Back
Δώρο Χριστουγέννων

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται, πότε καταβάλλεται και πως υπολογίζεται

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των δώρων Χριστουγέννων των μισθωτών εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα – Πότε θα δοθεί και ποιο είναι το ποσό.

Μισθό και δώρο Χριστουγέννων περιμένουν να πάρουν οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με το δώρο να καταβάλλεται μέχρι και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να καταβληθεί από τους εργοδότες το Δώρο Χριστουγέννων ωστόσο, αρκετοί είναι οι εργοδότες που φροντίζουν, βάσει προγραμματισμού, να μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων από το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και μετά.

Ποιοι το δικαιούνται

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται η πληρωμή σε είδος του δώρου (π.χ. κουπόνια) στους δικαιούχους, παρά μόνο σε μετρητά, όπως επίσης είναι παράνομη οποιαδήποτε αξίωση του εργοδότη για επιστροφή των χρημάτων από τον εργαζόμενο μετά την καταβολή.

Πως να το υπολογίσετε

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το ακριβές ποσό που δικαιούνται να λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων.

Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια και χωρίς διακοπή από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ίσο με έναν (1) ολόκληρο μηνιαίο μισθό ή με 25 ημερομίσθια, σε περίπτωση που αμείβονται με ημερομίσθιο.

Όσοι, όμως, από τους παραπάνω μισθωτούς που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2023 μέχρι 31-12-2023. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του.

Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Ενώ για τους μερικώς απασχολούμενους εργαζόμενους ισχύει ότι θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2023 έως 31/12/2023.

Επίσης, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2023 έως 31/12/2023.

Τι γίνεται αν δεν πάρετε το δώρο Χριστουγέννων

Στην ερώτηση «τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων από τον εργοδότη», η ΓΣΕΕ επισημαίνει στον αναλυτικό της οδηγό ότι «οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά».

ΠΗΓΗ

*Πηγή φωτογραφίας εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις:

«Λερναία Ύδρα» η έμφυλη βία στην Ελλάδα

Post a Comment