Back
Έρευνα: Ο Δήμος Θερμαϊκού

ΈΡΕΥΝΑ: Ο Δήμος Θερμαϊκού αντέχει έναν σεισμό αντίστοιχο της Τουρκίας;

Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Με τους νεκρούς να αγγίζουν τους αντίστοιχους αριθμούς των κατοίκων του δήμου μας & πάνω από 6500 κτήρια ισοπεδωμένα το ερώτημα που έρχεται στα χείλη όλων είναι απλό. Η περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού είναι ικανή να αντέξει 7,8 ρίχτερ.

Η ασύλληπτη σφοδρότητα των απανωτών χτυπημάτων του Εγκέλαδου ξημερώματα Δευτέρας στην περιοχή της νότιας Τουρκίας και βόρειας Συρίας σοκάρουν καθολικά. Οι εικόνες ακόμα και νεόδμητων πολυκατοικιών να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ποιότητα των κατασκευών σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα. Τα ερωτήματα αυτά μας ώθησαν στην παρακάτω έρευνα: Ο Δήμος Θερμαϊκού αντέχει έναν σεισμό της τάξεων των 7+ ρίχτερ; Ας βάλουμε όμως σε σειρά τις σκέψεις μας:

Είναι όλα τα κτίρια του Δήμου Θερμαϊκού κατασκευασμένα σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Οικοδομικούς Κώδικες (Eurocodes);
Θα άντεχαν οι κτιριακές δομές του Δήμου έναν παρόμοιο σεισμό με αυτόν της Τουρκίας;
Και τέλος, θα έπρεπε το ρήγμα του Ανθεμούντα να αποτελεί λόγο ανησυχία για τους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού;

«Για την καταστροφή φταίνε πρώτα πρόχειρες κατασκευαστικές πρακτικές»

Ο μεγάλος σεισμός του 1999, στάθηκε η αφορμή για την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία. Όταν έγινε αυτή, το 2002, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είχε επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις και τους στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό, τα κεφάλαια διοχετεύθηκαν για την κατασκευή ασφαλέστερων σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς οικοδομικούς κώδικες (Eurocodes).

Με τον όρο Eurocodes χαρακτηρίζεται μια σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων που παρέχουν ένα κοινό, για όλη την Ε.Ε., σύνολο μεθόδων για τον υπολογισμό της μηχανικής αντοχής των κατασκευαστικών έργων και των στοιχείων τους (ΕN 1990 – EN 1999).

Από το Μάρτιο του 2010 οι Eurocodes είναι υποχρεωτικοί για τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών δημοσίων έργων. Οι τελευταίοι κανονισμοί των Eurocodes (8 και ΕΚΩΣ 2000) θέτουν νέες απαιτήσεις για κατασκευές αυξημένης πλαστιμότητας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι σε έκθεση του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου -σε πείσμα των διαφημιστικών που καυχιόνταν για την ανθεκτικότητα των κτιρίων- είχε επισημανθεί ότι στη νότια Τουρκία ο πληθυσμός κατοικεί σε δομές που είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε σεισμό.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα κτίρια από μη οπλισμένα τούβλα στην τοιχοδομή και πλαίσια από σκυρόδεμα χαμηλού ύψους, υλικά που είναι πολύ άκαμπτα, για να ταλαντευτούν με το τράνταγμα, οπότε είναι πιο πιθανό να λυγίσουν και αυτό να οδηγήσει σε καταστροφικές καταρρεύσεις.

Άλλωστε, όπως λέει η πρώην ανταποκρίτρια της Washington Post στην Τουρκία, Asli Aydintasbas: «Για την καταστροφή δεν φταίει μόνο η φύση. Φταίει και ο ανθρώπινος παράγοντας». Και πιο συγκεκριμένα, οι πρόχειρες κατασκευαστικές πρακτικές.

Είναι τα κτίρια του Δ. Θερμαϊκού καλά «οπλισμένα»;

Έρευνα Αντέχουν τα κτίρια

Το κυριότερο ζήτημα για ένα κτίριο είναι να πληροί τον αντισεισμικό κανόνα, όπως εξηγεί στο #ethermaikos ο αρχιτέκτονας μηχανικός, Γιώργος Φωτιάδης: «Για να φτάσει στο στάδιο της υλοποίησης ενός κτιρίου προηγούνται ορισμένες αλυσιδωτές ενέργειες, που εάν ακολουθηθούν ευλαβικά θα έχουμε ένα ασφαλές τελικό οικοδόμημα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Φωτιάδης, σημαντικό κομμάτι κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης ενός κτιρίου αποτελούν και οι έλεγχοι στατικότητας: «Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται αποκλειστικά κατά την περίοδο της ανέγερσης και έχουν διάρκεια, καθώς γίνονται σε διάφορες στιγμές ούτως ώστε να παρακολουθείτε η πορεία του οικοδομήματος εάν πληροί τις προϋποθέσεις, και έπειτα συνεχίζει το έργο».

Το #ethermaikos επικοινώνησε με τον κ. Σπύρο Μαυρικάκη, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν τα κτίρια του Δ. Θερμαϊκού ανταποκρίνονται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο ίδιος με την ιδιότητα του Προϊσταμένου της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Θερμαϊκού, απαντά:

«Όσα κτήρια είναι κατασκευασμένα πριν από το 1985, θα υποστούν μεγαλύτερες καταστροφές, σε αντίθεση με τα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί από το 2000 και έπειτα, τα οποία θα πληγούν λίγο ή πολύ, αλλά δεν θα ισοπεδωθούν. Αυτό συμβαίνει λόγω τροποποίησης του πρώτου αντισεισμικού κανονισμού (1959) και του κανονισμού οπλισμένου σκυροδέματος, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999. Οι επιβλέποντες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θερμαϊκού είναι ιδιαίτερα αυστηροί στην εφαρμογή των μελετών κατά την εκτίμηση ενός κτηρίου».

«Σε έναν παρόμοιο σεισμό, θα υπάρχει ένα καλό ποσοστό κτηρίων που θα αντέξει στον Δήμο Θερμαϊκού» εκτιμά ο ίδιος.

Το στοίχημα των αυθαιρέτων

Πρώτα στη λίστα με τα πιο ευάλωτα κτίρια σε περίπτωση σεισμού βρίσκονται τα αυθαίρετα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί αν αναλογιστούμε τον σύντομο χρόνο στον οποίο θα πρέπει ένα αυθαίρετο κτίσμα να κατασκευαστεί. Επομένως, για οικονομία χρόνου δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατά γράμμα τήρηση των οικοδομικών προδιαγραφών.

Μιλώντας στο #ethermaikos, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δ. Θερμαϊκού, κ. Γεωργίου, απαντά σχετικά με πιθανούς κινδύνους που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των κατασκευών στον δήμο μας. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να αναφερθεί και στα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, ο μόνος τρόπος να επέλθουν τα αυθαίρετα κτήρια στη γνώση της πολεοδομίας είναι να υπάρξει καταγγελία είτε από κάποια άλλη υπηρεσία είτε από κάποιον πολίτη. Ο ίδιος εξηγεί την διαδικασία όπως αυτή ακολουθείται από τη στιγμή που ξεκινάει η διαδικασία νομιμοποίησης. «Υπό προϋποθέσεις ο μηχανικός που αναλαμβάνει την τακτοποίηση ελέγχει εάν απαιτείται ή όχι μελέτη στατικής επάρκειας για το υπό νομιμοποίηση κτίσμα. Στη συνέχεια συντάσσει τη σχετική έκθεση, ώστε να επέλθει η κατάσταση του κτίσματος σε γνώση των δημοσίων υπηρεσιών.

Ο κ. Γεωργίου σχολιάζει το κατά πόσο τα δημόσια κτίρια προκαλούν ανησυχία, λόγω της παλαιότητας παραδείγματος χάριν. «Από τη διαδικασία ελέγχου που είχε ξεκινήσει το 2001 για τη στατικότητα των δημοσίων κτιρίων, έχει ολοκληρωθεί περίπου το 1/3. Προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι για την στατική επάρκεια των δημόσιων -τουλάχιστον- κτιρίων, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά.»

Το ενεργό ρήγμα του Δήμου μας

Το μεγαλύτερο ενεργό ρήγμα που υπάρχει κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται νότια και νοτιοανατολικά της πόλης. Το ρήγμα που είναι γνωστό ως «ρήγμα του Ανθεμούντα» εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή βόρεια του Αγγελοχωρίου μέχρι και μετά τα Βασιλικά.

Έρευνα Αντέχουν τα κτίρια

Αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία για την περιοδικότητα εκτόνωσης του ρήγματος του Ανθεμούντα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό και γι’ αυτό και θεωρείται επικίνδυνο.

Το #ethermaikos συνομίλησε με τον Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, τοπογράφο μηχανικό, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί στην παρατήρηση του συγκεκριμένου ρήγματος. «Μιλάμε για ένα ενεργό ρήγμα, όπως άλλωστε και τα περισσότερα ρήγματα στην Ελλάδα». Στο ρήγμα του Ανθεμούντα εντοπίζεται μια μετακίνηση σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του κ. Χριστοδούλου. Όπως εξηγεί, «τα ρήγματα αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς, με την κίνηση που παρατηρείται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις να είναι κυκλική». Ο ίδιος όμως εμφανίζεται καθησυχαστικός λέγοντας πως «δεν πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί».

Το συγκεκριμένο ρήγμα πριν από λίγα χρόνια προκάλεσε καθιζήσεις σε οικοδομές στις περιοχές της Περαίας και της Αγίας Τριάδας. Το γεγονός αυτό, ο κ. Χριστοδούλου το αποδίδει μάλλον στην υπεράντληση των υδάτων στην περιοχή και όχι στο ρήγμα αυτό καθ’ αυτό.

Έρευνα Αντέχουν τα κτίρια

Ολοκληρώνοντας ο κ. Χριστοδούλου επισημαίνει πως θα ήταν αφελές να εξαχθούν συμπεράσματα μόνο από την παρατήρηση του ρήγματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη του ρήγματος αποσκοπεί κυρίως στην παρατήρηση για την αποφυγή κάποιας υλικής φθοράς παρόμοια με αυτής του 2006. Τονίζει: «όταν έχουμε άγνοια τότε είναι επικίνδυνα».

Μπορείς να διαβάσεις:

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αναζητείται στο Δήμο Θερμαϊκού

Comment(1)

  • GianniM

    15 Απριλίου 2023

    …”μη οπλισμένα τούβλα στην τοιχοδομή και πλαίσια από σκυρόδεμα χαμηλού ύψους”…Τι άλλο θα ακούσουμε….Τα τούβλα δε θα τα σχολιάσω, για το δεύτερο μάλλον εννοείται “κοντά υποστυλώματα”.

Post a Comment