Back
Κατώτατος μισθός

Κατώτατος μισθός: Αναμένεται να φτάσει ακόμα και στα 780 ευρώ

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμα και κατά 70 ευρώ, αναμένεται να δρομολογήσει εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου το υπουργείο Εργασίας. Από 713 ευρώ σήμερα θα φτάσει ακόμη και στα 780 ευρώ.

Σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, αλλά και έντονης προεκλογικής πόλωσης, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ μνημονίων, ήτοι στα 751 ευρώ, θεωρείται δεδομένη. Στο οικονομικό επιτελείο συζητούν πλέον, ως ισχυρό, το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού ακόμη και κατά 9% με 9,5%. Στόχος είναι να καλυφθούν οι απώλειες των εισοδημάτων περίπου 650.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για απώλειες που προέκυψαν από την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Βέβαια, στο υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζουν ότι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, η ακρίβεια και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος δεν εξαντλούν τις αντοχές μόνο των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται οι όποιες αποφάσεις να συνδυασθούν, όπως ζητούν άλλωστε και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων, με κίνητρα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης και του ενεργειακού κόστους.

Τι δηλώνει ο υπουργός Εργασίας;

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ έκανε λόγο για σημαντική αύξηση, «που θα λαμβάνει υπόψη όμως και τις ανάγκες των επιχειρήσεων». Αυτές, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός, «πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και ανταγωνιστικές». «Η αύξηση θα είναι δίκαιη, θα είναι σημαντική, αλλά δεν θα είναι μια αύξηση η οποία θα προξενήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην αγορά και τελικά και στους ίδιους τους εργαζομένους» τόνισε.

Πότε θα εφαρμοστεί η αύξηση;

Το νέο χρονοδιάγραμμα με την επίσπευση των διαδικασιών αναμένεται να συμπεριληφθεί σε τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Στόχος είναι φέτος η αύξηση να εφαρμοστεί νωρίτερα από τα προβλεπόμενα, από την 1η Απριλίου δηλαδή. Και θα προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της τελικής πρότασης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προς το υπουργείο Εργασίας την 28η Φεβρουαρίου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επιστολή προς τους επιστημονικούς φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΟΒΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, INEMY EΣΕΕ, ΙΝΣΕΤΕ και ΟΜΕΔ). Έτσι, έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εκθέσεις με τις προτάσεις τους.

Θα υπάρξει ένα μικρό περιθώριο προφορικής διαβούλευσης μεταξύ των φορέων. Αυτό συμβαίνει προκειμένου το τελικό υπόμνημα να φθάσει στα χέρια των μελών του ΚΕΠΕ και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Αυτοί με τη σειρά τους θα υποβάλουν στο υπουργείο Εργασίας την τελική τους πρόταση έως το τέλος Φεβρουαρίου. Βέβαια, η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαρτίου. Θα έχει προηγηθεί η έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, φυσικά.

Για τι αύξηση μιλάμε;

Η αύξηση της τάξης του 5,5%, που αντιστοιχεί σε 39 ευρώ, έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί. Έτσι, ο κατώτατος μισθός από 713 ευρώ που είναι σήμερα θα επανέλθει στα επίπεδα προ μνημονίων (751 ευρώ). Ωστόσο, στις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και «τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας όσο και των επιχειρήσεων», όπως λένε χαρακτηριστικά, βρίσκεται το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 7,75% με 8%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 768 με 770 ευρώ (αύξηση κατά 55 με 57 ευρώ).

Βέβαια, το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «εκπλήξεις» όσον αφορά το ύψος του νέου κατώτατου μισθού. Οι ειδικοί εκτιμούν ως πιθανή ακόμη και μια αύξηση κοντά στο ύψος του πληθωρισμού, έως και 9,5%. Έτσι, δεν αποκλείεται ο νέος κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 67 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 780 ευρώ τον μήνα. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα ακυρώσει ένα ισχυρό προεκλογικό όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης. Η τελευταία είναι που δεσμεύεται για αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ.

Ωστόσο, κύκλοι των εργοδοτικών φορέων επισημαίνουν ότι σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου μισθού πέριξ του 9%, η επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα είναι σημαντική. Θα υπάρξουν πιέσεις και από την πλευρά των εργαζομένων που σήμερα αμείβονται με μισθούς κοντά στα 800 ευρώ. Η ΓΣΕΕ ζητά, αρχικά, η ευθύνη της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού να επανέλθει στα χέρια των κοινωνικών εταίρων. Επίσης, ζητά το ύψος του να φθάσει στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, ήτοι περίπου 850 ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Μπορείς να διαβάσεις:

Καιρός: Έρχονται ισχυρές βροχές & καταιγίδες (HXHTIKO)

ΕΡΕΥΝΑ: Πως θα κινηθεί η αγορά ακινήτων στον Δήμο Θερμαϊκού το 2023

 

Descriptive alt text

Post a Comment