Back
Έκλειψη

Η ολική έκλειψη ηλίου που μάγεψε τις ΗΠΑ

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Συνολικά, 44 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι σήκωσαν το κεφάλι τους στον ουρανό την Δευτέρα για να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από το Μεξικό, τις ΗΠΑ μέχρι και τον Καναδά.

Όπως ήταν φυσικό το φαινόμενο που γεμίζει δέος προκάλεσε μια φρενίτιδα ενθουσιασμού στις ΗΠΑ. Από τους ανθρώπους που σχεδόν κατασκήνωσαν σε κάθε διαθέσιμο ανοιχτό χώρο με τα ειδικά γυαλιά ανά χείρας ως αυτούς που έκλεισαν διαμερίσματα για μία ημέρα για να βρουν το σωστό σημείο και αυτούς που παντρεύτηκαν ομαδικά, οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τους εαυτούς τους σε ενθουσιασμό.

Η ολική έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή στις ΗΠΑ για πολύ μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με εκείνη του 2017. Η μέγιστη διάρκεια έφθασε κατά τόπους τα 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, ενώ πριν από επτά χρόνια ήταν 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα.

Το φαινόμενο παρακολούθησαν πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ άλλα 4-5 εκατ. υπολογίζονται ότι ταξίδεψαν εκεί.

Έκλειψη

Η εικόνα του ήλιου στο Μεξικό.

Πρώτη «στάση» Μεξικό

Το μεξικανικό θέρετρο Μασατλάν στις ακτές του Ειρηνικού ήταν η πρώτη δημοφιλής τοποθεσία παρατήρησης του φαινομένου. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, φορώντας ειδικά γυαλιά, ενώ άλλοι ήταν σε ξαπλώστρες.

Το φαινόμενο όπως το μετέδωσε η NASA:

Το φαινόμενο στις ΗΠΑ

Η πρώτη μεγάλη πόλη στο έδαφος των ΗΠΑ στην οποία έγινε ορατή η έκλειψη ήταν το Σαν Αντόνιο στο Τέξας στις 21:33 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος). Ακολουθούσαν το Ντάλας (21:40), το Κλίβελαντ (22:13) και το Μπάφαλο (22:18).

Έκλειψη

Το μονοπάτι της έκλειψης πάνω από τις ΗΠΑ (χάρτης της Daily Mail).

Το μονοπάτι της ολικότητας έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα σκιάς, οι παρατηρητές βλέπουν τη Σελήνη να καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο ποσοστό.

Στο Ντάλας το φαινόμενο έγινε δεκτό με επευφημίες, προκαλώντας ένα «περίεργο αίσθημα», όπως δήλωναν οι αυτόπτες μάρτυρες. «Μπορείς να δεις ακόμη και τα άστρα» είπαν ακόμη, ένα φαινόμενο αναμενόμενο κατά τα λεπτά της ολικότητας. Ήταν μάλιστα τυχεροί και είδαν και το φαινόμενο του «διαμαντένιου δαχτυλιδιού», μια λάμψη όταν ο Ήλιος αρχίζει να φαίνεται ξανά που οφείλεται στο πώς οι ακτίνες ξεπροβάλουν μέσα από τα βουνά της Σελήνης.

Στο Κλίβελαντ ένας αγώνας μπέιζομπολ έγινε για λίγο νυχτερινός.

Πότε θα δούμε έκλειψη στην Ελλάδα

Η επόμενη μεγάλη έκλειψη που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ θα είναι στις 22 Αυγούστου 2044, μόνο από τη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα και τον βόρειο Καναδά.
Ωστόσο, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 12 Αυγούστου 2045, το μονοπάτι μιας ολικής έκλειψης θα διασχίσει τις ΗΠΑ από τη Καλιφόρνια στη Φλόριντα.

Εδώ στην Ευρώπη θα δούμε ολική έκλειψη στις 12 Αυγούστου 2026. Θα είναι ορατή στη Ρωσία, την Ισλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία (στη Βρετανία θα φτάσει το 90%, για παράδειγμα) καθώς το μονοπάτι θα περνά πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στην Ελλάδα θα είμαστε αρκετά κοντά σε μια ολική έκλειψη το 2027 (ολική στη Βόρεια Αφρική), ενώ θα δούμε μια δακτυλιοειδή (όχι ολική) έκλειψη την 1η Ιουνίου 2030. Θα περιμένουμε άλλα 30 χρόνια για ολική που θα είναι πάντως πλήρως ορατή στην Κύπρο και μετά άλλα τόσα σχεδόν για τη ολική έκλειψη του Απριλίου του 2088 με μονοπάτι που θα περάσει πάνω από την Ελλάδα.

Μπορείς να διαβάσεις:

Ο Επανομίτης TikToker που μπήκε στις τάσεις του Youtube με το «Σκορπιός είναι για ‘σένα»

Post a Comment