Back
Επιβατιανά

«Επιβατιανά 2023»: Ένα πενθήμερο γεμάτο μουσικές & χρώματα πολιτισμών

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Οι Διεθνείς Θερινές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Επιβατιανά» επιστρέφουν και το 2023 με ένα άκρως φολκλόρ πενθήμερο! Από την Πέμπτη 20/07 έως και την Δευτέρα 24/07 το πάρκο των Νέων Επιβατών θα γίνει κέντρο πολιτισμού και εκπαιδευτικών δράσεων με αποκορύφωμα την μεγάλη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Επιβάτες» διοργανώνει για 45η χρονιά το επιτυχημένο καλοκαιρινό φεστιβάλ «Επιβατιανά» με ένα πενθήμερο γεμάτο παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις.

Τα «Επιβατιανά» είναι στενά συνδεδεμένα με την μακρά ιστορία της Δημ. Κοινότητας Νέων Επιβατών με τους πρόσφυγες να καταφθάνουν στις ακτές της το 1923 καθώς και με το διεθνές «άνοιγμα» του πολιτιστικού συλλόγου. Είναι γεγονός ότι σε κάθε διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Επιβάτες» καταφθάνουν στον Δήμο μας πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορα κράτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Δ.Η.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Επιβάτες», Ζωή Ζαχαριάδου, τα «Επιβατιανά» είναι ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ Πολιτισμού, Λαογραφίας & Παράδοσης που από τον Νοέμβριο του 2018 έχουν ενταχθεί στο Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του Διεθνούς Δικτύου Φολκλορικών Φεστιβάλ CIOFF® (επίσημο Εταίρο της UNESCO).

πρόεδρος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ

Η κα. Ζαχαριάδου σχολιάζει στο #ethermaikos: «Με τις εκδηλώσεις αυτές ο Σύλλογος στοχεύει στην αναβάθμιση, ανάδειξη και στήριξη της καλλιτεχνικής έκφρασης νέων δημιουργών και της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως αυτή εξελίσσεται, μέσω της διευρυμένης πολιτιστικής συνεργασίας που διατηρεί με άλλους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση των Ν. Επιβατών και το πρόγραμμα των «ΕΠΙΒΑΤΙΑΝΩΝ» εμπλουτίστηκε και με παράλληλες δράσεις στην πλατεία Τσιτσάνη (παραλία Ν. Επιβατών), ενώ αποκορύφωμα αποτελεί η συναυλία – φόρος τιμής στους προγόνους μας, με τίτλο «Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω» με ερμηνευτή των Κώστα Μακεδόνα.
Εύχομαι ολόψυχα να αγγίξουν τις καρδιές όλων τα δρώμενα, τα τραγούδια, οι μουσικές, τα χρώματα και τα αρώματα των πολιτισμών που θα συναντηθούν φέτος στο πάρκο των Ν. Επιβατών, κατά τη διάρκεια των «ΕΠΙΒΑΤΙΑΝΩΝ 2023»!»

Το πρόγραμμα

Αυτή τη χρονιά η έναρξη των πολιτιστικών δράσεων θα σημάνει το πρωί της Πέμπτης 20/07, στις 11:00π.μ. με την συναυλία της Φιλαρμονικής του Δ.Η.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ στην πλατεία Τσιτσάνη στους Νέους Επιβάτες. Το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 20:30μ.μ., στο πάρκο των Νέων Επιβατών, ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν χορευτικοί σύλλογοι από τον Παναμάς, τη Χιλή, τη Γεωργία, τη Σερβία, το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Οι δράσεις της Παρασκευής 21/07 ξεκινούν στις 11:00π.μ. στην πλατεία Τσιτσάνη στους Νέους Επιβάτες, με τους χορευτικούς συλλόγους της Ελλάδας, της Σερβίας και του Παναμά να παραχωρούν εργαστήρια παραδοσιακών χορών στο πάρκο των Νέων Επιβατών. Το βράδυ της Παρασκευής, στις 20:30μ.μ. θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, στο πάρκο των Νέων Επιβατών.

Το Σάββατο είναι η πιο δραστήρια μέρα του πενθήμερου φεστιβάλ για τα «Επιβατιανά». Το πρωί του Σαββάτου 22/07 η ημέρα «ανοίγει» στις 11:00π.μ. στην πλατεία Τσιτσάνη με μία εκπαιδευτική παρουσίαση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από την Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Θερμαϊκού (ΕΘΟΠΑΚ).

Την ίδια μέρα από τις 18:00μ.μ. έως και τις 21:00μ.μ. θα βρίσκεται στην πλατεία Τσιτσάνη η 3η Στατική Έκθεση Ιστορικών Αυτοκινήτων σε συνεργασία με τον ΣΙΑΒΕ.
Επιπλέον, το βράδυ του Σαββάτου 22/07 στις 20:30μ.μ. ξεκινά το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους «Κατιφέ».

Την Κυριακή 23/07 έρχεται το πετυχημένο Θρακιώτικο γλέντι «Εβρίτικη Ζυγιά» που μικροί και μεγάλοι έχουν αγαπήσει.

Το γεμάτο πολιτιστικό φεστιβάλ κλείνει με την μεγάλη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα «τι να θυμηθώ και τι να ξεχάσω», μία συναυλία αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την ίδρυση των Νέων Επιβατών.

Μπορείς να διαβάσεις:

Χ. Τζίνας: «Το περιβάλλον βγαίνει νικητής»

Post a Comment