Back

Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας: Συνθέτοντας ένα δύσκολο παζλ

Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Ρημαγμένο και εγκαταλελειμμένο σε μια περιοχή «φιλέτο». Τι μέλλει γενέσθαι για το πολυθρύλητο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη (25/01) στις 12 το μεσημέρι. Ωστόσο, για την ολόπλευρη ενημέρωση σας, το #ethermaikos επικοινώνησε με τη Δημοτική Αρχή, την Αντιπολίτευση καθώς και όσοι φορείς εμπλέκονται άμεσα με τη τύχη αυτής της έκτασης.

Το ιστορικό του κάμπινγκ

Ο χώρος δημιουργήθηκε ως οργανωμένη πλαζ το 1960 με την ονομασία «Τουριστική πλαζ Αγίας Τριάδος» και έγινε ένα από τα πλέον αγαπημένα θέρετρα των Θεσσαλονικέων. Τότε έσφυζε από ζωή με εκατοντάδες τροχόσπιτα και σκηνές. Σήμερα είναι ένα εγκαταλελειμμένο κάμπινγκ. Στο παρελθόν είχε κατατεθεί πρόταση για ανοικοδόμηση πολυτελών ξενοδοχείων στον χώρου του κάμπινγκ. Ας σημειωθεί, ότι τον Φεβρουάριο του 2014 η αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού είχε εκπονήσει μελέτη. Στην μελέτη εξέφρασε την αντίθεσή της στο σχέδιο, αφού ένα τμήμα της έκτασης προοριζόταν από τον Δήμο για τη δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων (Λύκειο, Γυμνάσιο και ολοήμερο Δημοτικό για 500 τουλάχιστον παιδιά). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μελέτη, «διαφωνούμε με την ανάδειξη της παραθεριστικής κατοικίας ως κύριας χρήσης της περιοχής, δεδομένου ότι οι προτεινόμενες χρήσεις θα πρέπει να προκριθούν με γνώμονα τη γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ η προτεινόμενη κυρίαρχη χρήση κατοικίας αφενός δεν ευνοεί τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, αφετέρου ούτε την επιχειρηματικότητα και την αύξηση απασχόλησης της περιοχής. Επιπλέον δρα ανταγωνιστικά στην οικονομία της υπόλοιπης περιοχής που εργολαβικά πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση». Σημείωνε δε χαρακτηριστικά πως «ο Δήμος μας θα αποτελέσει μια ευκαιρία έλξης νέων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης».

Ποια είναι η νέα πρόταση

Το #ethermaikos επικοινώνησε με τον  Βασίλη Αθανασιάδη, δασολόγο/περιβαλλοντολόγο, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει «στα προτεινόμενα σχέδια βρίσκεται η δημιουργία ξενοδοχείου και μπανκαλόους. Βέβαια, καθώς βρισκόμαστε στην περιοχή αεροδρομίου το ύψος θα ήταν καλύτερο να μην ξεπερνάει τους 3 ορόφους. Δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε Ντουμπάι προτιμούμε να επενδύσουμε σε έναν πιο πράσινο τουρισμό. Αν βρεθεί άμεσα ο επενδυτής υπολογίζω μέχρι το 2024 να είναι έτοιμο για λειτουργία το ξενοδοχείο. Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) θα χρηματοδοτήσει εφόσον ολοκληρωθεί το 80% της δουλειάς. Ο κ. Αθανασιάδης πρόσθεσε «ένα δεύτερο σχέδιο αποτελεί η κατασκευή του Αρχιγένειου  Λυκείου Νέων Επιβατών με κλειστό γυμναστήριο και Δημοτικό Σχολείο. Όσο αφορά τον πεζόδρομο αυτός θα συνεχιστεί μέχρι την Αγία Τριάδα, δίνοντας ζωή σε μία αποκομμένη μέχρι σήμερα περιοχή. Ο πεζόδρομος θα χρησιμοποιηθεί και ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και μάλιστα σχεδιάζεται να κλείνει για τα αυτοκίνητα, 2 μήνες το καλοκαίρι λόγω της πολυκοσμίας. Τέλος ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε ότι «το Συμβούλιο θα έπρεπε κανονικά να γίνει μία πιο βολική μέρα και ώρα από τις 12 το μεσημέρι, ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν οι πολίτες του Δήμου.»

Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει 12 το μεσημέρι;

Ο  Δημήτρης Πασχαλιάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σχολιάζει στο #ethermaikos «το Συμβούλιο είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και η επιλογής της ώρας έγινε, ώστε η υπηρεσία να βρίσκεται σε εργάσιμη ώρα και να μπορεί να απαντήσει επίσημα σε όλα τα ερωτήματα. Όσο αφορά το περιβάλλον, φυσικά και το σεβόμαστε, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε πρόθεση να το καταστρέψουμε, απλώς επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε και τον χώρο. Αξιοποίηση που θα ωφελήσει τους κατοίκους του δήμου σε πολλούς τομείς όπως νέες θέσεις εργασίας».

Γιάννης Μαυρομάτης: Δεν κερδίζει τίποτα ο Δήμος

Ο Γιάννης Μαυρομάτης, επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης Θερμαϊκός Νέα Πορεία, εξέφρασε την άποψη του σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης του κάμπινγκ με σχετική δημοσίευση. «Γνωρίζοντας ότι οι μέρες του στην καρέκλα του Δημάρχου, τελειώνουν, ο κύριος Δήμαρχος Θερμαϊκού, με περισσή σπουδή βιάζεται να βάλει την υπογραφή του στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας.Και για να το πετύχει μετέρχεται όλες τις …κουτοπονηριές που μπορεί να σκεφτεί, ώστε να κάνει τη «δουλειά» του γρήγορα και ανώδυνα. Η τελευταία, είναι η απόφαση του να συγκαλέσει, όπως είναι υποχρεωμένος, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι. Ο σκοπός είναι να εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Στις 12 το μεσημέρι μιας καθημερινής μέρας! Όταν όλοι βρίσκονται στις δουλειές τους. Σήμερα ο κύριος Δήμαρχος, λέει ναι στο γκρέμισμα του κάμπινγκ, ναι στην πώληση του ακινήτου των 167 στρεμμάτων σε ιδιώτες για την ανέγερση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και ο Δήμος δεν κερδίζει τίποτα».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το δελτίο τύπου

Θεόδωρος Τζέκος: Το παρόν σχέδιο είναι χειρότερο από το προηγούμενο

Ο Θεόδωρος Τζέκος, επικεφαλής του Συμμετέχω Θερμαϊκός, δηλώνει πως «αρχικά το Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και έτσι δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί ο κόσμος ούτε και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβούλιου οι συνεδριάσεις θα γίνονται από τις 4 και μετά για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Το παρόν σχέδιο είναι πολύ χειρότερο από το σχέδιο του 2013. Ολόκληρη η έκταση προορίζεται για δόμηση και έτσι χάνουμε μεγάλο κομμάτι της γης το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σύγχρονο κάμπινγκ με αθλητικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Αντ’ αυτού  θα δομηθεί από ξενοδοχεία και πολυκατοικίες σαν ένα κλειστό χωριό που θα επιβαρύνει την περιοχή. Θα έρθουν 2.000 άτομα και οι υπάρχουσες υποδομές δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν την αύξηση πληθυσμού. Επίσης, ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας δεν θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες , δεν είναι αρκετός».

Γιώργος Χατζηβαλάσης: αποσπασματική, πρόχειρη και ελλιπής η πρόταση

Ο Γιώργος Χατζηβαλλάσης, επικεφαλής της Δράσης Πολιτών, διατυπώνει την άποψη του για το θέμα επισημαίνοντας  «αρχικά είμαι υπέρ της αξιοποίησης του κάμπινγκ όχι όμως υπό αυτούς τους όρους. Αυτές οι προτάσεις είναι χειρότερες από εκείνες που είχαν κατατεθεί το 2013. Οι προτάσεις του 2013 άφηναν περισσότερους χώρους μη οικοδομημένους. Όσο αφορά την οικοδόμηση Λύκειού δεν υπάρχει σχέδιο σχετικά με το πώς θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Ουσιαστικά πρόκειται για την τσιμεντοποίηση της περιοχής. Επίσης προκύπτουν και άλλα προβλήματα: Ποιος θα δίνει νερό; Τι θα γίνει με την αποχέτευση;. Ο κόσμος δεν θα έχει πρόσβαση στους  χώρους. Η Παράταξη μας επιθυμεί διακαώς την τουριστική αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου, αλλά με όρους που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων, όχι μόνο του δήμου μας, αλλά του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και να αποβαίνουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η προτεινόμενη μελέτη, όπως αποδείξαμε παραπάνω, είναι αποσπασματική, πρόχειρη και ελλιπής. Αποβλέπει στο ξεπούλημα και μόνο του ακινήτου και όχι –όπως ψευδεπίγραφα ονομάζεται- στην αξιοποίησή του».

Κωνσταντίνα Μώραλη: Δεν αγοράζονται και δεν πουλιούνται όλα

Η  Κωνσταντίνα Μώραλη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, σημειώνει ότι «ο λόγος που έβαλαν το δημοτικό συμβούλιο στις 12 το μεσημέρι είναι γιατί φοβούνται την αντίδραση των πολιτών. Αυτή η ώρα αποκλείει την συμμετοχική διαδικασία. Δεν είμαστε σύμφωνοι με την ιδιωτικοποίηση του χώρου, γιατί έτσι κερδίζουν μία χούφτα άνθρωποι χωρίς να φροντίζουμε για το σύνολο των δημοτών. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως χώρος αναψυχής με κρατική χρηματοδότηση και έτσι να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Η αξιοποίηση πρέπει να γίνει υπέρ των αναγκών του πολίτη, δεν αγοράζονται και δεν πουλιούνται όλα»

Τοπικό Αγίας Τριάδας: Πρέπει να αλλάξουν συνολικά οι υποδομές

Επίσης, για το θέμα του κάμπινγκ τοποθετήθηκε και ο Ηρακλής Μακρής, πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Τριάδας, ο οποίος τονίζει «μια πρώτη ένσταση με το σχέδιο είναι το εύρος του δρόμου. Θα αυξηθεί η κυκλοφορία και ο δρόμος θα μείνει ίδιος, οπότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα κίνησης. Το εύρος του δρόμου πρέπει να γίνει σαφώς μεγαλύτερο ειδικά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Φυσικά δεν πρέπει να ο χώρος να μείνει ανεκμετάλλευτος γιατί θα αποτελέσει πηγή μόλυνσης αλλά και θα υποβαθμίσει την περιοχή. Το παλιό δίκτυο νερού δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τα νέα δεδομένα, πρέπει να αλλάξουν οι υποδομές. Το καλοκαίρι μόνο με 2-3 ξενοδοχεία και δεινοπαθήσαμε από τις διακοπές νερού»

Μπορείς να διαβάσεις
Ένας δρόμος, μία πονεμένη ιστορία! (ΒΙΝΤΕΟ)

Post a Comment