Back
Τζίνας

Χ. Τζίνας: «Το περιβάλλον βγαίνει νικητής»

Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, Χρήστος Τζίνας, μιλά στο #ethermaikos για τις περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας του δήμου, την εικόνα της ανακύκλωσης στον Δ. Θερμαϊκού αλλά και τις επικείμενες επενδύσεις.

Συνέντευξη στη Σοφία Πρώιου – ethermaikos.gr

Πως αξιολογείτε το έργο της αντιδημαρχίας;

Για κάτι που μπορεί να υπερηφανεύεται η διοίκηση του Γιώργου του Τσαμασλή είναι ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, με υπηρεσίες που είχαν προβλήματα και με έναν μικρό αριθμό υπαλλήλων καταφέραμε να ξεκινήσουμε το Thess Intec, ένα τεράστιο έργο. Πας πιο δίπλα και είναι το camping της Αγίας Τριάδας, που περάσαμε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και είμαι πολύ περήφανος που ήμουν εγώ ο εισηγητής της.

Το περιβάλλον κερδίζει από αυτή τη Μελέτη. Δηλαδή, για όσα δέντρα κοπούν, θα φυτέψουμε νέα. Επίσης, προβλέψαμε και την μεταφύτευση. Τι είναι αυτό; Η εκρίζωση κάποιων δέντρων και η τοποθέτησή τους σε κάποιο άλλο σημείο του χώρου. Δημιουργούνται νέοι χώροι πρασίνου. Δηλαδή το περιβάλλον βγαίνει «νικητής» από αυτή τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Να μιλήσουμε λίγο για την συνολική εικόνα της ανακύκλωσης. Κύριε Τζίνα, ανακυκλώνει ο Δ. Θερμαϊκού;

Όπως έχω πει και παλαιότερα, η ανακύκλωση είναι μία μεγάλη βεντάλια που αν την ξεδιπλώσεις έχει μέσα πολλούς τομείς. Για παράδειγμα στην ανακύκλωση ογκωδών, ο δήμος μας κατατάσσεται τρίτος στην Κεντρική Μακεδονία με 35%. Είναι πολύ μεγάλο νούμερο. Είμαστε από τους πρώτους δήμους σε ανακύκλωση ρούχων, σε όλη τη χώρα. Έχουμε ανοδική πορεία και στην «Ανατολική». Επίσης, έχουμε αντικαταστήσει 150 μπλε κάδους. Πολύ σημαντικό και αυτό.

Τοποθετήσαμε 200 νέους κάδους, δηλαδή επεκτείναμε το δίκτυο, δεν μείναμε μόνο στην αντικατάσταση των συγκεκριμένων. Είμαστε δεύτερος δήμος στην Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πάρα πολύ σημαντικό. Σε λίγο καιρό ξεκινάμε και τους καφέ κάδους. Οι καφέ κάδοι είναι τα βιοαπόβλητα. Σιγά σιγά η ανακύκλωση παίρνει το δρόμο της. Αυτό που παίζει ρόλο στην ανακύκλωση είναι η ευαισθητοποίηση του πολίτη.

Όπως φάνηκε και από το ρεπορτάζ του #ethermaikos, φαίνεται ότι στον δήμο μας δεν έχει αφομοιωθεί η κουλτούρα της σωστής χρήσης του μπλε κάδου. Εσείς που εντοπίζετε το πρόβλημα, κύριε Τζίνα;

Αυτό το πρόβλημα βρίσκεται γενικά στην κουλτούρα του Έλληνα. Δεν είναι μόνο στον Δήμο Θερμαϊκού. Μεγάλο ρόλο σε αυτό πρέπει να παίξει το σχολείο και η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Δηλαδή, να υπάρξει ευαισθητοποίηση του πολίτη από μικρή ηλικία. Είναι σημαντικό να τα κατανοούμε αυτά από μικρή ηλικία.

Ωστόσο, σε σχέση με τους άλλους τρεις δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, φτάσαμε τελευταίοι.

Δεν είμαστε. Τα νούμερα αλλάζουν. Τα νούμερα που έχουμε εμείς στα χέρια μας, εγώ και οι συνεργάτες μου δείχνουν ότι φτάνουμε κοντά στο 20%. Όλοι μας, οι τέσσερις αυτοί δήμοι είμαστε κοντά στο 20%. Άλλος μπορεί να είναι μισή μονάδα κάτω, άλλος μισή μονάδα πάνω. Δηλαδή, μπορεί να δεις το 2023 πρώτο τον Δήμο Θερμαϊκού με 23%. Έχω πληροφορίες ότι φέτος θα ανεβούμε ψηλά στους πίνακες της «Ανατολικής».

Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι η διαχείριση των περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλη περιβαλλοντική σημασία. Να ξεκινήσουμε από τους οικότοπους του Ποταμού της Επανομής, μία περιοχή που ανήκει στο πρόγραμμα Natura 2000. Βλέπουμε χιλιάδες επισκέπτες. Πως την προστατεύει ο Δήμος, κύριε Τζίνα;

Θα επανέλθω στην ευαισθητοποίηση του πολίτη. Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε 30,000 επισκέπτες. Το διανοείσαι; Σηκώσαμε έξι τόνους σκουπίδια από τον Ποταμό. Είναι απίστευτο! Το 2021, λοιπόν, είχαμε βάλει εκεί μπάρες για να «κόψουμε» την περιοχή, για να μην πηγαίνουν τα αυτοκίνητα. Το ίδιο βράδυ τις σήκωσαν! Για εμένα είναι η ευαισθητοποίηση του πολίτη. Δεν μπορεί να κάνει κάτι η πολιτεία. Τι να κάνει η πολιτεία; Όταν ο άλλος δεν έχει την παιδεία και πάει και μπαίνει με το 4×4 ή με το αυτοκίνητό του μέσα στην περιοχή Natura, τι μπορεί να κάνει η πολιτεία; Είναι παραπάνω στο χέρι του πολίτη και όχι στου Δήμου. Δηλαδή, ο δήμος ό, τι είναι να κάνει, θα το κάνει.

Βέβαια, εγώ θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα. Έχει γίνει θέμα για τις Γαλάζιες Σημαίες και τον Ποταμό. Κομμάτι του Ποταμού είναι και το σημείο που ανήκει στη Natura 2000. Ο Ποταμός τηρεί και τα 33 κριτήρια για να έχει Γαλάζια Σημαία. Το λέω και το φωνάζω. Τα νερά του είναι πεντακάθαρα. Οι ακτές του είναι διαμάντι. Λάμπουν. Ποιο είναι το θέμα; Όταν δίπλα ακριβώς από τον Ποταμό έχουμε το πρόγραμμα αυτό, την περιοχή Natura 2000, δεν μπορεί να έχει Γαλάζια Σημαία. Υπάρχουν κάποια είδη εκεί, κάποια πτηνά και κάποια σπάνια φυτά τα οποία πρέπει να τα προστατεύσουμε.

Κύριε Τζίνα, να μιλήσουμε λίγο για τον υδροβιότοπο του Αγγελοχωρίου. Ακόμα βρίσκουμε εκεί τον βιολογικό ενώ και σε εκείνη την περιοχή παρατηρούμε έντονη ανθρώπινη παρουσία.

Και εκεί τα νερά είναι καθαρά. Δεν υπάρχει θέμα. Έχουμε και εκεί την Γαλάζια Σημαία που σημαίνει ότι έχουμε και εκεί την τήρηση των 33ων κριτηρίων. Γενικά, είναι ακριβώς όπως και στην Επανομή. Το ίδιο.

Υγρότοπος Περαίας και Thess Intec. Ένα έργο που σταμάτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας εξαιτίας της ελλιπούς Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία όμως είχε πάρει το «πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τι μας διέφυγε;

Από όσο ξέρω, διότι τότε ασχολούταν με αυτό ο προκάτοχός μου ο Χρήστος ο Βογιατζής, μία εταιρεία μας έκανε καταγγελία για την ορνιθοπανίδα. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κάτι περιβαλλοντολογικά μεμπτό.

Ποιες είναι οι δράσεις εξωστρέφειας της αντιδημαρχίας ώστε να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους δημότες, κύριε Τζίνα;

Το πρώτο που κάνουμε είναι να κάνουμε ένα άνοιγμα στα σχολεία, που είναι το πιο βασικό. Πριν σου είπα κάτι για τα ρούχα, ότι είμαστε από τους πρώτους δήμους σε όλη τη χώρα. Στη νέα σύμβαση που ετοιμάζουμε με την «East West Greece» προβλέπουμε να βάλουμε τις καρδιές για τα καπάκια. Ο δικός μας στόχος είναι να μπούνε αυτές οι καρδιές σε όλα τα σχολεία. Εξυπηρετεί το περιβάλλον η ανακύκλωση στα καπάκια αλλά υπάρχει και ένα κοινωνικό κομμάτι γιατί συνήθως, το αντίτιμο που δίνει η εταιρεία για αυτά τα καπάκια, τα δίνει για καλό σκοπό, δηλαδή για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.

Επίσης ετοιμάζουμε διάφορες ημερίδες και καμπάνιες. Πολύ σημαντική είναι η Ποσειδωνία. Υπάρχουν σχόλια για τα φύκια. Δεν είναι φύκια όμως! Στην πραγματικότητα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πολύ σπάνιο. Ξέρεις γιατί είναι σπάνιο; Γιατί εμείς σαν Δήμος Θερμαϊκού είμαστε δίπλα στην παραλία της Νις, της Σαρδηνίας, της Μαγιόρκα γι’ αυτό το σπάνιο φαινόμενο, δηλαδή η Ποσειδωνία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα λιβάδια της Ποσειδωνίας βοηθούν στην διατήρηση των ακτών και των θαλασσών. Πρόσεξε τώρα. Κάθε τετραγωνικό μέτρο ενός λιβαδιού, παράγει μέχρι και 20 λίτρα οξυγόνου την ημέρα! Δηλαδή, βοηθά στην μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου ενώ αποτελεί τροφή και για τα ψάρια. Αυτό δεν είναι φύκια που λέμε. Εμείς, λοιπόν, ξεκινήσαμε από πέρσι καμπάνιες για την Ποσειδωνία και θα τις συνεχίσουμε και φέτος. Την Ποσειδωνία την συναντάμε στον Ποταμό, στην παραλία της Επανομής, στην Αλυκές – στην Τουλούμπα που λέμε καθώς και στο Τουρμπαλί στο Αγγελοχώρι.

Κύριε Τζίνα, παρόλο που αναλάβατε την Αντιδημαρχία μόλις πριν 10 μήνες, υπάρχει κάτι που θα κάνατε διαφορετικά;

Δεν είναι μόνο για αυτό το πόστο που έχω αλλά και για το προηγούμενο. Και στην προηγούμενη Αντιδημαρχία που είχα, της Κοινωνικής Πολιτικής και Νεολαίας και στην Δημοτική Επιχείρηση αλλά και εδώ, είμαι τυχερός γιατί έχω δίπλα μου ένα επιτελείο με καλούς συνεργάτες. Οπότε για να πάρω μία απόφαση, θα τη συζητήσω μαζί τους και πρώτα από όλα, με τον άνθρωπο που με εμπιστεύεται, με τον Δήμαρχο.

Όλες τις αποφάσεις που πήρα σε αυτούς τους 10 μήνες ήθελα και τις πήρα. Να σου πω την αλήθεια, δεν θα άλλαζα κάτι στις αποφάσεις που έχω πάρει. Ο αιρετός, ο πολιτικός γενικά, πρέπει να αποφασίζει με τη λογική και όχι με το συναίσθημα. Όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει εμείς σαν Δημοτική Αρχή είχαν την λογική να είναι για το συμφέρον του πολίτη.

Κύριε Τζίνα, ένα τελευταίο σχόλιο;

Η δική μας διοίκηση συνδυάζει και την εμπειρία των μεγαλύτερων και την δυναμική των νέων. Αυτό έχει «παντρέψει» ο Τσαμασλής. Είναι πολύ σημαντικό. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια στην αυτοδιοίκηση, έχω κερδίσει πολλά από την συνεργασία μου με αυτούς τους ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι από εμένα. Ειδικά από τον Δήμαρχο. Η εμπειρία που έχει ο Γιώργος Τσαμασλής στην τοπική αυτοδιοίκηση για εμάς, τα νέα στελέχη, είναι σχολείο. Είναι πανεπιστήμιο. Μας συμβουλεύει και γενικά, είναι διπλά στα νέα παιδιά.

Μπορείς να διαβάσεις:

Στιγμή δικαίωσης για την μνήμη του Άλκη Καμπανού

Post a Comment