Back
Κέντρο Υγείας

Κ.Υ. Ν. Μηχανιώνας: Η «άνοδος του Γολγοθά» των υγειονομικών και η επικίνδυνη σιωπή της 4ης ΥΠΕ

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αποκαρδιωτική η εικόνα στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας που λειτουργεί με το 1/3 των στοιχειωδώς απαιτούμενων γιατρών και το «κεκλεισμένων των θυρών» της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Άρθρο της Σοφίας Πρώιου, δημοσιογράφος – ethermaikos.gr

Με αδιάκοπο ρυθμό συνεχίζεται η αποδυνάμωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, με το Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας να «καταφέρνει» ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ ελλείψεων. Η κατάσταση εγκατάλειψης και αποσιώπησης των κενών του Κέντρου Υγείας πλέον έφτασε στο απροχώρητο με αποτέλεσμα την δημοσιοποίηση επιστολής διαμαρτυρίας την οποία υπέγραψαν 32 υγειονομικοί.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας, για την ομαλή λειτουργία της μοναδικής υγειονομικής μονάδας του Δήμου Θερμαϊκού. Και κανείς δεν αρνείται ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται καθημερινά είναι σχεδόν αναρίθμητες.

Τα προβλήματα ήταν εμφανή ακόμα και πριν την δημοσιοποίηση της επιστολής. Ταλαιπωρημένοι ασθενείς να περιμένουν στον αύλειο χώρο του Κέντρου Υγείας στο τσουχτερό κρύο ή την αφόρητη ζέστη, απροστάτευτοι γιατροί και νοσηλευτές ενώπιον παντός κινδύνου, ειδικότητες «φαντάσματα», ειδικευόμενοι επιβαρυμένοι με καθήκοντα πέραν των δυνατοτήτων τους, ελλιπής εξοπλισμός και εν τέλει, εξαντλημένο προσωπικό από τα πάνε- έλα σε όλα τα ιατρεία του Δήμου, τις βάρδιες που δεν «βγαίνουν» και τα (εύλογα θα έλεγε κανείς) παράπονα των δημοτών, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Κέντρο Υγείας της Θέρμης, μήπως και… εισακουστούν!

Η μοναδική επέμβαση που έχει ανακοινωθεί είναι το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του ΤΑΪΠΕΔ για «εκσυγχρονισμό» των Υποδομών Υγείας και συγκεκριμένα τα έργα που περιλαμβάνουν «την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου τους».

Ἔνοχος ἔνοχον οὐ ποιεῖ

Νομικά, μπορεί να κριθείς αθώος λόγω αμφιβολιών, όμως, ο ένοχος δεν μπορεί να ενοχοποιήσει άλλον ως ένοχο. Και αυτή ήταν η απαρχή μίας τακτικής αποσιώπησης και αποποίησης ευθυνών.

Στις 07 Φεβρουαρίου 2023, η αρχισυνταξία του ethermaikos θέτει στην ημερήσια ατζέντα το ζήτημα της ανάδειξης του έργου του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας, ενώ μία μέρα αργότερα γίνεται το πρώτο τηλεφώνημα.

Η οδηγία που δεχθήκαμε ήταν ότι θα έπρεπε να πάρουμε σχετική άδεια από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία ανήκει το εν λόγω Κέντρο Υγείας, όπως και κάναμε. Η απάντηση ήταν αρνητική με το πρόσχημα ότι «θα γίνουν κάποιες εργασίες αναβάθμισης και όταν ολοκληρωθούν τότε θα μπορέσουμε να μπούμε».

Μάλιστα, πήραμε την διαβεβαίωση ότι όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή θα επικοινωνήσουν εκείνοι μαζί μας. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξαν και άλλες – άκαρπες – προσπάθειες, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, μετά από σχεδόν έξι μήνες.

Παραδόξως και προς μεγάλη μας έκπληξη, στις 18 Σεπτεμβρίου, λαμβάνουμε τηλεφώνημα από την Υποδιοικήτρια, η οποία μας δίνει «το πράσινο φως» για το ρεπορτάζ, μας δίνει οδηγίες σχετικά με το σε ποιους χώρους μπορούμε να κινηθούμε και συγκεκριμένα, αναφέρει πως δεν μπορούμε να έχουμε πλάνα από το εσωτερικό του Κέντρου Υγείας παρά μόνο από το γραφείο της Διευθύντριας, στο οποίο θα γινόταν και η συνέντευξη.

Επίσης, ρωτά ακόμα μία φορά τον σκοπό του ρεπορτάζ όπου και η απάντηση ήταν η ίδια με όλες τις υπόλοιπες: «Η ανάδειξη του έργου του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας». Το μόνο που έμενε ήταν να κανονιστεί η ημέρα και η ώρα συνάντησης, απολύτως προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα της Διευθύντριας.

Στις 26 Σεπτεμβρίου και αφού έχει ήδη δημοσιευθεί η ενυπόγραφη επιστολή διαμαρτυρίας, και ώρα 10:58 η διευθύντρια επικοινωνεί και ορίζεται ως μέρα συνάντησης η Δευτέρα 2 Οκτωβρίου και ώρα 11:00.

Στο ενδιάμεσο, η δημοσιογραφική ομάδα του ethermaikos προσπαθεί να εντοπίσει τους υπογράφοντες της επιστολής για συμπληρωματικές ερωτήσεις σχετικά με την κίνησή τους. Στις 14:56 της ίδιας μέρας έρχεται η ακυρωτική απόφαση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας σχετικά με την συνέντευξη με την πρόφαση ότι «δεν μπαίνουν εύκολα κανάλια μέσα στον χώρο των κέντρων υγείας και θα γινόταν μία εξαίρεση».

Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση αυτή ήρθε επειδή πιθανότατα μάθατε ότι ενδιαφερόμαστε να μιλήσουμε με όσους υπέγραψαν την επιστολή διαμαρτυρίας. Είτε με συνέντευξη είτε χωρίς εμείς θα ψάξουμε και θα αναδείξουμε το θέμα».

Και τότε ήρθε η παραδοχή: «Έμαθα ότι μιλήσατε με τον γιατρό Κ.Α. και για να μην περιπλεχθούν τα πράγματα και βρω το μπελά μου, καλύτερα να μην γίνει. Σαν δημοσιογράφος πράξτε ότι κρίνετε εσείς καλύτερο και γράψτε ότι πιστεύετε».

Αντί επιλόγου

Προς χάριν της αληθείας, ουδέποτε υπήρξε πρόθεση να κυνηγήσουμε την «είδηση» ούτε να δαιμονοποιήσουμε φορείς, που ενδεχομένως τους βαραίνουν ανάλογες ευθύνες, μικρότερες ή μεγαλύτερες.

Ως δημοσιογράφοι, τιμούμε το λειτούργημα που επιλέξαμε να ασκήσουμε, ασχέτως με το τι πιστεύει ο καθένας. Δουλεύουμε καθημερινά για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών μας και προ πάντων δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε βήμα σε όσους θέλουν να ακουστούν.

Geçmiş olsun! – Σ.Π.
Μπορείς να διαβάσεις:

Η Μητέρα Όλων των Μαχών

Post a Comment