Back
Δώδεκα ώρες

Δώδεκα ώρες για να χαράξουμε το μέλλον μας.

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά
Konstantinos Kalamidas

Άρθρο του Κωνσταντίνου Καλαμίδα. Διευθυντής της SHARE MEDIA GROUP – ethermaikos.gr

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά ξέρουν πόσο βαθιά αγαπώ τις εκλογές. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις πρώτες μου εκλογές. 1994 ήμουν μόλις 10 χρονών και η κοινότητα της Περαίας, το χωριό έπρεπε να επιλέξει Πρόεδρο.

Λατρεύω τις εκλογές γιατί είναι η στιγμή που ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να χαράξει το μέλλον του. Μέσα στο σύλλογο τον οποίο δραστηριοποιείται, την ομάδα, την κοινότητα, το δήμο του. 29 χρόνια μετά, ζω κάθε εκλογική αναμέτρηση με το ίδιο πάθος. Με τον ίδιο σεβασμό. Με μεγαλύτερη όμως εμπειρία, με μεγαλύτερη πλέον γνώση, με εξαιρετικά μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Ανοίγω παρένθεση

Ως ethermaikos σε αυτές τις εκλογές προσπαθήσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να μοιράσουμε τους πόρους μας έτσι ώστε οι αναγνώστες μας να έχουν μια αληθινά πλουραλιστική ενημέρωση. Για πρώτη φορά στο Δήμο Θερμαϊκού διαδικτυακό μέσο κάλυψε επαγγελματικά παράλληλα-κεντρικές ομιλίες, άνοιξε τις κάμερες και τα μικρόφωνα του δίνοντας βήμα σε όσους περισσότερους μπορούσε και φιλοξένησε αρθρογραφίες χωρίς να χρεώνει 20ρικα. Δεν ζητήσαμε από κανέναν διαφήμιση, δεν παρακαλέσαμε, δεν χτυπήσαμε πόρτες για χαρτζιλίκια. -κλείνω παρένθεση-

Οι κάλπες, δημοτικές και περιφερειακές ανοίγουν στις 07:00 και κλείνουν οριστικά στις 19:00. Δώδεκα ώρες για να χαράξουμε το μέλλον μας. Το μέλλον της οικογένειας μας, της επιχείρησης μας, της γειτονιάς μας, το μέλλον του τόπου μας.

Όχι εδώ τώρα δεν ξεκινάει μία παράγραφος η οποία θα είναι γεμάτη με λέξεις όπως, μετουσιώνω, δημιουργώ, σχεδιάζω, έργα, όνειρα, όραμα, ικανότητα, παιδιά, σκυλιά, γατιά, κούνιες, δρόμους, καθαριότητα, μπάζα, επενδύσεις, αυτονόητα, επιτελικότητα, άξιοι, μοιραίοι, ωραίοι.

Τώρα ξεκινάει μια παράγραφός στην οποία μιλάω αποκλειστικά σε εσένα που αυτή την ώρα διαβάζεις το άρθρο μου και αναρωτιέσαι «Καλαμίδα, ποιον και γιατί;».
Οι αυριανές εκλογές θα είναι αυτές που θα κλείσουν λογαριασμούς με όλους και με όλα. Μονοκονδυλιά. Τράβα την γραμμή που λένε στις λαϊκές ταβέρνες την ώρα του λογαριασμού.

Νέος σε αυτές τις εκλογές δεν είναι κανένας επικεφαλής. Κανένας. Όλοι έχουν την πορεία τους. Κάποιοι ζητούν της ευκαιρία να δοκιμαστούν επειδή δεν τους έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία, κάποιοι έχουν δοκιμαστεί και κάποιοι έχουν διοριστεί σε ένα κομματικό rotation. Άφθαρτος δεν είναι κανείς. Κανείς. Όλοι έχουν περάσει από θέση ευθύνης, Όλοι. Κάποιοι πέτυχαν, κάποιοι πέτυχαν λιγότερο κάποιοι απέτυχαν και κάποιοι δεν θα πετύχουν ποτέ και τίποτα. Την καλύτερη ομάδα δεν την έχει «μόνο» ένας. Ένας έχει μια ομάδα όπως του την έδωσε το κόμμα, ένας έχει μια ομάδα που θέλει να κάνει «πρακτική», ένας έχει μια ομάδα που θέλει να ξανά διοικήσει & ένας που θέλει να συνεχίσει να διοικεί. – Τα παιχνίδια τα κερδίζουν οι παίκτες. Τα πρωταθλήματα οι ομάδες.

Η επιλογή

Είμαι και θα είμαι υπέρμαχος της φράσης, ας επιλέξουμε τον ικανό και όχι τον τυφλό στους μονόφθαλμους. Σε αυτές τις εκλογές λέω από την πρώτη στιγμή πως όλα τα ψηφοδέλτια παρά την υποχρέωση του νόμου να έχουν δεκάδες υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, έχουν αρκετούς ικανούς ανθρώπους για την επόμενη μέρα. Για αυτό σε καλώ σε αυτές τις εκλογές να επιλέξεις τους ικανότερους τους ηθικότερους. Να επιλέξεις αυτούς που δεν έχουν «επίθετό» αλλά ψυχή. Αυτούς που δεν έδωσαν χιλιάδες σταυρωμένα ψηφοδέλτια αλλά μίλησαν με πολιτικούς όρους και ρεαλισμό. Αυτούς που δεν είναι γυρολόγοι της καρέκλας αλλά φέρελπις. Αυτούς που δεν κρύβουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες κάτω από ιερές σταυροφορίες αλλά επιχειρηματολογούν με σθένος.

Δε σε γνωρίζω. Ίσως να μη γνωριστούμε και ποτέ ανάμεσα σε 34.544 δημότες. Αν όμως αυτή τη στιγμή διαβάζεις αυτές τις γραμμές θέλω να σου ζητήσω αύριο πριν πας στην κάλπη να σκεφτείς με γνώμονα τα επόμενα 5 χρόνια. Με γνώμονα πως με την επιλογή σου θα χαράξεις το μέλλον ενός τόπου. Ενός τόπου που σε αγαπάει και για να το νιώσεις οφείλεις αύριο να πας στην κάλπη και να πράξεις υπεύθυνα, ηθικά και με ψυχή.

Μπορείς να διαβάσεις:

Όλα τα στοιχεία για τις εκλογές της Κυριακής στο Δ. Θερμαϊκού

Post a Comment