ν. Μηχανιώνας;

Όταν μιλάμε για την Ν. Μηχανιώνα, μιλάμε για τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο των Βαλκανίων. Καθημερινά, διακινούνται χιλιάδες εμποροκιβώτια με αλιεύματα, τα οποία μέσω της ιχθυόσκαλας εδώ, διακινούνται από και προς όλο τον κόσμο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την μεγάλη αλιευτική εμπορική κίνηση του λιμανιού. Ο στόχος μας για το λιμάνι της Ν. Μηχανιώνας, είναι να προστεθεί -στο βόριο κομμάτι- ένας χώρος για την στάθμευση τουριστικών σκαφών, μια Μαρίνα. Αυτό, θεωρούμε, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του design της περιοχής.

Θεωρείτε ότι ο Δήμος από τη μεριά του έχει πράξει τα δέοντα για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής;

Αυτό που ζητήσαμε εμείς από τον Δήμο είναι η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του λιμανιού. Η ακτίνα του λιμανιού αγγίζει τα 1.500 m, ανά 50 m έχει πρίζες και βρύσες για τα αλιευτικά. Αυτά λοιπόν χρίζουν αναβάθμισης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον Δήμο, η εισήγησή μας προχωράει.

Δεδομένης της εκλογής σας με το ψηφοδέλτιο του κ. Μαυρομάτη, πως θα εκτιμούσατε τη γενική συνεργασία σας με την διοίκηση του κ. Τσαμασλή;

Η συνεργασία μου με τη σημερινή διοίκηση είναι άριστη. Έχω πολύ καλές, προσωπικές σχέσεις με τους περισσότερους αντιδημάρχους, με κάποιους μάλιστα διατηρώ και σχέσεις φιλίας. Υπάρχουν ωστόσο και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι κατά την άποψή μου δεν ενδιαφέρονται και για αυτό δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε. Υπάρχουν μέλισσες που κάνουν μέλι και μέλισσες που δεν κάνουν.

Καθαριότητα και Οδικό Δίκτυο. Δύο θέματα που απασχολούν την δημ. Κοινότητα της Ν. Μηχανιώνας, αφού έχουν σημειωθεί πολυάριθμα ατυχήματα λόγω της αμέλειας αυτών. Που βρίσκονται τα δυο αυτά θέματα αυτά;

Ο προηγούμενος δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης -με του οποίου τον συνδυασμό συμμετείχα στις εκλογές-, επί της δημαρχίας του, είχε παρουσιάσει ένα έγγραφο γεμάτο με προτάσεις για ασφαλτοστρώσεις. Από όσα ανέφερε εκείνο το έγγραφο, μέχρι σήμερα δεν κάναμε τίποτα! Μετά το ατύχημα που συνέβη το 2016 στο ρέμα της Μηχανιώνας – του οποίου παρόμοιο περιστατικό συνέβη και πριν λίγα χρόνια- και αφού αποδείχθηκε πως για αυτά οφείλονταν ο μη επαρκής καθαρισμός του σημείου, η περιφέρεια ανέλαβε το «συμμάζεμα» του ρέματος. Εκτός αυτού όμως δεν έχουν υπάρξει άλλες ενέργειες.

Όσον αφορά την καθαριότητα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με τη σημερινή διοίκηση τοποθετήθηκαν 2.000 καινούργιοι κάδοι απορριμμάτων. Ο Δήμος, -και αυτό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα- έχει προμηθευτεί 1.000 καφέ κάδους, στους οποίους θα τοποθετούνται τα οικιακά φαγώσιμα απορρίμματα, για κομποστοποίηση. Στο θέμα αυτό -της καθαριότητας- υπήρξε μεγάλη μέριμνα.

Πριν λίγα χρόνια είχαμε το κλείσιμο όλων των τραπεζικών υποκαταστημάτων από την Ν. Μηχανιώνα αλλά και της Οικονομικής Υπηρεσίας, στην περίοδο της πανδημίας. Ποιες είναι οι λύσεις που έχετε προτείνει για τη διευκόλυνση των καθημερινών συναλλαγών των κατοίκων;

Τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες που στεγάζονταν στην Ν. Μηχανιώνα, έκλειναν η μια πίσω από την άλλη. Αυτό ήταν για την Ν. Μηχανιώνα, αλλά και για όλα τα χωριά από τα οποία έκλεισαν τα τραπεζικά καταστήματα, πολύ μεγάλο πλήγμα. Αρχικά στην μετακίνηση των κατοίκων, οι οποίοι μέχρι να τοποθετηθεί ATM κάτω από το πρ. δημαρχείο -μετά από δική μας εισήγηση και επιμονή-, έπρεπε να μετακινηθούν στο διπλανό χωριό ακόμα και για μια απλή συναλλαγή. Αλλά στην εξυπηρέτησή τους, φανταστείτε τι γίνεται στα υποκαταστήματα της Περαίας όταν πρέπει να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους 8 χωριών.

Μέσα στην πανδημία, όπως πολύ σωστά είπατε, είχαμε και το κλείσιμο της οικονομικής υπηρεσίας της Ν. Μηχανιώνας, λόγω συνταξιοδότησης της κυρίας που εργαζόταν εκεί. Αντί λοιπόν να προσλάβουν έναν άνθρωπο στη θέση της, προτίμησαν να μεταφέρουν την υπηρεσία στην Περαία.

Ποια θέματα θέσατε σε προτεραιότητα από τη στιγμή της εκλογής σας και καταφέρατε να τα υλοποιήσατε;

Δεν υπάρχει κάτι απτό, που να μπορώ να δείξω και να πω ότι έγινε επί της δικής μας θητείας. Όχι μόνο εδώ, πουθενά στον Δήμο! Όταν ανέλαβα εγώ, βρήκα από προηγούμενες διοικήσεις, μια εισήγηση και κάποια χρήματα μέσα σε ένα ταμείο, τα οποία αφορούσαν το κτίριο «ΔΙΑΣ» στο λιμάνι. Η πρόταση αυτή εισηγούνταν τη μετατροπή αυτού του κτιρίου σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας. Κάθε χρόνο έκτοτε επαναφέρουμε την πρόταση αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά, δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτα. Εγώ είμαι άνθρωπος που όταν κάτι πρέπει να γίνει, θέλω να προχωράει γρήγορα, στο δημόσιο όμως τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αποφάσισα να απέχω από τις επόμενες εκλογές.

Μελλοντικά; Ποια είναι τα πράγματα τα οποία πρέπει να δρομολογήσετε άμεσα;

Το όραμά μου για τον τόπο αυτό, εκτός από την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ν. Μηχανιώνας είναι το πράσινο, το περιβάλλον. Αυτό με ενδιαφέρει και για αυτό παλεύω. Βλέπω σε άλλα σημεία του Δ. Θερμαϊκού να φυτεύουν δέντρα και το παράπονό μου, αν θέλετε, είναι ότι στην Μηχανιώνα δεν είδα καμία τέτοια προσπάθεια. Ο Δήμος, όμως, δεν είναι μόνο η Περαία! Οι μοναδικές προσπάθειες, είναι τοπικές. Μια ιδιαίτερη μνεία, αξίζει να κάνω εδώ, στην Υπηρεσία Πρασίνου της Μηχανιώνας για την εξαιρετική δουλειά που κάνει, υπό την εποπτεία του κ. Μπίρου.

Μπορείς να διαβάσεις:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – Το πασχαλινό τραπέζι στο Δ. Θερμαϊκού

Post a Comment