Back
Αντικαπνιστικός νόμος

ΕΡΕΥΝΑ – Αντικαπνιστικός νόμος: Χωρίς… καπνό τα μαγαζιά στον Δήμο Θερμαϊκού (ΒΙΝΤΕΟ)

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τηρείται ή όχι ο αντικαπνιστικός νόμος στα μαγαζιά του Δήμου μας; Το #ethermaikos μίλησε με επιχειρηματίες και πολίτες & αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Σχεδόν καθολική δείχνει να είναι η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στα καταστήματα εστίασης του Δήμου μας, όπως περιγράφουν οι ίδιοι στο #ethermaikos. Συνεχίζει να σφίγγει ο κλοιός για τους καπνιστές, με πολλούς από αυτούς να αποδέχονται την κατάσταση & άλλους απλά να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους.

Συχνοί οι έλεγχοι στα καταστήματα – Τηρεί το νόμο η πλειοψηφία των πελατών

Σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Μποκάρντι, υπεύθυνο καφετέριας στην Περαία, έλεγχοι από την Αστυνομία στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου πραγματοποιούνται κανονικά & με αρκετά μεγάλη συχνότητα. Όπως μας περιγράφει, υπήρξαν φορές που έφτασε στο σημείο να χάσει πελατεία, μόνο & μόνο επειδή ο νόμος τηρείται κατά γράμμα στο κατάστημα του. «Υπάρχει ενημέρωση, αρχικά, προς όσους θέλουν να καπνίσουν ότι θα πρέπει να το κάνουν εκτός του χώρου του καταστήματος. Παρόλα αυτά ορισμένοι δε δείχνουν διάθεση για συμβιβασμό, οπότε φεύγουν», αναφέρει.

«Η Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους, αλλά όχι συχνά», επισημαίνει από την άλλη η Δήμητρα Γαργαροπούλου, υπεύθυνη καταστήματος στην ίδια περιοχή. Διευκρινίζει, επίσης, ότι μέχρι στιγμής κανένας από τους πελάτες της δεν έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.

Ο Γιώργος Ζώης, ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας, αναφέρει πως «η Αστυνομία θα περάσει για έλεγχο τουλάχιστον δύο φόρες μέσα στη βδομάδα». Όσον αφορά στους πελάτες μας υπάρχει συμμόρφωση από πλευράς τους αναγκαστικά, γνωρίζουν ήδη από πριν τη κατάσταση. Κάποιοι, βέβαια, δυσανασχετούν». συμπληρώνει. Αυτό που ο ίδιος προτείνει ως λύση είναι ο διαχωρισμός των καταστημάτων σε δύο κατηγορίες, για καπνίζοντες & μη καπνίζοντες αντίστοιχα, ούτως ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι. «Το 80% του κόσμου που μας επισκέπτεται ζητάει να καπνίσει», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δείτε τι δηλώνουν επιχειρηματίες της εστίασης του Δήμου μας στο παρακάτω βίντεο:

Όπως λέει ο Εριντόν Λούζι, υπεύθυνος καφετέριας στη Νέα Μηχανιώνα, έλεγχοι πραγματοποιούνται πολύ τακτικά & συγκεκριμένα τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. «Προσωπικά, στο κατάστημα μας τηρούμε τον νόμο… φανατικά. Το θέμα εκεί, βέβαια, είναι με κάποιους πελάτες οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία αποδεικνύει ότι σέβεται απόλυτα την ισχύουσα νομοθεσία», τονίζει.

«Ελάχιστοι είναι οι έλεγχοι για την εφαρμογή ή μη του αντικαπνιστικού νόμου στα μαγαζιά. Αυτό πιστεύω συμβαίνει, γιατί τόσο εμείς όσο και ο κόσμος προσέχουμε», μας λέει αρχικά ο Γιώργος, εργαζόμενος σε καφετέρια. Σύμφωνα με τον ίδιο βέβαια, ορισμένοι εξακολουθούν να ρωτούν ακόμα εάν μπορούν να καπνίσουν εντός του καταστήματος. Συμπληρώνει, λέγοντας μας ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις στις οποίες κάποιος πελάτης να δημιούργησε κάποιο πρόβλημα με την συμπεριφορά του. «Και σε αυτούς που θα έρθουν με ηλεκτρονικό τσιγάρο, με πολύ όμορφο τρόπο θα τους εξηγήσουμε ότι & αυτό απαγορεύεται μέσα στο κατάστημα -σχολιάζει- γιατί σκοπός μας είναι να μην δημιουργούνται εντάσεις»

Τι λένε οι πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού

Όπως λένε οι πολίτες με τους οποίους συνομίλησε το #ethermaikos, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου υπάρχει, και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. Κάποιοι, ωστόσο, έχουν αντίθετη άποψη, επισημαίνοντας ότι αυτό εξαρτάται από το ίδιο το μαγαζί ή ακόμα & τις ώρες που ο κόσμος επιλέγει να διασκεδάσει. «Το βράδυ, όταν έχει κόσμο στα μαγαζιά, δε μπορείς να τους βγάλεις όλους έξω», λέει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.

Αντικαπνιστικός νόμος: Νέες απαγορεύσεις στο «τραπέζι» των συζητήσεων για καφέ & εστιατόρια

Το κλείσιμο των «παραθύρων» της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που επιτρέπουν το βάπτισμα χώρων κατ’ ουσίαν κλειστών ως υπαίθριων, θα επιχειρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 το υπουργείο Υγείας.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

  • την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το καπνίσματος, με ενδεχόμενη διεύρυνσή τους, καθώς και
  • τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν.

Ήδη το υπουργείο έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των σχετικών διατάξεων. Στόχος του, να είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο το πρώτο τρίμηνο του 2023. Την ίδια στιγμή, υπάρχει σχεδιασμός για δράσεις πρόληψης της καπνιστικής συνήθειας από τις πολύ μικρές ηλικίες. Ο στόχος είναι τα παιδιά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα το 2025 να είναι η πρώτη γενιά που δεν θα καπνίζει & δεν θα εκτίθεται στον καπνό.

Μπορείς να διαβάσεις:

Δήμος Θερμαϊκού: Δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου

Post a Comment