Back
Νερού

Έκκληση για περιορισμένη χρήση νερού απευθύνει η ΔΕΥΑΘ στους πολίτες

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Οδηγίες για το πως να περιορίσουν οι πολίτες τη χρήση του νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δημοσιεύει η ΔΕΥΑ Θερμαϊκού ενώ παράλληλα καλεί να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή του.

Μειώνονται τα αποθέματα του νερού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΥΑ Θερμαϊκού ενώ καλεί τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωσή του, καθώς κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώνονται συχνότερα πρακτικές όπως πλύσιμο αυλής, μπαλκονιών ή δρόμων, πότισμα γκαζόν ή οικοπέδων καθώς επίσης και το πλύσιμο αυτοκινήτων στις γειτονιές.

Με το μήνυμα «το νερό είναι πολύτιμο και χρήσιμο σε όλους μας» δίνει σειρά από οδηγίες, οι οποίες αφορούν κυρίως για το πως μπορούμε να κάνουμε αυτές τις δουλειές της καθημερινότητας όντας παράλληλα ευαισθητοποιημένοι, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση.

Οδηγίες χρήσης νερού

1. Καθώς πλένουμε τα χέρια μας, βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ξυριζόμαστε, πλένουμε τα πιάτα ή κάνοντας λοιπές παρόμοιες ενέργειες, καλό είναι να μην έχουμε την βρύση ανοιχτή καθ΄όλη τη διάρκεια παρά μόνο όταν πραγματικά χρειαζόμαστε το νερό.
2. Μαγειρεύουμε χρησιμοποιώντας σκεύη κατάλληλου μεγέθους ανάλογα με το φαγητό που θέλουμε να κάνουμε.
3. Ποτίζουμε τα λουλούδια σε μπαλκόνι ή κήπο μόνο τις πρωινές ή απογευματινές ώρες και πάντα με τις απαραίτητες δοσολογίες. Αν έχουμε κήπο με αυτόματο πότισμα, ρυθμίζουμε αυτό να γίνεται επίσης τις πρωινές και απογευματινές ώρες και πάντα ελέγχουμε σε τακτά διαστήματα για τυχόν διαρροές στο δίκτυο ποτίσματος (σωλήνες, μπεκ κλπ).
4. Πλένουμε το όχημα μας (πχ αυτοκίνητο) με σφουγγάρι και κουβά με νερό χωρίς να χρησιμοποιούμε το λάστιχο σε μόνιμη βάση παρά μόνο στην αρχή και στο τέλος (ξέβγαλμα).
5. Πλένουμε τα μπαλόνια και τις αυλές μας χρησιμοποιώντας σκούπα και όχι μια μόνιμα ανοιχτή βρύση. Αν υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποιούμε πιεστικό/πλυστικό μηχάνημα καθώς κάνει οικονομία νερού και με την μεγαλύτερη πίεση που μας προσφέρει, κάνουμε την όποια δουλειά μας σε μικρότερο χρόνο και αποτελεσματικότερα.
6. Δεν ξεπαγώνουμε φαγητά αφήνοντας τα κάτω από την ανοιχτή βρύση της κουζίνας.
7. Δεν αφήνουμε το νερό ανοιχτό κατά το μπάνιο/ντούζ τις στιγμές που δεν το χρειαζόμαστε.
8. Πλένουμε τα πιάτα ή τα ρούχα μας όταν έχει συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ανάλογα με την χωρητικότητα των πλυντηρίων μας. Δεν χρειάζεται να βάζουμε πλυντήρια για λίγα πιάτα, ποτήρια ή ρούχα κλπ.
9. Δεν ξεβγάζουμε τα πιάτα πριν το πλύσιμο αφήνοντας την βρύση ανοιχτή. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε λίγο νερό στον νεροχύτη για να μουλιάσουν και να μαλακώσουν οι λεκέδες πρώτα.
10. Ελέγχουμε και διορθώνουμε τυχόν διαρροές σε βρύσες, καζανάκια αλλά και σε σημεία που δεν είναι άμεσα ορατά (σωληνώσεις κλπ). Για τυχόν διαρροές που δεν είναι σε εμφανή σημεία ένας τρόπος είναι να ελέγξουμε το υδρόμετρο μας. Αφού σιγουρευτούμε πως οι βρύσες μας είναι κλειστές, θα πρέπει το υδρόμετρο μας να μην γυρίζει καθόλου. Αν τελικά γυρίζει ακόμα και λίγο τότε σημαίνει πως περνάει νερό και θα πρέπει να ελέγξουμε από εκεί και μετά σωλήνες, βρύσες, καζανάκια κλπ.
11. Όταν φεύγουμε από το ακίνητο για ένα διάστημα (μικρό η μεγάλο), καλό είναι να κλείνουμε την κεντρική βάνα του Υδρομέτρου για τυχόν διαρροές κατά την απουσία μας που και θα προκαλέσουν σπατάλη νερού αλλά και την αύξηση του λογαριασμού μας.

Μπορείς να διαβάσεις:

Κεραυνός εν αιθρία οι αιχμές Πασχαλίδου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη ΜΑΘ

Post a Comment