Back
Πασχαλίδου

Κεραυνός εν αιθρία οι αιχμές Πασχαλίδου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη ΜΑΘ

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Στο στόχαστρο της Π. Πασχαλίδου τέθηκε η συνεργασία Δ. Θερμαϊκού και ΜΑΘ Α.Ε Ο.Τ.Α, με την ίδια να αφήνει… υπονοούμενα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος βάζοντας στο «μικροσκόπιο» το Κλειστό Γήπεδο Επανομής – Ο πρόεδρος της ΜΑΘ και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης μιλούν αποκλειστικά στο #ethermaikos.

«Τρικυμία» σε άγνωστα νερά απέβη η 17η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης να γίνεται η «καυτή πατάτα» και να καταλήγει στα χέρια του Δημάρχου, Θεόδωρου Τζέκου.

Αναλυτικότερα, το θέμα που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ισαάκ Ξανθόπουλος, αφορούσε την εξαγορά μετοχών από το συνολικό ποσοστό του Δήμου Θεσσαλονίκης (61,87%) στην ΜΑΘ ΑΕ ΟΤΑ έναντι του χρηματικού ποσού 1.628,40€, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 0,2% επί του συνολικού ποσοστού μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Θερμαϊκού και της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ για την κατασκευή του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου του Δήμου Θερμαϊκού.

● Δ. Θερμαϊκού: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στην Επανομή

Για υπερτιμολόγηση κάνει λόγο ο Κ. Κούτουκας

Όταν έλαβε τον λόγο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Κωνσταντίνος Κούτουκας εκπροσωπώντας την παράταξή του, «Θερμαγικός», εκ πρώτης έκανε λόγο για μία συνεργασία που «ξεκίνησε πολύ στραβά».

«Ξεκίνησε από μία εγγραφή στον προϋπολογισμό ύψους 150.000€ για τις μελέτες του κλειστού γυμναστηρίου Επανομής. Και μετά από ό, τι έγινε, με την ιστορία που ξέρουμε, κατέβηκε στις 100.000€ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Άρα θα έχανε ο δήμος 40.000€ αν ίσως δεν φώναζαν κάποιοι εδώ», σχολίασε ο κ. Κούτουκας για να συνεχίσει:

«Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω, εφόσον θα ήμασταν και μέτοχοί της, πως έκανε αυτήν την υπερτιμολόγηση ή πως έκανε αυτήν την τεράστια μείωση. Ή μας έπαιρνε περισσότερα ή δεν μπορεί τώρα να βγει με 110.000€, θα μπει μέσα. Θέλω να πω ότι εμείς δεν είμαστε θετικοί με αυτήν την πρόταση. Δεν έχει να κάνει με τα 1.600€ που θα δαπανήσει ο Δήμος αλλά με τη λειτουργία της εταιρίας απέναντι στον Δήμο».

Εχέγγυα ζητά η Π. Πασχαλίδου

Υποστηρίζοντας το επιχείρημα του κ. Κούτουκα, η επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί», Πάττυ Πασχαλίδου, έθεσε εκ νέου ερώτημα προς τη Διοίκηση σχετικά με το αν θα υπάρξουν αναθέσεις σε τρίτους από την πλευρά της ΜΑΘ εξ’ ονόματος του Δ. Θερμαϊκού.

Μάλιστα, θέλοντας να εκφράσει την αντίρρησή της με την εισήγηση του κ. Ξανθόπουλου σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί γιατί το παρελθόν των ενεργειών της εταιρίας δεν μας αφήνει να είμαστε θετικοί» για να συμπληρώσει αργότερα πως «αφού είστε τόσο πεπεισμένοι για τα ικανά και τα έμπειρα στελέχη και τους μηχανικούς που διαθέτει η εταιρία, σας παροτρύνω να επιλύσει και σοβαρότερα προβλήματα στην περιοχή», κάτι που ο κ. Ξανθόπουλος από την πλευρά του θα σχολίασε ως «πρόσκληση» για να ολοκληρώσει η κα. Πασχαλίδου λέγοντας πως αυτό ισχύει «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνονται αναθέσεις έξω και δεν θα γίνονται μέσω ξεπλύματος χρήματος».

«Μάλλον ατυχές» ξέπλυμα

Σήμερα, η κα. Πασχαλίδου σε επικοινωνία της με το #ethermaikos σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θέλησε να σχολιάσει ότι «ήταν μάλλον μία ατυχής έκφραση» αφού θέλησε να εξηγήσει ότι «αν πάμε να κάνουμε μία ανάθεση η οποία θα κοστίσει για παράδειγμα 60.000€ γιατί τα άλλα 50.000€ να μείνουν ως κέρδος στη ΜΑΘ και να μην είναι κέρδος στον δικό μας Δήμο; Πρόκειται για δημόσιο χρήμα».

Για να συνεχίσει λέγοντας «Όταν κάτι κοστολογείται 150.000€ και μετά μέσα σε ούτε ένα μήνα γίνεται 110.000€ δεν μου δίνει εμένα τα εχέγγυα ότι ξέρουμε τι μας γίνεται. Ή τότε έκανα λάθος και πρέπει να βγω να πω ότι έκανα λάθος ή τώρα κάνω λάθος ή σας κάνω χάρη επειδή είστε δήμος. Όπως και να ‘χει, πρέπει να έχω μία εξήγηση. Δεν είναι παζάρι εδώ».

Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία, επανέλαβε το ερώτημά της, αν δηλαδή επρόκειτο η ΜΑΘ να κάνει ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη εξ’ ονόματος του Δήμου Θερμαϊκού, ενώ θέλησε να τονίσει ότι θα ήταν «τουλάχιστον τρελή να μη θέλω να γίνει το έργο στο χωριό μου. Όλα αυτά τα λέω γιατί θέλω να γίνει αυτό το έργο. Θέλω να το υλοποιήσουμε. Αλλά για να γίνει το έργο θα πρέπει να κάνεις σωστές κινήσεις».

«Χαριστικά» δόθηκαν οι μετοχές λέει ο Β. Διαμαντάκης

Στο #ethermaikos μίλησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΜΑΘ Α.Ε Ο.Τ.Α, Βασίλης Διαμαντάκης, θέλοντας να απαντήσει στους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης σχετικά με την φερεγγυότητα του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

«Κοιτάξτε, το ότι δώσαμε 0,2% στον Δήμο Θερμαϊκού για να γίνει μέτοχος και να έχει τα ειδικά προνόμια του μετόχου και τις ειδικές τιμές είναι ας πούμε χατιρικώς. Θα μπορούσαμε και να μην δώσουμε γιατί αυτή τη στιγμή είναι 11 Δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος μέσα», θα σχολιάσει αρχικά.

Στην αμφισβήτηση της φερεγγυότητας της ΜΑΘ από τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις ο κ. Διαμαντάκης σχολίασε ότι «για να καταλάβετε από τον Δ. Θεσσαλονίκης εκτός από τον ποδηλατόδρομο Θεσσαλονίκης – Καλαμαριάς, έχουμε και την επέκταση της παλιάς παραλιακής, δηλαδή το ντεκ της Λεωφόρου Νίκης και τις πλατείες Αριστοτέλους, Διοικητηρίου και Βαρδαρίου. Αυτά σας τα λέω για να καταλάβετε αν η ΜΑΘ είναι μία φερέγγυα εταιρεία ή όχι. Αν υπάρχει αμφισβήτηση από τις παρατάξεις για το αποτέλεσμα ας περιμένουν πέντε με έξι μήνες για να δούνε».

Σε άλλο σημείο θα σχολιάσει ότι «η ΜΑΘ δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία, βάζει μόνο τα λειτουργικά της έξοδα. Δεν έχει σκοπό το κέρδος, είναι για να εξυπηρετεί τους Δήμους και κυρίως τους μετόχους της».

Στο ερώτημα της κυρίας Πασχαλίδου θα απαντήσει καταφατικά αναφέροντας πως «η λειτουργία της ΜΑΘ προβλέπεται από τον νόμο», έχει την δική της τεχνική υπηρεσία ωστόσο «εννοείται αναθέτει μελέτες και έξω», ενώ όπως θα σχολιάσει χαρακτηριστικά «αυτός είναι ο ρόλος κάθε αναπτυξιακής εταιρίας, επειδή έτσι γίνεται γρήγορα η διαδικασία. Αν το πήγαινες με διαδικασίες Δήμου θα έκανε ένα – ενάμισι χρόνο, εμείς θα το κάνουμε σε έξι μήνες».

«Δεν μπορεί η κα. Πασχαλίδου να κάνει κριτική στην ΜΑΘ για το πως λειτουργεί, όταν όλες οι αναπτυξιακές λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο νόμο που τους λέει τι θα κάνουν. Οι Δήμοι προσφεύγουν στη ΜΑΘ ακριβώς επειδή έχει διαδικασίες ταχύτητας.

Άρα είναι ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούν όσοι Δήμαρχοι είναι ξύπνιοι».

Ποια είναι η ταυτότητα της ΜΑΘ

Η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) Α.Ε. είναι ανώνυμη εταιρία η οποία δύναται να παρέχει οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη καθώς και υπηρεσίες συμβούλου προς τους μετόχους της, τους φορείς της πόλης, τους Δήμους της Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης και λοιπούς Φορείς της Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι στην ΜΑΘ, είναι οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Θέρμης και Χαλκηδόνος, ενώ από φορείς είναι ο ΦΟΔΣΑ, μέλος του οποίου είναι και ο Δ. Θερμαϊκού, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας / NOESIS καθώς επίσης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Πεδίο «μάχης» το Δ.Σ – «Άγρια» συμπλοκή στην «αρένα» του κάμπινγκ Αγ. Τριάδας

Post a Comment