Back
απινιδωτής

Ληγμένοι απινιδωτές στους αθλητικούς χώρους του Δ. Θερμαϊκού

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που ακυρώθηκε αποκάλυψε το βαθύ κενό που έχει ο Δ. Θερμαϊκού στην προστασία της ανθρώπινης ζωής – Τέσσερις ληγμένοι απινιδωτές σε γυμναστήρια και αθλητικούς χώρους.

Σάλος ξέσπασε μετά την ματαίωση του ποδοσφαιρικού αγώνα που ήταν προγραμματισμένος για το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στον ΑΧΙΛΛΕΑ Περαίας και της Πυλαίας, ο οποίος θα διεξαγόταν στο Δημοτικό Γήπεδο Περαίας.

Όταν ο παριστάμενος γιατρός και ο διαιτητής αντιλήφθηκαν ότι τα ηλεκτρόδια του δανεικού απινιδωτή έχουν λήξει, ο διαιτητής έδωσε 50 λεπτά διορία, όπως άλλωστε ορίζει ο κανονισμός, πριν αποφασίσει την ματαίωση ή μη του αγώνα. Σε αυτή τη διάρκεια έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες για την εύρεση απινιδωτή που να μην παρουσιάζει κάποια έλλειψη, ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ποδοσφαιρικής ομάδας, κάθε εγχείρημα απέβει άκαρπο. Έτσι, μετά το πέρας του πενηντάλεπτου, ο διαιτητής αποφάσισε ότι δεν είναι ασφαλής η διεξαγωγή του αγώνα χωρίς διαθέσιμο απινιδωτή, οπότε και επήλθε η ακύρωση του αγώνα.

Αρχικά, την είδηση έκανε γνωστή η παράταξη «Συμμετέχω Θερμαϊκός» ενώ και το Διοικητική Συμβούλιο της ποδοσφαιρικής ομάδας προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση. Εκεί αναφέρεται ότι «ο πρώτος απινιδωτής που παραλάβαμε από το γυμναστήριο, ο δεύτερος απινιδωτής από άλλη ομάδα του δήμου, ο τρίτος του ΕΘΟΠΑΚ και ο τέταρτος από δεύτερο γυμναστήριο του δήμου, έφεραν και οι τέσσερις το ίδιο ακριβώς πρόβλημα».

Το #ethermaikos επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον προϊστάμενο του Τμήματος Αθλητισμού του Δ.Η.Π.Π.ΑΚ.Υ.Θ, το οποίο είναι και αρμόδιο για τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση, με τον κ. Οικονομίδη να απουσιάζει παρατεταμένα από τα γραφεία της υπηρεσίας του.

Η συντήρηση

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι «τι χρειάζεται να γίνει ώστε να συντηρηθεί ένας απινιδωτής». Σύμφωνα, λοιπόν, με το Emergency Live, ένας εξωτερικός απινιδωτής απαρτίζεται από αναλώσιμα δύο εξαρτήματα: τη μπαταρία και τα ηλεκτρόδια.

«Η μπαταρία απινιδωτή έχει σταθερή διάρκεια ζωής, συνήθως μεταξύ 2 και 6 ετών. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο αριθμός των αποφορτίσεων, η συχνότητα των αυτοελέγχων και η εξωτερική θερμοκρασία (βέλτιστη θερμοκρασία μεταξύ 15 και 25 °C).

Η συχνότητα αντικατάστασης των αναλώσιμων εξαρτημάτων ποικίλλει από απινιδωτή σε απινιδωτή, όπως και το κόστος».

Από την άλλη, «τα ηλεκτρόδια απινιδωτή είναι μιας χρήσης και δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Πρέπει επομένως να αντικαθίστανται είτε κατά τη λήξη είτε μετά από κάθε χρήση.
Η αντικατάσταση πριν από την ημερομηνία λήξης (γενικά μετά από 2-4 χρόνια ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο) είναι απαραίτητη επειδή το gel που επιτρέπει τέλεια πρόσφυση και ηλεκτρική αγωγιμότητα τείνει να στεγνώνει με την πάροδο του χρόνου και επομένως δεν είναι πλέον σε θέση να εκτελέσει σωστά τη λειτουργία του.

Η ημερομηνία λήξης αναγράφεται στη συσκευασία του ηλεκτροδίου, η οποία ισχύει μόνο εάν η σφραγισμένη συσκευασία είναι άθικτη».

*Πηγή φωτογραφίας εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Θερμαϊκού Δρώμενα + ethermaikos.gr

Post a Comment