Back
North

Επίδειξη απορρύπανσης υδάτων από την North Aegean Slops (BINTEO/ΦΩΤΟ)

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

H North Aegean Slops βρέθηκε στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας όπου έδωσε χρήσιμες οδηγίες σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης – Ανησυχητικά μικρή η συμμετοχή.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 14/06 πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας από ειδικούς της εταιρίας North Aegean Slops, στην οποία έγινε παρουσίαση χρήσης διαφόρων εργαλείων που περιορίζουν κυρίως πετρελαιοκηλίδες.

Μιλώντας στο ethermaikos.gr ο υπεύθυνος περιβάλλοντος της εταιρίας Κωνσταντίνος Ζαριφίδης, σχολίασε ότι της περισσότερες φορές θάλασσες ρυπαίνονται από τα καύσιμα σκαφών όταν αυτά βυθίζονται, σπάνε ή αν τρυπήσει η δεξαμενή του. Ένα ακόμα περιστατικό που σημειώθηκε μάλιστα προσφάτως και επενέβη η North Aegean Slops, είναι όταν σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ζαριφίδης σημειώθηκε περίπτωση δολιοφθορά στις δεξαμενές αποθήκευσης σε ένα από τα καΐκια της Ν. Μηχανιώνας με αποτέλεσμα την έκχυση καυσίμου στη θάλασσα.

Έτσι, στη σύντομη παρουσίασή του ο κ. Ζαριφίδης με τους συνεργάτες του, παρουσίασε εργαλεία που βοηθούν στον περιορισμό μίας θαλάσσιας ρύπανσης ενώ η εκπαίδευση ξεκίνησε με μία σύντομη ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφίδη, «το πετρέλαιο είναι πιο ελαφρύ από τη θάλασσα άρα επιπλέει. Παρόλα αυτά μπορεί να διασκορπιστεί, να γίνει η βύθισή του και να εξατμιστεί. Άρα δηλαδή το πετρέλαιο μένει στην επιφάνεια, βυθίζεται και απλώνεται. Εμείς τι κάνουμε; Προσπαθούμε να περιορίσουμε τον ρύπο και τα παραγόμενα απόβλητα».

Έτσι, παρουσίασε τα απορροφητικά υλικά τα οποία είναι ελαιόφιλα και υδρόφοβα, άρα όταν θα πέσουν στο νερό θα επιπλέουν και θα απορροφήσουν μόνο το πετρέλαιο και όχι το νερό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ζαριφίδη, το πετρέλαιο είναι δύσκολα διαχειρίσιμο απόβλητο καθώς όταν αυτά τα υλικά το απορροφούν γίνονται πολύ βαριά και αυξάνεται ο όγκος του αποβλήτου.

Άρα, οι τρόποι απορρύπανσης είναι να στηθεί ένα φράγμα στο νερό για να περιοριστεί ο ρύπος και στη συνέχεια με ένα σκίμερ να μαζευτεί το υγρό πετρελαιοειδές, επιτυγχάνοντας έτσι να μαζευτεί μόνο τον ρύπο χωρίς να δημιουργούνται έξτρα απόβλητα.

Ελάχιστες παρουσίες

Ανησυχητικά μικρή ήταν η συμμετοχή στην εκπαίδευση καθώς δεν παραβρέθηκαν μέλη του λιμενικού αλλά ούτε και πολλοί από τους επαγγελματίες της θάλασσας της Νέας Μηχανιώνας. Παρόλα αυτά το ηχηρό «παρών» έδωσαν εθελοντικές ομάδες, με τον Χρήστο Ράμο και τα μέλη του ΟΦΚΑΘ αλλά και τον Νέστορα Κομίνια και τα μέλη της ΕΘΟΠΠΑΚ Θερμαϊκού, να παραβρίσκονται και να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση.

Από την πλευρά της Πολιτείας, το «παρών» έδωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δ.Ε Νέας Μηχανιώνας, Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Οικονομίδης, καθώς επίσης και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, Αναστασία Βουλκίδη.

Γόνιμος αντίλογος

Παρά τη μικρή συμμετοχή, ήταν ουσιαστική. Στην εκπαίδευση βρέθηκαν μέλη των εθελοντικών ομάδων ΕΘΟΠΠΑΚ Θερμαϊκού και ΟΦΚΑΘ, οι οποίοι σχολίασαν πως ακόμα και αν ο Δήμος έχει προμηθευτεί τέτοιου είδους απορροφητικά υλικά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα στα χέρια των εθελοντών, οι οποίοι είναι και συνήθως εκείνοι που φτάνουν πρώτοι στο σημείο επιχειρήσεων.

Από την άλλη, είναι χρονοβόρα η επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους καθώς είναι σημαντικό εκείνος που θα φτάσει πρώτος να ενεργήσει άμεσα για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Τέλος, ακόμα ένας προβληματισμός που ακούστηκε από το κοινό είναι ο τρόπος μεταφοράς των φραγμάτων αυτών καθώς δια ξηράς χρειάζεται η συμβολή βαν, που ο δήμος δεν διαθέτει, και από θαλάσσης χρειάζεται η συμβολή σκάφους, που επίσης δεν διαθέτει ο δήμος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, δεσμεύτηκε ότι όλα τα εργαλεία που είναι άμεσης ανάγκης για τέτοιου είδους περιπτώσεις θα βρίσκονται σε ένα κεντρικό σημείο, εκεί όπου επιχειρεί η Πολιτική Προστασία και θα είναι άμεσα διαθέσιμα σε όλους όσους τα χρειαστούν.

Μπορείς να διαβάσεις:

Κάμπινγκ Αγ. Τριάδας: Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές για το μικρό «Ελληνικό» της Β. Ελλάδας

Post a Comment