Back

Ιχθυόσκαλα: Το κέντρο εμπορίου της Ν. Μηχανιώνας

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το #ethermaikos βρέθηκε στην Ιχθυόσκαλα της Ν. Μηχανιώνας όπου συνομίλησε με τον Διευθυντή της, Δημήτρη Αργυριάδη, για το έργο, την καθημερινότητα και τις άγνωστες πτυχές της επιχείρησης.

Η Ιχθυόσκαλα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος «ξυπνά» όταν οι υπόλοιποι κοιμούνται και «θρέφεται» από την αλμύρα. Πριν από 28 χρόνια η Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στην περιοχή των Σφαγείων, μεταφέρεται δίπλα στην μαρίνα της Ν. Μηχανιώνας.

Η απόφαση αυτή δεν έρχεται τυχαία καθώς οι κάτοικοι της Ν. Μηχανιώνας δεν βιοπορίζονται απλώς από την θάλασσα. Η Ν. Μηχανιώνα διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στα Βαλκάνια, ακόμα κι αν τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σημαντική μείωση. Έκτοτε η Ιχθυόσκαλα αποτελεί τον οικονομικό «πνεύμονα» και η Ν. Μηχανιώνα τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης.

Το «πρόσωπο» της Ιχθυόσκαλας

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ιχθυόσκαλας Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Αργυριάδη, «αυτό που κάνει στην πραγματικότητα η Ιχθυόσκαλα είναι ότι προσφέρει τους χώρους για να γίνει όλη η εμπορική δραστηριότητα, δηλαδή να φέρει σε επαφή το αλίευμα από τον ψαρά στον ιχθυοπώλη, ο οποίος θα το πάρει για να το διαθέσει στις λαϊκές αγορές είτε στα ιχθυοπωλεία του».

Για τις οικονομικές συναλλαγές θα πει: «Εδώ η αγορά ανήκει στο μοντέλο προσφοράς και ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα εμπόρευμα υπάρχει σε αρκετή ποσότητα καθορίζεται κάποια τιμή από εκεί και πέρα αν φύγει έχει καλώς αν όχι ή αν είναι σε μικρή ποσότητα τότε γίνεται κυριολεκτικά δημοπρασία. Μαζεύονται οι αγοραστές γύρω από το αλίευμα και όποιος δώσει μεγαλύτερη τιμή το παίρνει».

Ένα θέμα που δημιουργεί ερωτήματα γύρω από την λειτουργία της Ιχθυόσκαλας είναι οι συχνές ειδήσεις που αφορούν κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων ψαριών από τις Λιμενικές Αρχές. Σε ερώτηση προς τον κ. Αργυριάδη απαντά: «Αν τα ακούει κάποιος που δεν ξέρει, ναι θα ανησυχούσε. Εμείς δεν έχουμε λόγο να ανησυχήσουμε γιατί ξέρουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κάποια βράδια μέσα στην εβδομάδα υπάρχει κτηνίατρος, οπότε παρακολουθεί τη διαδικασία και επίσης υπάρχει η Λιμενική Αρχή η οποία κάνει τακτικά ελέγχους, αλλά αυτή κάνει ελέγχους που αφορούν το μέγεθος του ψαριού.

Αυτά που ακούτε για κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων δεν αφορούν την καταλληλότητα των ψαριών. Τα ψάρια που τα κατάσχουν είναι φρεσκότατα. Η παρανομία γίνεται ως προς το μέγεθος του ψαριού. Δεν έπρεπε να ψαρευτεί στο μέγεθος που ψαρεύτηκε. Επίσης, από αυτά δεν πετάμε τίποτα. Το Λιμεναρχείο συνεργάζεται με ευαγή ιδρύματα και έτσι, την επόμενη μέρα τα κατασχεμένα ψάρια πηγαίνουν εκεί».

«Ό, τι σκουπίδι υπάρχει το ανακυκλώνουμε»

Ο κ. Αργυριάδης θέλησε να σταθεί στο «οικολογικό προφίλ» της Ιχθυόσκαλας, καθώς όπως αναφέρει, είναι ένας οργανισμός που προάγει την φιλοσοφία της ανακύκλωσης.
Συγκεκριμένα, θα αναφέρει την «ΑΝΑΛΙΑ», εταιρία ανακύκλωσης όπου οι αλιείς δίνουν οτιδήποτε δεν χρειάζονται από το καΐκι τους, για παράδειγμα πλαστικά που ανασύρονται από το βυθό της θάλασσας κατά τη διάρκεια του ψαρέματος. Επιπλέον, θα αναφέρει την Μακεδονική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΜΑΒΙΖ). Η ΜΑΒΙΖ παίρνει από την Ιχθυόσκαλα ψάρια, τα οποία ενδεχομένων δεν είναι κατάλληλα για πώληση.

«Εδώ ο κόσμος δεν αφήνει τη σκόνη του, αφήνει τα λεφτά του»

Για την προσφορά της Ιχθυόσκαλας στην τοπική κοινότητα, ο κ. Δημητρακόπουλος θα σχολιάσει: «Ξέρεις την εβραϊκή παροιμία που λέει «ο πελάτης και τη σκόνη του να αφήσει είναι κέρδος»; Πόσο μάλλον που εδώ ο κόσμος δεν αφήνει τη σκόνη του, αφήνει τα λεφτά του. Δηλαδή, σε καθημερινή βάση η Μηχανιώνα δέχεται την επίσκεψη τουλάχιστον 600 ατόμων, που δεν είναι απλά περαστικοί, είναι επαγγελματίες.

Κάπου θα βάλουν τα καύσιμά τους, κάπου θα αγοράσουν τον καφέ τους. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα καφέ που κυκλοφορούν εδώ, δεν μπορεί να τα συντηρήσει όλα μόνη της η Μηχανιώνα. Εδώ το ντελίβερι «πάει κι έρχεται». Τα συνεργεία αυτοκινήτων. Οι έμποροι όταν ήρθαν εδώ είχαν προσωπικό από τη Θεσσαλονίκη. Σταδιακά όποιος φεύγει τον αντικαθιστούν με Μηχανιώτες. Οποιοδήποτε μέρος θα ήθελε μία Ιχθυόσκαλα μέσα στο Δήμο του».

Μπορείς να διαβάσεις:

Τέθηκαν στην διάθεση των πολιτών τα ηλεκτρικά ποδήλατα

Post a Comment