Back
Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αναζητείται στο Δήμο Θερμαϊκού

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Χωρίς σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών ο Δήμος Θερμαϊκού με ανύπαρκτες ως μηδαμινές πληροφορίες το site του Δήμου Θερμαϊκού.

Οι δραματικές εξελίξεις μετά τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία σοκάρουν την κοινή γνώμη και κάθε σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι ανεπαρκές. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται τόσο κοντά με την Τουρκία προκαλεί περαιτέρω ανησυχία και στους Έλληνες σεισμολόγους. Δεν είναι μακρινό το παράδειγμα του σεισμού στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2022 που επηρέασε και την Ρόδο.

Το ρήγμα του Ανθεμούντα είναι εδώ.

Με γνώμονα ότι κάτω από την Περαία βρίσκεται το ρήγμα του Ανθεμούντα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονες επικίνδυνο, και πριν χρόνια είχε προκαλέσει την καθίζηση κτιρίων σε Περαία και Αγία Τριάδα, το #ethermaikos έκανε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει πόσο προετοιμασμένη είναι είμαστε σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Τα ερωτήματα που προσπαθήσαμε να απαντήσουμε απλά. Πόσο προετοιμασμένη είναι η διοίκηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών; Ποια είναι τα σχέδια έκτακτων αναγκών; Υπάρχουν χώροι συγκέντρωσης του πληθυσμού σε όλες τις Δημ. Ενότητες και αν ναι ποιοι είναι αυτοί; Τι μέρος ενημέρωσης αναλαμβάνει η πολιτική προστασία του Δ. Θερμαϊκού και τελικά πόσο ενημερωμένοι είναι οι κάτοικοι του δήμου μας.

EROR 404, Page not found

Η αναζήτησή μας ξεκίνησε από την ιστοσελίδα του Δήμου Θερμαϊκού, όπου τα αποτελέσματα δεν μας κάλυψαν. Η καρτέλα «Θέματα Πολιτικής Προστασίας» είναι κενή.
Για την «[…] οργάνωση και το συντονισμό της δράσης […] καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά» αναφέρεται πως μεριμνά η Πολιτική Προστασία. Παρόλα αυτά είναι δημοσιευμένο μόνο ένα σχέδιο έκτακτων αναγκών που αφορά μόνο τη Δημοτική ενότητα του Θερμαϊκού. Επανομή & Νέα Μηχανιώνα πουθενά.

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι μία εκ των ενεργειών του τμήματος είναι «η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων και τρόπων αντιμετώπισης, σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης». Ωστόσο, σε όλη την αναζήτησή μας δεν εντοπίσαμε κάποια μέθοδο προληπτικής ενημέρωσης όπως για παράδειγμα: Οδηγίες ετοιμότητας για τους κατοίκους.

Η τελευταία ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας στην ιστοσελίδα του Δήμου Θερμαϊκού στα πλαίσια της ενημέρωσης είναι τον Ιούλιο του 2021!

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Πλάνο Έκτακτων Αναγκών όπως αυτό υπάρχει στο thermaikos.gr

Οι εθελοντές μας έτοιμοι χωρίς ωστόσο πλάνο στα χέρια τους. Η συμμετοχή του κόσμου μικρή.

Το #ethermaikos επικοινώνησε με τον ΟΦΚΑΘ και με τις ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού και Επανομής, πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες από την Πολιτική Προστασία.

 

Για την ΕΘ.Ο.Π.Α.Κ* Θερμαϊκού, ο κ. Κομίνιας δήλωσε: «Είμαστε στη διάθεση δημοτικής αρχής σε ότι χρειαστεί να συμβάλλουμε στην ομαλή λειτουργία του δήμου και να βοηθήσουμε επικουρικά τις υπηρεσίες του δήμου δεν τις αντικαθιστούμε αλλά λειτουργούμε επικουρικά.»

Από την άλλη, ο κ. Χρήστος Ράμος, πρόεδρος του Ο.Φ.Κ.Α.Θ, θεωρεί ότι η έλλειψη πρόληψης είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει ολόκληρη την χώρα, από την στιγμή που η Ελλάδα είναι η έκτη πιο σεισμογενής χώρα του κόσμου.

Ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ* διοργανώνει αρκετά συχνά Ημερίδες Ενημέρωσης. Σε συνέχεια της ερώτησής μας για την συμμετοχή των κατοίκων του δήμου μας στις ημερίδες αυτές ο κ. Ράμος δηλώνει βαθιά λυπημένος. Η προσέλευση στις ημερίδες αυτές είναι ελάχιστη έως μηδαμινή και σχολιάζει: «έτσι γίνεται ως συνήθως, πρώτα αρρωσταίνεις και μετά πας στον γιατρό, έτσι δεν λένε;»

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Πλαστήρας, πρόεδρος της Ε.Θ.Ο.Π.Π.Α.Κ Επανομής δηλώνει: «Πιστεύω πως πάντα χωράει βελτίωση. Ξέρω ότι αν χρειαστεί θα συνεργαστούμε όλες οι ομάδες όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν έχουμε πλάνο στα χέρια μας. Ξέρω που να πάω από εμπειρία, τόσα χρόνια μένω εδώ. Δεν ξέρω αν ο δήμος είναι εξοπλισμένος, για παράδειγμα με σκηνές. Δεν μας έχει ενημερώσει το ΣτΕ όπως έκανε κάποτε, κάθε χρόνο».

Σε ετοιμότητα δηλώνει η Διοίκηση

 

Το #ethermaikos επικοινώνησε με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μπίρο. «Από άποψη ετοιμότητας ο δήμος είναι στα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Είναι πλήρως εξοπλισμένος με υλικά και μηχανήματα ώστε να αντιμετωπίσει πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς».

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Μας ενημέρωσε πως στον δήμο μας είναι ενεργό το σχέδιο «Ξενοκράτης», του 2003. «Δεν έχει σημασία αν είναι αναρτημένο στην σελίδα του δήμου. Ο καθένας μπορεί να το βρει με ένα απλό googlάρισμα». «Σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες υπάρχουν τοποθετημένες σειρήνες που είναι προγραμματισμένες να ειδοποιούν τους κατοίκους και στα κινητά τους, την στιγμή της κρίσης. Οι σειρήνες είναι πλήρως λειτουργικές και συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα και χωρίς ρεύμα».

Ολοκληρώνοντας σχολίασε: «Στην θεομηνία του 2017 έτυχε να είμαι εγώ συντονιστής και σε συνεργασία με την περιφέρεια συντονίσαμε τις ενέργειες, οπότε έχουμε και την εμπειρία».

*Η Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών του Δήμου Θερμαϊκού είναι μία εθελοντική διασωστική ομάδα με 40 εκπαιδευμένα μέλη και ο σκοπός της είναι να λειτουργεί επικουρικά.
*Ο Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού (Ο.Φ.Κ.Α.Θ) είναι μία εθελοντική διασωστική ομάδα που λειτουργεί από το 2007 με έδρα την Περαία και Μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει ένα δίκτυο 17 Βάσεων Ετοιμότητας.

Μπορείς να διαβάσεις:

Ένωση Γονέων Δήμου Θερμαϊκού: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για Τουρκία και Συρία

Post a Comment