Back
Κραυγή απόγνωσης

Κραυγή απόγνωσης από τους γονείς του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού (ΒΙΝΤΕΟ).

Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Κραυγή απόγνωσης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Θερμαϊκού, ο οποίος με μια μακροσκελή επιστολή γνωστοποιεί στους αρμόδιους τοπικούς φορείς τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του σχολείου, κατά τις ώρες διέλευσης και αποχώρησής τους. -Επίρριψη ευθυνών ανάμεσα σε ΟΣΕΘ, Περιφέρεια και Δήμο.

Όπως αναφέρεται και στην επιστολή τους, η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών αποτελεί χρόνιο αίτημα των γονέων «λόγω της επικινδυνότητας της θέσης στην οποία βρίσκεται το σχολείο».

Επισημαίνεται ότι το σχολείο βρίσκεται εκτός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού αλλά και εκτός αστικού ιστού, και σε αυτό φοιτούν μαθητές από την Περαία, τους Ν. Επιβάτες, την Αγία Τριάδα (μέχρι και τα όρια Αγγελοχωρίου). Ειδικά από τις 2 τελευταίες περιοχές το σχολείο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 4 και 6 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Έτσι γίνονται αντιληπτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μαθητές, προκειμένου να φτάσουν στην ώρα τους στο σχολείο.

Μεταξύ άλλων, οι γονείς κάνουν λόγο για την έλλειψη πεζοδρομίων, φωτεινών σηματοδοτών και διαβάσεων στο μεγαλύτερο μέρος του δρόμου, αλλά και στην έλλειψη πεζογέφυρας, λόγω περιπλοκότητας των ορίων των 2 διαφορετικών Δήμων. Το πρόβλημα, όμως, δεν εντοπίζεται μόνο στις ελλείψεις.

Οι γονείς του Συλλόγου Γονέων του 1ου ΓΕΛ μιλώντας σχετικά στο #ethermaikos, έκαναν λόγο για την οριζόντια σιδερένια μπάρα, που μεσολαβεί μεταξύ δρόμου και στάσης, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μπορούν να προσεγγίσουν το σχολείο, κατά την άφιξή τους και έτσι αναγκάζονται να αποβιβάζονται στην μέση του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας και να κινούνται για κάποια μέτρα σε αυτόν.

Τα κυριότερα, όμως, προβλήματα έχουν να κάνουν με την μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο. Οι στάσεις που εξυπηρετούν τους μαθητές είναι δύο, μια που εφάπτεται με το σχολείο και εξυπηρετεί την προσέλευση τους στο σχολείο και μια απέναντι από αυτό, που εξυπηρετεί την αποχώρηση τους μετά το πέρας των μαθημάτων. Σύμφωνα με τους γονείς, λόγω της έλλειψης πεζοδρομίων στις στάσεις, ο κίνδυνος αυξάνεται διότι συνωστίζονται εκεί εκατοντάδες μαθητές.

Κραυγή απόγνωσης

Εικόνα 3. Οι δυο στάσεις που εξυπηρετούν τους μαθητές (εικ. από την επιστολή του Συλ. Γονέων)

Επιπλέον και όσον αφορά τα δρομολόγια, οι γονείς αναφέρονται στα ειδικά λεωφορεία, τα οποία διέρχονται ταχέως από το σημείο -πολλές φορές πριν καν χτυπήσει το κουδούνι- με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην τα προλαβαίνουν και επομένως να αναγκάζονται, τελικά, να διασχίσουν τον πολύ επικίνδυνο δρόμο.

Ακόμα όμως και όταν οι μαθητές επιβιβάζονται στο λεωφορείο, δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής επιστροφή τους. Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, το όχημα που παραλαμβάνει τους μαθητές, δεν φτάνει μέχρι την Αγία Τριάδα (μεγάλος αριθμός μαθητών από την Αγ. Τριάδα, χρησιμοποιεί την αστική συγκοινωνία), αλλά αφήνει τους μαθητές στους Νέους Επιβάτες, από όπου θα πρέπει να επιβιβαστούν σε άλλο λεωφορείο. Τα ζητήματα ασφαλείας που ενέχει η συγκεκριμένη διαδρομή είναι έκδηλα.

Κραυγή απόγνωσης

Εικόνα 4. Η στάση ΠΛΑΖ στην Αγία Τριάδα (εικ. από την επιστολή του Συλ. Γονέων)

Γίνεται, επίσης, αναφορά στις καθυστερήσεις των πρωινών δρομολογίων του ΟΑΣΘ, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των μαθητών να αργοπορεί την 1η διδακτική ώρα.

Τέλος, τα ζητήματα ασφαλείας δεν περιορίζονται κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι γονείς, δεν συστεγάζεται κυλικείο στο σχολικό συγκρότημα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να περνούν τον δρόμο, για να προμηθευτούν ακόμη και τα πιο απαραίτητα. Στο αίτημα του Συλλόγου, για τοποθέτηση αυτόματων πωλητών, δεν έχει δοθεί έγκριση.

Το “βολικό” μπαλάκι των “άβολων” ευθυνών

Το #ethermaikos επικοινώνησε με στέλεχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Θερμαϊκού, όπου αναζήτησε απαντήσεις σε ορισμένα από τα βασικότερα αιτήματα του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γενικού Λυκείου Θερμαϊκού.

Σχετικά με το πρόβλημα της οριζόντιας σιδερένιας μπάρας, η περιφέρεια απαντά σχετικά: «Η μπάρα αυτή έχει λόγο ύπαρξης, καθώς στην περίπτωση που κάποιο διερχόμενο όχημα πέσει επάνω στην στάση και υπάρχουν παιδιά εκεί θα προκληθεί δυστύχημα», τονίζει η υπάλληλός ενώ σύμφωνα με αυτή, το σωστό αίτημα από τη μεριά των γονιών θα ήταν να μετακινηθεί η στάση και όχι η μπάρα.

Όσον αφορά το πρόβλημα της μεταφοράς, οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού δικαιούνται μεταφορά με λεωφορείο του ΟΑΣΘ, καθώς βάση της νομοθεσίας μεταφοράς μαθητών, αυτή πραγματοποιείται είτε με ειδικό λεωφορείο, είτε με λεωφορείο του ΟΑΣΘ. «Όπου υπάρχει δημόσια συγκοινωνία δεν μπορεί να τοποθετηθεί ειδικό λεωφορείο, με ελάχιστες περιπτώσεις να αποτελούν εξαίρεση» εξηγεί στέλεχος της Περιφέρειας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η μεταφορά των μαθητών στο σημείο αυτό δεν έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιούν όλοι το ίδιο δρομολόγιο, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται».

Κραυγή απόγνωσης

Εικόνα 5. Χιλιομετρική απόσταση των περιοχών που εξυπηρετεί το 1ο ΓΕΛ

Ολοκληρώνοντας, ενημερωθήκαμε πως: «Με παρέμβαση του Τμήματος Απασχόλησης και Υποστήριξης της Εκπαίδευσης, το γραφείο της Περιφέρειας, προώθησε τη σχετική επιστολή στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης».

«Τυχαίο περιστατικό» το ατύχημα των μαθητών

Η απάντηση του ΟΣΕΘ ήρθε μια εβδομάδα μετά. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για δυο (2) δρομολόγια της γραμμής 72, τα οποία παραλαμβάνουν τους μαθητές από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλησίον της εισόδου του σχολείου, ωστόσο τι γίνεται με την πρωινή άφιξη των μαθητών στο σχολείο; Για αυτή δεν γίνεται λόγος στην επιστολή.

Λόγος γίνεται, όμως, για το «τυχαίο» -όπως χαρακτηρίζεται- περιστατικό, όπου μαθητές του σχολείου λόγω των ελλιπών δρομολογίων συνωστίστηκαν σε όχημα του ΟΑΣΘ, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ατύχημα, το οποίο κατέγραψε η Τροχαία Θέρμης.

Η επιστολή- απάντηση του ΟΣΕΘ κλείνει επιρρίπτοντας για ακόμη μια φορά το μπαλάκι των ευθυνών στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

«Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι να ασκεί πιέσεις»

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Σοφία Ζηφκοπούλου, αναφέρει στο #ethermaikos ότι: «Το συγκεκριμένο θέμα είναι πράγματι πολύ σοβαρό και πράγματι απειλείται η ασφάλεια των μαθητών, δυστυχώς όμως αυτοί που επέλεξαν να στεγαστεί το σχολείο στο συγκεκριμένο οικοδομικό συγκρότημα δεν έλαβαν σοβαρά αυτές τις παραμέτρους».

Από την πλευρά της δημοτικής διοίκησης, εξηγεί η κα. Ζηφκοπούλου, ασκούνται πιέσεις προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου σχολείου και να μεταφερθεί σε ένα νέο οικοδόμημα, εντός των ορίων του δήμου. Τι γίνεται όμως μέχρι να κατασκευαστεί το νέο κτίριο;

Η προσωρινή λύση, σύμφωνα με την κα. Ζηφκοπούλου, είναι η μίσθωση ειδικών λεωφορείων για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών. Ωστόσο «η αρμόδια Περιφέρεια δεν έχει εγκρίνει, μέχρι στιγμής, την μίσθωση ιδιωτικών λεωφορείων».

Ακόμα όμως και αν τελικά μπουν ειδικά λεωφορεία για την μεταφορά των μαθητών, πως θα εξασφαλίζεται ότι όλοι οι μαθητές μεταφέρονται με ασφάλεια, αν οι ώρες αποχώρησης δεν είναι ίδιες για όλους; Αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο δεν έχει απαντηθεί ακόμα.

Υπογραμμίζεται, ότι οι γονείς θα προσφύγουν στην Εισαγγελία με μηνυτήρια αναφορά για «έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο», σε περίπτωση που από τις απαντήσεις των αρμόδιων φορέων δεν διαφαίνεται λύση στα αιτήματά τους.

Δείτε όλα τα επίσημα έγγραφα εδώ!

Μπορείς να διαβάσεις:

Δημοτικό Συμβούλιο: Απολογισμός Πεπραγμένων σε «άδειες» καρέκλες

Post a Comment